AcasăȘTIRI EXTERNEALEGERI ELECTORALE. Situație explozivă în Balcanii de Vest, revenire în forță pentru...

ALEGERI ELECTORALE. Situație explozivă în Balcanii de Vest, revenire în forță pentru fostul premier bulgar Boiko Borissov!

Situație explozivă în Balcanii de Vest. Revenire în forță pentru fostul premier Boiko Borissov / Doi rivali sârbi revendică victoria la prezedențialele din Bosnia și Herțegovina

Partidul fostului premier bulgar Boiko Borisov a ieșit pe primul loc în alegerile parlamentare de duminică, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne, dar acest lucru nu îi garantează revenirea la putere. În paralel, confuzia domnea luni în Bosnia și Herțegovina, unde doi lideri rivali sârbi au revendicat victoria după alegerile de duminică.

Partidul său conservator Gerb a obținut aproximativ 25% din voturi, în fața rivalului său centrist Kiril Petkov și mișcării sale „Continuăm Schimbarea” (CC) (aproximativ 19%), potrivit cifrelor furnizate de mai multe institute. A fost pentru a patra oară în 18 luni când bulgarii au fost chemați să-și aleagă parlamentul – o perioadă de instabilitate politică fără precedent de la sfârșitul comunismului în 1989.

Negocieri lungi și un parlament fragmentat

Duminică, fostul lider a făcut din nou apel la ceilalți politicieni la „rațiune”, spunând că este deschis tuturor celor care apără „locul Bulgariei în UE și NATO”, scrie Le Point.

Rivalul său, Kiril Petkov, a refuzat deja orice alianță cu cel care, în ochii săi, întruchipează „trecutul corupt al Bulgariei”. Fostul antreprenor în vârstă de 42 de ani, cu studii la Harvard, care a intrat pe scena politică bulgară în 2021, a fost răsturnat în iunie anul trecut printr-un vot de neîncredere, guvernând în total șapte luni. Pregătit să continue munca, el i-a îndemnat pe bulgari să confirme alegerea lor pentru „o Bulgarie nouă și prosperă”

Cu cei doi aliați ai săi, socialiștii (11%) și Bulgaria Democrată (8%), „nu vor avea suficienți deputați pentru a forma un guvern”, a declarat Boriana Dimitrova, directoarea institutului Alpha Research Ea preconizează „negocieri lungi” și nu este optimistă în ceea ce privește perspectiva unei coaliții stabile, deoarece parlamentul este „fragmentat”.

Acest lucru lasă posibilitatea ca Gerb să formeze o alianță cu partidul minoritar turc MDL (12-14%), sau chiar cu formațiunea ultranaționalistă Vazrajdane (Renașterea), apropiată de Kremlin (10%).

„O coaliție care este posibilă din punct de vedere matematic, dar inacceptabilă din punct de vedere social” din cauza diferențelor puternice dintre aceste trei forțe, subliniază dna Dimitrova. Cu toate acestea, este nevoie urgentă de acțiune, deoarece aceste crize în serie blochează reformele, încetinesc creșterea economică și accelerează exodul tinerilor din această țară, care a pierdut deja o zecime din populația sa într-un deceniu.

Doi lideri sârbi revendică victoria

Confuzia a domnit luni în Bosnia și Herțegovina (BiH) , în timp ce doi lideri sârbi rivali au revendicat o victorie crucială în cadrul unor alegeri complexe care se așteaptă să adâncească fragilitatea țării balcanice.

Alegerile multiple de duminică au produs eșecuri, și o decizie surprinzătoare a celui mai înalt oficial internațional care ar putea adânci instabilitatea în această țară mică și săracă, divizată pe criterii etnice.

Jelena Trivic, inamica lui Milorad Dodik, și-a declarat victoria în cursa pentru președinția Republika Srspka (RS), entitatea sârbă a țării fracturate, după ce s-a angajat să elimine corupția, jucând în același timp un joc naționalist.

Milorad Dodik, care încearcă să obțină un al treilea mandat de președinte al RS, a respins afirmația rivalei sale, academician și profesor de economie. „Am câștigat funcția de președinte al RS”, a spus el, acuzând cealaltă parte că nu este serioasă”. Mă aştept la o diferenţă de 40.000 de voturi în favoarea mea”, a spus el, acuzând tabăra adversă de lipsă de „seriozitate”.

Bosnia este guvernată de un sistem disfuncțional moștenit de la Acordurile de pace de la Dayton, care au pus capăt războiului intercomunitar din 1995. Țara este împărțită între Republika Srpska și o federație croato-musulmană, legate între ele de o autoritate centrală slabă și adesea paralizată.

author avatar
Tudor Borcea
326 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger