AcasăEditorialStop cadruAmestecate, de vara

Amestecate, de vara

Ce rapide se invarteste si se invartoseaza Istoria asta naroada de langa noi!

Nici nu apuci sa gargarisesti o silaba, ca gata se da peste cap si devine altceva, un alt gajait sau o alta fluieratura. Neamul lui alde Manole, zidari autentici si cu spor, construim monumente gata tesite si gata tocite si presaram comuna cu statui nesarate. Avem o boala la manifestari si actiuni, festivaluri si masluri, ceva de speriat. Vrem cu tot dinadinsul sa ne prenumaram falitii bastinasi, sa him si noi in poza, macar intr-un colt, pe post de rama, dar sa him. Ca noi de ce nu ? Ce, suntem mai tafalogi ca altii ? Nicidecum, nimeni nu emite o asa ocara, dar trebuie sa mai sedem in banca noastra, dinspre cuier, si nu tocmai prima. Am banuit mereu ca sta pitita aici o frustrare veche ( vedeti ca toate gazeturile care se divid pastreaza asta denumire, scoasa de un eseist mediocru ce purcede direct de sub pulpana lui nenea Iancu, dar imitata de toti teleptualii de cartier ! ), o dorinta de identificare intr-o lume care nu numai ca habar ca n-are pe unde misunam, dar nici nu da vreo ceapa degerata pe noi. Sigur ca asta este la suprafata, dar mai e ceva, neamprostismul care de cele mai multe ori ne joaca feste.

****************************************************************

Sunt vechi, domnule, sunt vechi !”. La moda, la noi, sunt multe prostii, nu chiar mascari, dar vorbe proaste, gajaite, gangavite, busite si inabusite. Transformate in ticuri mai dihai decat alea din Caragiale. „Vorbim” vine ca un capac de bere pe linia tramvaiului din lipsa de glagorie, din lipsa de coordonare, din lipsa de scoala. Observ si introducerea in propozitie a substantivelor generice si satioase „barbatul” si „femeia”, in locul vreunui pronume, al vreunui nume, ceva. Banuiesc ca e tot un anglicism, tot lipsa de scoala si bagaj sarac de cuvinte. „E super-okay”. Alta nostimada, „suburbia”. „O femeie suburbana” – scria pe un fel de prezentare a unui film. Prin „suburbie” se traduce – prost, dupa parerea mea ! – faubourg-ul ! Pai, frate, faubourgul Saint-Honore cu un e cu accent ascutit si otios, nu-i suburbie, este strada caselor de moda, ca si Avenue Montaigne, bate colea, spre Champs-Elysees ( pronuntate si astea cu „p”, sampelize ! ). Foburgul ar fi mai acatarii tradus prin cartier, ca asta si e, nu e suburbia americaneasca sau postmoderna aflata la cincizeci de kilometri de centru si din care pleci cu trenul orasenesc. Noi nu avem asa ceva, nu ne putem lauda decat cu un soi de ghetouri semi-urbane. Peste o suta de ani cred ca Bucurestii vor aduna si Ploiestii si Giurgiul, o sa aiba si dealuri subcarpatice si Dunare ! Daca or mai fi Bucurescii, ca acum, cea mai frumoasa artera a lor, plural, deh, se ingusteaza sublim si se taie ca o savarina. A mai incercat un zapacit, unul, Chiorbea, sa puie trotuare si cheutori la Piata Scanteii, ma rog, Presei Libertine, si a gatuit circumvolutiunile Capitalei ! Bre, noi suntem Micul Paris in poze, nu pe carosabil !

Alta. De unde nu aveam statui neam, acum avem peste trei sute – le-a numarat un prieten cu care aveam de gand sa scoatem un album, dar aici te lovesti de veleitari si de o groaza de comitii inutile. In Piata Revolutiei sunt un smoc, chifteaua aia in scobitoare, o caricatura a unui fruntas taranist si o mecla in fata besearicii Cretulescu. Si piata propriu-zisa a devenit o simpla si ampla parcare ! Cand eram mici, treceam prin coltul blocului Osta si ne benoclam la „apa abati”, apa albastra, apa tricolorata care tasnea prin gura leilor de piatra de acolosa. Mai bine propteam neste „lampe gazoase” si-i trageam, tato, un parfum de iepoca ! Precum in Centrul Vechi, transformat intr-o mare carciuma ( de-aia ard precum chibriturile sandramalele din preajma, ca nu sunt ulite, doar mese si scaune de bodega ! ).

*****************************************************************

Va amintesc o intamplare ridicola, vazuta intr-un film acum cativa ani. Intr-un proces – filmul era americanesc de duzina, si astea se intampla fie in sectii cu politisti curajosi si nemanjiti, fie in sali de tribunal, ca sa se vada ca la ei toti sunt egali in fata legii – un avocat infatuat, pentru a demonstra un caz de malpraxis, il intreaba pe bietul emigrant, ca asta era, unde a facut medicina. Bietul indian a spus ca la Madras sau Bombay, la care ala, he-he-he, pai clientul meu a facut la Harvard ! Si, ce-i aia Harvard in sanscrita ? Omul insusi a aparut, auzi nazbatie, in Africa, la barbarezi, nicidecum la Harvard. Iertati-ma, nici nu vreau sa ma gandesc, dar cand medicina era cunoscuta la Madras sau la Bombay, ce se intampla oare la Harvard ? Nici macar nu debarcasera vikingii lui Leif cel Rosu, ca nenea Columb a tras-o mai spre Ameriga centrala. Unde a exclamat „Costa Rica” ! ( a propos, nu or avea si ei „generatie de aur” ? ).

 

author avatar
Nicolae Iliescu
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger