Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » Autohartuirea obsesiva

Autohartuirea obsesiva

Autor:

Cand se infiintase Cenexasul si se impanase cu tot felul de agenti externi, olandezi, englezi, kaghebisti si alti chibiti, cineva din apropiere se plangea ca nu fusese chemat el, care nu pusese mana pe niciun cap de ata, cum zicea biata mama, si care nu ravnise la bunul altuia. Sigur ca aia era o bucata de huma care se integra perfect in zidul noii constructii evropene, demarate din fosta RDG pentru a des-tainui – de la taina – persoanele care desenau anonime sub baldachinul palid si umbros al vechii secoritati Ex-staziste. Acolo se mai justifica, la noi parca mai putin, cu atat mai mult cu cat Dinamo a serpuit in spatiul vagamente real al afacerilor. Şi cu atat de foarte mult cu cat se incerca ascunderea sub lacat a chiar celor chemati sa scormoneasca in cofa sau cifa cu delatiuni.

 

Fireste, majoritatea delatiunilor fusese coplesita de frica, dar erau si foarte multe delatiuni din invidie, mai ales in perimetrul firoscos artisticos. A trecut vremea si oamenii care au pornit impreuna si s-au infruptat din avutul obstesc, asa cum se numea el in limbajul de lemn-Tanase, au inceput a nu mai cotiza sau a se da in gat, in limbajul argotic, unii pre altii. Mai mult, a se inregistra pentru zile negre. Asa s-a ivit statusul paralelogram. Unii „hais”, altii „cea”. Ca oricum tot de la coada vacii poposesc toti ! Şi toti sunt hamesiti de polenul placerii necuvenite si rapide.

Acum la objet. „Dienieaul”, pronuntat asa inmuiat, este tot o structura securistoida inventata de Basau, „cel mai prost om  care  a trecut pe Calea Victoriei”, dupa cum l-a nemurit – ca simplu personaj episodic, atat ! – Nea Fanus. Cu ce scopos ? Ca sa-l elimine din cursa pe alde Nastaz, nu tenismanul, infinit mai destept decat el si sa-i suga banii mogulului Noiculescu. Asa au aparut toate lipitorile satului, toate firimiturile umane care populeaza stabilimentul. Ati observat ce limbaj, ce facies si ce strambaturi poseda, fiecare in parte si toti deopotriva ? Şi mai ales ce frunti inguste si bretoane tunse cu patentul ? Ai zice ca sunt vise rele, cand ei de fapt nu sunt decat doar niste nimeni, niste egoisti imprecisi care vor sa inconjoare la ordin cu sarma ghimpata sinuozitatile realitatii.

Justitia, aia adevarata, de la eghiptiani si de la greci, Themis pe nume, de-aia tine o balanta, o spanga si are un bandou ca in avion, ca sa cantareasca egal, sa nu deosebeasca rau de bun si sa se sprijine corect pe balustrada pedepselor. Sigur ca fatuca asta de la Capalna sau de la Simeria sau de la Medias este un pion si o biata prostuta, cu un limbaj sarac de tot care se reduce la trei vorbe : „speta, aspecte, inculpat”. Sigur ca de partea cealalta a talerului se gasesc neste unii care n-au dispretuit deloc metalele pretioase si si-au glisat antebratul adanc in hardaul cu sclipici. Intre LKK asta si alde Urdea, de parexemplu, niciodata n-am s-o prefer pe Urdea ! E bine ca se mai dezghioaca toata cloaca cea vestita, dar nu se merge pana la capat, ci tot romaneste. Adica ei raman cu banii si noi, cei cinstiti, cu buzele umflate. Mai functioneaza si pistonul gandirii aleia smecheresti si saracacioase : „ce mare lucru a facut, a furat de la stat”. Nu, toti cei care s-au indeletnicit cu asta au furat de la noi, de la noi toti. Şi mai ales ne-au furat Timpul, ne-au dat indarat pana in veacul peschesului. Nimeni, totusi, nu-i atat de hapsan sa vrea raul etern al unui nelegiuit, dimpotriva, sa nu ispaseasca decat pedepse cu suspendare, daca se poate, dar sa i se stranga tot ceea ce nu-i al lui si sa dea indarat. Chiar daca si-a pus cocenii pe numele varului de-al treilea !

Ce mai este de subliniat acilea ? Nu numai scaderea continua a nivelului de trai si a nivelului de intelighenta al neamului, de la vladica pana la opinca. Ce pilda vreti mai mult : de la decaderea ampla dinspre omonimul meu, activist cum o fi fost, dar de „omenie”, fost conducator de judet, de minister, de editura, totusi, pana la un lector propagandistic de geografie, pana la un golan de docher si acum pana la un profesoras de fizica de ghimnaziu satesc si sasesc ? Ci si stergerea vocatiei si a profesionalismului in toate cele, de la Academia de bere, ca toate-s academii, si pana la cresa. Iata ca acum se poate orice si s-a dat drumul din lesa oricui in spatiul public, daca pana si un imbecil notoriu ca Bares Rogdan putea sa acceada la sefia unei tembeliziuni nationale sau daca la Ionesco sau Unesco este un prostalau care nu stie nici franceza de-a sasea ? Ca tot il vazui intr-un documentar caraghios despre un securache trimis sa suprime doi disidenti si care a jucat romaneste la doua capete, ca sa-l scoata pe frate-sau la aer, in Vest. O stim da damult, vorba lui Nenea Iancu : tara mica, drame mici, mese putine !    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!