AcasăSPORTZeii Barcelonei au murit!

Zeii Barcelonei au murit!

Cea mai spectaculoasa echipa de fotbal din toate timpurile nu a putut strapunge asezarea spartana a londonezilor in semifinala-revansa UCL, disputata marti seara pe „Camp Nou”. Specialistii pun, deja, verdicte gruparii „blau-grana”: „s-a terminat cu tiki-taka” sau pe „catalani ii paste falimentul financiar”.

Alexis Sanchez la pamant, o imagine care ilustreaza perfect starea in care se afla FC Barcelona in momentul de fata

Rar s-a vazut in fotbal o echipa mai ghinionista precum FC Barcelona in remiza 2-2 de marti seara; cum la fel de adevarata este si afirmatia ca Chelsea – invingatoare in tur cu 1-0 – va fi, pe 19 mai, in ultimul act de la Munchen, cea mai putin spectaculoasa finalista din istoria Ligii Campionilor.

Ciocnirea de Valdes l-a facut KO pe Pique

Acum, ca eliminarea a trecut, intreaga lume se intreaba ce urmeaza pentru trupa care a ridicat sportul rege la nivel de arta. Mai ramane Pep Guardiola si din vara? Se retrag veteranii Xavi si Puyol? Se pune inclusiv problema vanzarii lui Messi, „pentru a micsora din datoriile de sute de milioane de euro”, arunca bomba trufasa presa engleza.

Sarbul Ivanovic nu va juca in finala de la Munchen

In loc de raspuns, catalanii arata cu degetul catre: 1. academia „La Masia” (Cuenca, Thiago ori Tello – certitudini!); 2. uriasele credite ale rivalei Real Madrid, mereu sterse de statul spaniol.

Amenintarea datoriei de 578 de milioane de euro

Messi a ratat din toate pozitiile in meciul de pe "Camp Nou", inclusiv de la 11 metri

Date dintr-un raport de audit intocmit de Deloitte au fost facute publice de „The Economist”. Din el reiese ca FC Barcelona a strans datorii totale de 578 de milioane de euro (Real Madrid ii depaseste si la acest capitol – are datorii de 590 de milioane de euro!). Dupa pierderea titlului si eliminarea din semifinalele Ligii Campionilor, se pune foarte serios problema cum va reusi FC Barcelona sa echilibreze balanta de venituri si cheltuieli (este vorba despre viitoarea regula „fair-play”, care va intra in vigoare de la anul) pentru ca datoriile sa atinga nivelul 0 impus de UEFA. Presa engleza s-a grabit sa anunte ca superstarul Lionel Messi ar putea fi vandut pentru salvarea de la faliment; emirii care patroneaza Manchester City stau la colt si pot incerca in orice moment sa profite de situatie.

Final de cariera pentru Puyol si Xavi?

Emblematicii jucatori catalani vor fi scosi la pensie, sustin carcotasii. Capitanul Carles Puyol are 34 de ani, iar Xavi Hernandez il secondeaza (32 de ani). Lor li se pot alatura David Villa (30 de ani), aflat de patru luni in plina recuperare dupa o dificila operatie (fractura de tibie si peroneu), si Seydou Keita (32 de ani). Nu in ultimul rand, transplantul de ficat efectuat acum doua saptamani i-a grabit retragerea din activitate francezului Eric Abidal (32 de ani).

De asta ezita Guardiola sa semneze noul contract?

Ziarele din Madrid au scris de curand ca Pep Guardiola tocmai din acest motiv nu vrea sa negocieze un nou angajament cu Barcelona. Cere garantii (si puteri depline, evident!) pentru toate deciziile pe care vrea sa le ia, printre care si trecerea lui Xavi si Puyol pe linie moarta. „E nevoie de un alt ciclu”, ar fi fost auzit spunand asta tehnicianul catalan. Marti seara, dupa meciul cu Chelsea, Guardiola a vorbit la conferinta de presa despre viitorul sau: „In zilele urmatoare voi anunta ce decizie am luat, o sa discut cu presedintele Sandro Rossel si impreuna vom lua cea mai buna decizie pentru Barcelona”.

Totusi, sa nu uitam de La Masia!

