AcasăSPORTVictoria care schimba strategia

Victoria care schimba strategia

Bucuria „Stejarilor” dupa meciul agonizant impotriva Canadei (sursa foto Facebook/rugbyworldcup)

Cotati cu sanse minime la obtinerea vreunei victorii in Anglia, rugbistii romani au dat marea lovitura in partida disputata impotriva Canadei: revenire de la 0-15 pentru un succes istoric cu 17-15, cea mai tare intoarcere de rezultat din istoria C.M.!

Bucuria „Stejarilor” dupa meciul agonizant impotriva Canadei (sursa foto Facebook/rugbyworldcup)

Chiar daca toate calculele hartiei pareau potrivnice, „Stejarii” au mers la Cupa Mondiala cu gandul sa incerce „marea cu degetul”, respectiv sa bata Canada si Italia. Tocmai de aia romanii nici n-au prea contat in primele doua meciuri, la 11-38 cu Franta si 10-44 cu Irlanda.
Dar, impotriva „artarilor”, baietii pregatiti de Lynn Howells au schimbat tactica: la inceput, i-au invitat pe canadieni sa se istoveasca, in cautarea eseului, iar pe final au dat lovitura. Revenire de la 0-15, cat arata tabela in minutul 52, pentru un succes cu 17-15, obtinut gratie dublei semnate de capitanul Mihai Macovei si a celor sapte puncte reusite din lovituri de picior de experimentatul Florin Vlaicu. La final, ai nostrii, cu lacrimi in ochi, au mers spre grupul de sustinatori romani, s-au imbratisat si au facut poze, amintiri ale unei victorii care mentine nationala in lupta pentru pozitia a 3-a in grupa. Acesta este si obiectivul stabilit inaintea turneului – locul 3 asigura calificarea directa la C.M. din 2019, gazduita de Japonia. „Stejarii” mai au nevoie sa invinga si Italia, pe 11 octombrie, pentru a fi deja siguri de prezenta la competitia de peste patru ani. Ce-ar insemna o asemenea performanta pentru rugbiul romanesc? In primul rand, FR Rugby ar avea la dispozitie patru ani sa introduca jucatori tineri in circuitul echipei nationale, talente precum Sabin Stratila (20 de ani, Steaua Bucuresti) sau Vlad Nistor (21 de ani, Castres). Rodarea „pustilor” s-ar face fara presiunea rezultatelor, astfel incat acestia sa capete experienta internationala la cel mai inalt nivel. Nu in ultimul rand, imaginea Romaniei in lume s-ar schimba, iar echipa nationala ar putea fi invitata sa sustina jocuri amicale in compania marilor nume din sportul cu balonul oval, precum Franta, Australia sau Tara Galilor.

Lynn Howells: „Urmeaza finala cu Italia”

Urmatorul joc, cu Italia, este considerat si cel mai important de la C.M. de selectionerul galez Lynn Howells: „Impotriva Canadei nu am jucat foarte bine toate cele 80 de minute. Si, din nou, am pierdut un jucator destul de repede. Asta a facut o mare diferenta. Dar asa cum am spus mereu despre devotamentul si determinarea jucatorilor mei, au luptat din nou si au reusit sa castige meciul. Am spus mereu ca asta e o semifinala pentru noi. Acum trebuie sa jucam finala cu Italia. Meciul asta este unul dificil pentru noi, dar lucrurile par ceva mai simple dupa victoria cu Canada”.

„Bestia” Macovei, capabila sa placheze si un dinozaur

Capitanul Romaniei, Mihai Macovei, a marcat doua eseuri impotriva Canadei, insa alta a fost performanta atinsa de el in partida de marti seara. Macovei este liderul turneului la capitolul placaje: si-a blocat adversarii de 41 de ori in primele trei meciuri din faza grupelor. Oficialii Federatiei Internationale de Rugby au subliniat ca „romanul Macovei este in stare sa placheze orice, inclusiv un dinozaur”.
Modest din fire, rugbistul lui Colomiers sustine ca „secretul sta in faptul ca imi place sa pun suflet in tot ceea ce fac, sa ma implic 100%”.

author avatar
Cristi Ionita
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger