Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Stop cadru » Aitisti sau autisti?

Aitisti sau autisti?

Autor:

Cultura de acum este o cultura de masa, de top, de blog, de clasament provizoriu, mediocra si intens perisabila. Daca nu lustruim locul intai ne luam ranita de nepasare si parasim arena. Stimati bajbaitori in oceanul gandirii, tot astfel si cu politichia. Ca sa te declari dezamagit trebuie sa te nasti atat de naiv incat sa fii amagit. Uite, eu, unul, nu sunt deloc dezamagit de vaporeanul Base, ca alti amici, caci niciodata, absolut niciodata, la nicio electiune pana acum nu am pus stampila pe el. Trebuie sa nu te pricepi defel la oameni ca sa treci cu unul ca dumnealui strada! Mai are si o voce ruginita de parca e clapsonul masinii de gunoi de la Supercom! Oameni buni si bunici, nu ma tem sa gandesc cu propriii mei neuroni, nu-mi place politica romaneasca fiindca este un nou model de mers pe sarma sau de insomnie ghimpata, fiindca se face pe sub masa si pe tras de cortine, de presuri si de sfori. Cine, destept fiind, s-a inmuiat in ea mai mult decat trebuie a iesit devorat. La Iorga si la Miron Costin ma refer. Eminescu este altceva, iar proza lui politica, deseori regretabila, dar tributara epocii, este poate cel mai bun manual de intelegere a micii noastre lumi inconjuratoare. Galeata clinica de acum este alcatuita in mare parte din gramezi de personaje intamplatoare, de conjunctura si episodice. Dar se inscriu in poza, bulucindu-se, umfland orezul imaginii, cum face un oarecare nimeni, Neamtu, putin la minte dar atroce glisat in ciorba politicarda a soaptelor cu megafon! Si ailalti, de pe liziera lasata la vatra, grohaie ca furunculul de plictiseala si de impostura Blesu, in asteptarea tainului promis. Ce mare metafora a cascat asta, berbecul si gasca, o nuca oplosita pe peretele de rigoare, mai buna era gasca si gratarul, ca tot vrea sa guste din pajistile neamului! Sau edentatul cela complexat ca-i mic, prost si din Caracal, Liicheanu? Frustrati de pomina, indecent de melodramatici. Nimeni in papusoi.

 

Si mai bag de seama ceva, toti astia se cred oameni politici! Nu e deloc adevarat, copilasi galben de grasi, sunteti doar politruci, nici macar politicieni, niste carcase de venin puse pe numarat produse, vile, burse, avtomobile, iachturi, focuri de tabara, dimineti imponderabile. Domniile voastre nu stiti decat sa va desfatati multicolor in rafturile televideniei, alaturi de alti insotitori, fie pe-o rana, fie pe alta. Unii cu acelasi bagaj de nenoroc, precum specimenul cu cap de lopata, Talpalaba, un mardeias de taraba. De partea cealalta, doar Partidul Antena Trei cu salba de margele de mucigai a istericei Grecu ot Tapitesti ce ne mai controleaza destinul, reusind sa dea un fel de pat nascut prin cezariana in locul mat-ului anuntat si nelimpezit. Totusi, ceva bun s-a infaptuit si anume dezinstalarea lui Patachievici, acest sufleu de netalent, aceasta boare de nimic, aceasta scama de pe covorul culturii romane.

Lumea moare ca madame Olguta, de la Pemereul initial, nu a eructat frantozaste, nu a spus si ea „furculision“, cum ar fi vrutara complet inutila Poama Pellea, fiica actorului de partid si de stat – foarte bun de altfel, nu ca ea, fara pic de talent si de minte! – cu acelasi supranume. Bun asa, si Basaul oare vorbea mai bine, ca tot a spalat puntea pe la Avers sau Revers? Sau fie-sa, neuroparlamentarul colindat de secatura vantului dobrogean? Alt complex de neamuri proaste si de slugi ordinare si la orden. Cred ca suntem singura cultura evropeana care se chinuieste sa pronunte ca in limba de provenienta. Francezii isi traduc, maghiarii la fel, rusii, bulgarii. Noi, mai cu mot, ne strofocam sa ne subtiem buzele sa sune cat mai aproape de. Ca nu obisnuim romaneste, incercam sa ne inventam singuri. Eu as fi incercat in chineza sau araba, ca tot sunt limbi cu iesire la ONU!

Alta. Nu am avut niciunul dintre noi parinti cu sapte facultati „si ruseste“ ci, dimpotriva, oameni modesti dar care au pretuit stiinta de carte pe care multi nu si-o facusera la timp si ne-au urmarit la scoala. Pe vremea noastra familia chiar avea un rol, pulsa de ambitii si incerca sa vina de la marginea lumii mai spre centrul ei. Nimeni nu se plangea de programa. Democratia prost inteleasa si aplicata la fel de prosteste unor mase neevoluate apare si aici, isi da arama pe fata. Toti vor ca odraslele lor sa dea buzna in noi cuceriri fara pic de informatie. Vor creatie, nu mai vor texte fundamentale. Sigur ca programa trebuie modernizata din mers, sigur ca nu le poti oferi Hegel si Shakespeare, Eminescu sau Sadoveanu din clasa intai, dar poti extrage din ei ceva pentru mintea lor, astfel incat sa-i apropii, nu sa-i departezi de lectura, sa faci din asta indeletnicire un obicei si o placere.

O foarte buna prietena mi-a spus ca noi, generatia noastra – peste care s-a sarit complet – ar fi cea mai vinovata, caci a gandit ca fraiera: „n-am avut eu, lasa sa aiba ei“. Si ce-au ei: laptopuri si smartfoane? Tot lumea a treia.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!