Celebra academie de fotbal a clubului catalan produce jucatori talentati pe banda rulanta. Sezonul acesta, antrenorul Pep Guardiola i-a fortat mai mult ca niciodata pe tinerii Isaac Cuenca (21 de ani) si Cristian Tello (20 de ani), asta in timp ce Andreu Fontas (fundas central, 23 de ani) si Martin Montoya (fundas de banda, 21 de ani) abia asteapta mai multe sanse. Peste cei patru sta Thiago Alcantara (21 de ani), considerat de toti specialistii viitorul lider al „nationalei” Spaniei si fotbalistul capabil sa-l inlocuiasca in „11-le” Barcelonei pe Xavi. In plus, sustinatorii „blau-grana” reamintesc un amanunt ce pare uitat: Gerard Pique, Cesc Fabregas, Alexis Sanchez, Lionel Messi si Sergio Busquets n-au implinit, inca, 25 de ani, iar Andres Iniesta se apropie abia de 28! Viitorul este asigurat, pentru cei de mai sus doar motivatia – dupa ani la rand de suprematie fotbalistica – mai poate fi o problema.

Erau „morti si ingropati” si-n 2010

In urma cu doi ani, Interul pregatit de Jose Mourinho aplica aceeasi tactica precum Chelsea Lonbra, izbutind eliminarea Barcelonei in semifinalele UEFA Champions League. Si atunci, ca si acum, s-a vorbit despre sfarsitul unei ere – tiki-taka dominase fotbalul din 2006, de pe vremea lui Ronaldinho si Deco. Raspunsul Barcelonei lui Guardiola a venit in chiar urmatorul sezon (2010- 2011): titlul in Primera Division, Supercupa Spaniei, trofeul UEFA Champions League (3-1 in finala cu Manchester United) si Supercupa Europei, plus Campionatul Mondial al cluburilor. Totusi, spre deosebire de momentul esecului cu Inter, acum lucrurile sunt diferite prin prisma faptului ca Barcelona a pierdut in doar trei zile atat Liga Campionilor, cat si titul in Spania.

Cum putea Pique sa moara pe teren!

In minutul 16 al confruntari retur cu Chelsea, fundasul central al Barcelonei s-a lovit ingrozitor de portarul Valdes, impact in urma caruia iubitul Shakirei a ramas cazut inconstient la pamant. Dupa ce si-a revenit si a mai continuat sa joace inca vreo cinci minute, Pique s-a vazut nevoit sa iasa singur de pe teren si sa le ceara membrilor staff-ului medical sa-l duca la spital. Ieri, fotbalistul in varsta de 24 de ani a fost externat, doctorii recomandandu-i o saptamana de repaus in casa. In urma cu o saptamana, italianul Piermario Morosini a murit dupa ce a suferit un infarct in meciul Livorno – Pescara; Anglia a fost si ea zguduita de un eveniment asemanator: pe 17 martie, Fabrice Muamba a facut stop cardiac in timpul jocului Bolton – Tottenham. Transportat de urgenta la spital, zairezul a fost salvat de la moarte de medici, iar acum se afla in plin proces de recuperare.

Chelsea joaca finala de la Munchen fara patru titulari

Roberto Di Matteo a iesit invingator din dubla cu Pep Guardiola, dar pretul platit de tehnicianul londonezilor este mare: patru jucatori titulari vor absenta de pe teren in ziua finalei din 19 mai. Branislav Ivanovic, Ramires si Raul Meireles au incasat cate un cartonas galben pe „Camp Nou”, si vor fi suspendati, in timp ce capitanul John Terry se asteapta la o sanctiune drastica din partea UEFA dupa „rosul” luat pentru lovirea intentionata a chilianului Alexis Sanchez.

Nici macar Otelul n-a fost dominata in asemenea hal!

Oricat de bizar ar parea, statistica intocmita dupa duelul de marti seara indica o realitate crunta pentru londonezi: Chelsea a fost, pe „Camp Nou”, cea mai dominata echipa dintre toate participantele in actuala editie de Champions League. Nici macar Otelul Galati (pe „Old Trafford”) n-a fost intr-atat de bagata in corzi de Manchester United. Traducerea meciului Barcelona – Chelsea poate fi facuta si astfel: Xavi a dat 169 de pase, cu 24 mai multe decat intreaga formatie engleza!; 18,3% este media posesiei avuta de Chelsea in cele doua manse; jucatorii Barcelonei au tras in bara de patru ori si au ratat 12 (!) mari ocazii de gol.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
358 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger