AcasăSPORTUEFA se imbogateste de pe urma Euro 2016!

UEFA se imbogateste de pe urma Euro 2016!

Nici nu a inceput C.E., ca UEFA deja si-a facut calculele financiare pentru acest turneu. Forul de la Nyon are asteptari uriase in privinta veniturilor generate de „europeanul” din Franta: aproximativ doua miliarde de euro, in crestere cu peste 40% fata de cele 1,4 miliarde de euro generate de precedentul Euro, gazduit de Polonia si Ucraina, in 2012.

Matematica este simpla si arata ca acolo unde exista mai multe echipe, mai multe partide de fotbal și mai multe orașe gazdă vorbim despre… mai multi bani pentru UEFA. Guy-Laurent Epstein, directorul de marketing de la UEFA, se asteapta ca drepturile de televizare sa genereze 1,05 miliarde de euro, in crestere cu 25% comparativ cu editia precedenta. Sponsorizarile au crescut si ele cu 40% (pana la 450 de milioane de euro), iar vanzarile de bilete vor fi responsabile de restul veniturilor pana la doua miliarde de euro.

Un Euro 2016 mai scump decat Cupa Asiei

Din punct de vedere economic, Euro 2016 genereaza venituri mai mare decat alte competitii continentale. De exemplu, drepturile tv pentru editia din acest an a Copa America au fost adjudecate pentru 112,5 milioane de dolari. In cazul Asiei, drepturile de televizare pentru două editii au fost vandute cu  un miliard de dolari.

In spatele veniturilor de miliarde de euro generate de Euro 2016 sta audienta formata din 130 de milioane de spectatori la fiecare partida, subliniază Epstein. Iar aceasta audienta ar urma sa creasca pana la 300 de milioane de spectatori la finala din 10 iulie!

  • Prin comparatie, ca sa intelegeti diferentele, finala Super Bowl din luna februarie a avut doar 110 milioane de spectatori! „Vom avea 51 de Super Bowl-uri in decurs de o luna!”, sustine Guy-Laurent Epstein.

Aproximativ trei sferturi din veniturile din televizare vor veni din zona euro, chiar daca unele tari, precum Italia si Spania, au fost nemultumite de pretul mare cerut pentru a putea difuza partidele de la Euro 2016.

Record de bilete vandute: 2,5 milioane!

De asemenea, cele 2,5 milioane de bilete disponibile la vanzare pentru editia din acest an (record), cu un milion mai multe decat in 2012, vor fi responsabile pentru restul veniturilor generate de Euro 2016. Epstein a declarat că UEFA se asteapta ca toate biletele sa fie vandute, inclusiv o parte dintre biletele rezervate de companii pentru clientii lor, care vor fi puse si ele la dispozitia publicului.

Doar 1,3 miliarde pentru Franța

Pentru Franta, tara gazda, impactul Euro 2016 va fi unul limitat. Cercetatorii de la Centre for the Law and Economics of Sport, din Limoges, au estimat ca turneul va avea un impact economic de numai 1,3 miliarde de euro si asta in principal de pe urma cheltuielilor fanilor.

  • Franta a cheltuit 1,7 miliarde de euro doar pentru a construi/ moderniza  care vor gazdui partidele de la Euro 2016.
author avatar
Laurentiu Teodorescu
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger