AcasăSPORTUltrasii Stelei, protest la adresa unui criminal de razboi!

Ultrasii Stelei, protest la adresa unui criminal de razboi!

Mesajul transmis de galeria Stelei celor de la UDMR

La prima partida disputata pe Ghencea, dupa o pauza de 8 luni, fanii „ros-albastrilor” au tinut sa transmita un mesaj de protest la adresa UDMR. Ultrasii Stelei sustin ca partidul maghiarilor a girat, pe 15 martie a.c., comemorarea lui Albert Wass, declarat criminal de razboi in martie 1946.

Mesajul transmis de galeria Stelei celor de la UDMR

Suporterii Stelei au uitat de razboiul cu Mircea Sandu si Mitica Dragomir. La confruntarea cu Astra Ploiesti, prima gazduita de stadionul Ghencea dupa sase luni de „exil”, ultrasii stelisti au arborat un banner la adresa UDMR, cu trimitere la Albert Wass.

In 1940, locotenentul Albert Wass a omorat 14 romani

Fanii considera ca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania se afla in spatele evenimentelor de la Odorheiul Secuiesc, de „Ziua Nationala a Ungariei”, cand mai multi etnici maghiari din oras l-au comemorat pe contele Albert Wass, personaj care a ucis 14 romani nevinovati in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Pe data de 15 martie a.c, maghiarii din Odorhei au facut pelerinaj la statuia contelui-criminal, ridicata in „Parcul Memorial”. Constructia, una ilegala, avand in vedere ca ea promoveaza cultul unui criminal de razboi, a primit girul autoritatilor locale, motivatia fiind aceea ca pe soclu scrie doar “Secuiul ratacitor”.

Bustul lui Albert Wass este intitulat "Secuiului ratacitor" pentru a scapa de incidenta legii

In 1944 , contele-poet Albert Wass – fugit deja in Germania – era judecat in lipsa de Tribunalul Poporului din Cluj pentru masacrarea, pe 22 si 23 septembrie 1940, a 14 romani din localitatile clujene Sucutard si Muresenii de Campie. In martie 1946, Wass este declarat, oficial, criminal de razboi. In 1952, acesta ajunge in SUA, de unde incearca sa-si reabiliteze imaginea, dar fara succes. In 1998, Wass se sinucide la Astor, in Florida. Senatorul de origine maghiara, Attila Verestoy, inainteaza in 2002 o cerere catre procurorul general al Romaniei, in care solicita, in numele fiului lui Wass, Andreas, reabilitarea oficiala. Pe 10 martie 2008, Curtea de Apel Cluj respinge cererea.

author avatar
Sebastian Stan
619 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger