AcasăSPORTUltrasii rusi promit sa-i injunghie pe suporterii gay

Ultrasii rusi promit sa-i injunghie pe suporterii gay

Dupa modelul Putin, suporterii rusi promit sa-si faca de cap cu capetele comunitatii LGBT

Campionatul Mondial de Fotbal gazduit de Rusia va debuta in 14 iunie dar spectrul unor sangeroase confruntari generate de huliganii rusi (si nu numai) planeaza deja asupra competitiei.

Dupa modelul Putin suporterii rusi promit sa si faca de cap cu capetele comunitatii LGBT

Inca de anul trecut, BBC difuza un reportaj despre Orel Butchers, un grup de suporteri afiliati clubului Lokomotiv Moscova, in care ei promiteau un ”festival al violentei” la Mondialele din Rusia. In timpul Euro 2016, in Franta, acesti suporteri s-au remarcat prin violente altercatii cu suporterii englezi. Insa acum noi amenintari proliferate de ultrasii rusi au iesit la suprafata. Tot la adresa suporterilor englezi, mai precis la adresa celor homosexuali.

Va vanam cu cutitul

”Anumiti membri ai comunitatii Pride in Football (organizatie de caritate care sustine fanii LGBT ai fotbalului) au primit amenintari prin mail de la rusi. Anumite mesaje nu au lasat nici un dubiu: au spus ca vor ca ne vor vana si ne voi injunghia”, a declarat Joe White, responsabil al campaniei Pride in Football. Ultrasii rusi sunt cunoscuti si pentru obiceiul de a posta materiale video in care participa la antrenamente de lupta, o metoda de a intimida grupurile de suporteri adverse. Aceste materiale video ilustreaza cat de organizati si violenti sunt huliganii rusi. Daca aceste  amenintari tintesc specific suporterii englezi (care, de altfel, recent, au promis la randul lor un ”al treilea razboi mondial” suporterilor rusi), nu inseamna ca cei de alte nationalitati nu trebuie sa fie vigilenti.

Un campionat al hiper-masculinitatii

Mai multe organizatii de suporteri i-au sfatuit pe fanii LGBT sa ”nu-si expuna sexualitatea in public” la Mondialele din Rusia. Si sa evite arborarea drapelurilor in culorile curcubeului sau gesturi de afectiune catre partenerii lor. ”Cupa mondiala din Rusia este o competitie care celebreaza hipermasculinitatea intr-o tara unde guvernul sustine activ si public ura, cu legi si discursuri frumoase. Daca adaugati si consumul de alcool in aceasta ecuatie, vor fi toate elementele ca lucrurile sa ia o intorsatura negativa”, a explicat Alexander Kodatov, specialist al Centrului pentru cercetari sociale independente din Sankt-Petersburg. Rusia face parte din tarile unde intoleranta fata de membri LGBT persista. Incepand cu 2013, exista si legea care interzice ”propaganda homosexuala si promovarea relatiilor sexuale netraditionale”. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat aceasta legislatie sustinand ca ”intareste stigmatizarea” homosexualilor si ”incurajeaza homofobia”. Dupa adoptarea legii, numarul de crime impotriva comunitatii gay s-a dublat.

Nici la viitoarele Mondiale nu-i loc de gay

Pentru Joe White, membri comunitatii LGBT nu trebuie sa se ascunda in timpul competitiilor din Rusia. ”Nu trebuie sa ne comportam diferit doar pentru ca suntem in Rusia. Inainte de toate, mergem in primul rand pentru fotbal”. Situatia pentru gay nu va fi mai buna la viitoarele Campionate mondiale care se vor derula in Qatar. Unde homosexualitatea este pedepsita cu pana la sapte ani cu inchisoarea. In 2012, Richard de Mos, fost membru al parlamentului olandez, a propus ca selectionata de fotbal olandeza sa joate in tricouri roz pentru a protesta impotriva legilor anti-gay din Qatar.

author avatar
Tudor Borcea
232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger