AcasăȘTIRI EXTERNEPrețurile benzinei și motorinei au scos țara în stradă. Președintele a declarat...

Prețurile benzinei și motorinei au scos țara în stradă. Președintele a declarat stare de urgență – FOTO&VIDEO

Prețurile benzinei și motorinei au scos țara în stradă. Președintele a declarat stare de urgență - FOTO&VIDEO / Foto: Facebook

Comunitatea indigenă din Ecuador a promis că își va continua sâmbătă protestele împotriva creșterii prețurilor, în special la benzină și motorină, în ciuda stării de urgență declarată de președintele țării în trei provincii, după ce manifestațiile au fost marcate de violențe.

De la începutul mișcării, de luni, care a blocat drumurile în mai mult de jumătate din țară, ciocnirile cu forțele de securitate s-au soldat cu cel puțin 43 de răniți, în timp ce 37 de persoane au fost arestate.

„Mă angajez să apăr capitala și să apăr țara”

„Mă angajez să apăr capitala noastră și să apăr țara. Acest lucru mă obligă să declar starea de urgență în Pichincha, Imbabura și Cotopaxi începând de la miezul nopții”, a declarat vineri seara președintele conservator Guillermo Lasso, într-un discurs televizat.

Starea de urgență permite mobilizarea forțelor armate pentru a menține ordinea, a suspenda drepturile cetățenilor și a stabili starea de asediu.

Un milion de oameni protestează

În replică, puternica Confederație a Naționalităților Indigene din Ecuador (Conaie), cea mai mare organizație a popoarelor indigene din țară, a declarat că mișcarea va continua până când cererile sale vor fi îndeplinite.

„Ratificăm lupta la nivel național, pe termen nelimitat”, a declarat Leonidas Iza, șeful acestei organizații, care a contribuit la răsturnarea a trei președinți ecuadorieni între 1997 și 2005 și care a condus deja protestele violente din 2019 (11 morți), scrie France 24.

„De acum înainte, pregătim mobilizarea” indigenilor din Quito pentru a menține protestele, a adăugat el, cerând totodată încetarea violențelor și a vandalismului. Comunitatea indigenă a țării reprezintă mai mult de un milion din cei 17,7 milioane de locuitori ai Ecuadorului.

Inflație, șomaj și sărăcie

Țara producătoare de petrol a fost afectată de inflație, șomaj și sărăcie, exacerbate de pandemia Covid-19. Prețurile la carburanți au crescut brusc din 2020, de la 1 la 1,90 dolari pe galon (3,8 litri) pentru motorină și de la 1,75 la 2,55 dolari pentru benzină.

Conaie cere guvernului să răspundă la o listă de 10 revendicări. Ea cere reducerea prețurilor la 1,50 dolari pentru motorină și la 2,10 dolari pentru benzină, cerere respinsă de Quito. Alte cereri includ controlul prețurilor la alimente și renegocierea creditelor bancare personale pentru aproximativ patru milioane de familii.

Protestul, care a început luni și căruia i s-au alăturat de atunci studenți și muncitori, a dus la blocarea accesului la două piețe principale de aprovizionare din Quito, precum și la multe drumuri din 15 din cele 24 de provincii ale țării.

De asemenea, indigenii amazonieni au ocupat temporar, cu sulițele în mână, sediile administrațiilor locale din provinciile sud-estice Pastaza și Morona Santiago, în apropiere de Peru.

La Quito, aproximativ 1.000 de protestatari au încercat să dărâme gardurile metalice din jurul sediului prezidențial.Până în prezent, protestele au provocat pagube de aproximativ 50 de milioane de dolari economiei țării, potrivit Ministerului Producției.

author avatar
Tudor Borcea
1.217 afisari

8 COMENTARII

  1. astea da proteste , la noi cativa epilati in bermude , spargatori de seminte fac glumite prin benzinarii si li se pare ca au facut o mare smecherie ca au bagat de 1 leu benzina in bmw din 90

  2. Ce credeati ,ca s-au rasculat mamaligarii?Nici o speranta ,de la Mihai Viteazu incoace romanii sunt doar niste mamaligi nefierte.Tac si inghit la lasii.Huo!

    • tu crezi ca esti o mamaliga mai fiarta ? daca ai postat o prostie esti vreun viteaz ? vezi-ti de barna din ochi !

      • @anonim&Anonim
        voi inca mai traiti cu impresia ca oamenii sunt prosti.ca se mai poate organiza o „lovilutie” ca 1989.sau ca mai puteti „capta” curentii miscarilor sociale.GHINION
        oamenii oricum sunt saraciti,ati impartit romania in cei de la stat si cei din privat in pensionari obisnuiti si pensionari speciali in vaccinati si nevaccinati si tot asa.
        Sa va mai spun trei „lucruri”
        1.Roata istoriei se invarte
        2.Sunt trepte si de urcat si de coborat
        3.Aveti grija cat de sus va urcati pe scara,cu cat de urci mai sus cu atat poti sa cazi mai rau
        In rest toate bune.

  3. Mai mergeti și pe jos cocalarilor dilii. Domnul nu ne-a nascut in masina.

    • Nasule Brando , Francis Ford Copola si famiglia reale Mortillaro sunt mandri de tine . Spune-i lui Al Pacino sa-si tina gura si ochii deschisi , un avocat cu valiza lui poate jefui mai mult de o suta de barbati inarmati , banii si prietenia sunt apa si ulei . Cam problematic cu mersul pe jos , Al Capone ne pune blindata la dispozitie . Esti la fel de sentimental visator si cand iese fum pe narile N dranghettei si Luparei ?

    • Combustibilul nu e folosit doar pentru plimbari cu masina in scop personal.
      Daca se scumpeste carburantul, se scumpeste si costul transportului de bunuri, iar asta se reflecta in pretul final de la raft la alimentelor, al hainelor si tuturor lucrurilor de care ai nevoie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger