AcasăȘTIRI EXTERNELinșarea unui arab, difuzată în direct, șochează Israelul

Linșarea unui arab, difuzată în direct, șochează Israelul

Linșarea unui arab, difuzată în direct, șochează Israelul/ Foto: Facebook

Atacarea și maltratrea cu sălbăticie a unui bărbat, presupus arab – oroare care a fost transmisă în direct de televiziunea publică israeliană – a fost condamnată violent.

Pe fondul intensificării violențelor între Israel și Hamas, israelienii și arabii din Israel par din ce în ce mai dispuși să renunțe la orice formă de conviețuire pașnică.

Miercuri seara, un bărbat, considerat arab de atacatorii săi, a fost scos cu forța din mașină de către activiștii de extremă dreaptă dintr-un oraș de lângă Tel-Aviv, și bătut cu sălbăticie până ce și-a pierdut cunoștința.

Imaginile, de nesuportat, au fost difuzate în direct, la oră de mare audiență, de postul de televiziune publică KAN. Incidentul a avut loc pe promenada de pe malul mării din Bat Yam, un oraș la sud de metropola Tel Aviv.

Victima, în stare gravă

Poliția și serviciile de urgență nu au sosit decât după cincisprezece minute. În acest timp, victima a rămas întinsă, inertă, în mijlocul străzii.

Agresorii au justificat linșajul susținând că bărbatul este un arab care a încercat să intre cu mașina într-o adunare a partizanilor de extremă dreapta. Dar filmarea difuzată de KAN sugerează mai degrabă că victima a încercat tocmai să evite manifestația.

Victima „este grav rănită dar se află într-o stare stabilă” , se arată într-un comunicat al spitalului Ichilov din Tel Aviv, fără a-i dezvălui identitatea.

„Premisele unui război civil”

Deputatul de extremă dreaptă Bezalel Smotrich, liderul partidului „Sionismul religios” , s-a declarat „rușinat” de această „cruzime atroce” . „Frați evrei, Stop !! Nu putem, în niciun caz, să ne dedăm la acte violente”, a adăugat el.

Rabinul șef al Israelului Yitzhak Yosef a cerut încetarea atacurilor comise de evrei: „Cetățenii nevinovați sunt atacați de organizații teroriste, inimile sunt grele și imaginile dificile, dar nu ne putem permite să fim atrași în provocări și atacuri”, a spus el.

Pentru deputatul arab Issawi Fredj (Meretz, stânga), acestea sunt „începuturile unui război civil”.

„Violența nu ne va dicta viața”

Activiștii de extremă dreaptă s-au manifestat miercuri seară în toată țara, provocând ciocniri cu forțele de ordine și, uneori, cu arabii  israelienii. Poliția a informat că „ răspuns la incidente violente din mai multe orașe, inclusiv Lod, Acre și Haifa. În Acre, un evreu a fost grav rănit cu pietre.

„Protstatarii din Lod și Acre nu-i reprezintă pe arabii israelieni, protestatarii din Bat Yam (…) nu-i reprezintă pe evreii israelieni, violența nu ne va dicta viața” , a remarcat liderul opoziției Yaïr Lapid, care încearcă să formează o coaliție a unității naționale după eșecul premierului Benjamin Netanyahu de a aduna o coaliție de dreapta.

De partea sa, Netanyahu a menționat într-o declarație că „ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în orașele Israelului este insuportabil. Nimic nu justifică linșarea arabilor de către evrei și nimic nu justifică linșarea evreilor de către arabi”.

 

author avatar
Tudor Borcea
650 afisari

2 COMENTARII

  1. La noi salvarea ajunge in 7-10 minute. La noi toate cele 14 minorități traiesc intr-o fratie si un echilibru perfect.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger