AcasăSPORTTiriac e foc si para. Rusine, Paris!

Tiriac e foc si para. Rusine, Paris!

Lipsa unor terenuri acoperite la Roland Garros a facut ca, anul acesta, cel mai important turneu pe zgura sa fie imaginea fidela a haosului care guverneaza Franta in prezent. La Madrid Open, Ion Tiriac pune pe masa premii de peste 10 milioane de euro, iar avantajele pe care le are capitala Spaniei de pe urma turneului sau sunt numeroase si cu noua cifre in coada. Pe cale de consecinta, Tiriac a cerut Primariei Madrid (si a obtinut!) ca macar terenul central sa aiba acoperis retractabil, tocmai pentru a se evita astfel de episoade ca cele petrecute in aceste zile la Paris. Acum, Madrid Open are „ceea ce restul lumii nu are”, zice fostul mare jucator de dublu. Adica, nu unul, ci trei terenuri acoperite!

Incasari de 400 de milioane de euro…

Interesul pentru Roland Garros este unul urias, iar profitul generat de al doilea Grand Slam al anului, pe masura. Numai in 2015, au fost incasari de 400 de milioane de euro! Rugat de jurnalistii spanioli sa vorbeasca despre haosul de la Paris, Tiriac a rabufnit: „De 20 de ani vorbesc cu ei pentru a face un teren acoperit. Exista un lucru in Franta care se numeste democratie. Guvernul zice ca da, orasul ca da, Federatia Franceza de Tenis are suficienti bani, dar altii nu sunt de acord. Nu stiu de ce francezii sunt considerati cei mai democratici oameni din lume. Pentru acest turneu, Parisul incaseaza cel putin 400 de milioane de euro direct. Si, atunci, despre ce vorbim aici? Cu exceptia Turului Frantei, nu exista o alta competitie la fel de importanta precum Roland Garros”.

… si pierderi de 100 de milioane!

Or fi incasarile mari, dar nici pierderile nu sunt de neglijat. Specialist in organizarea unor turnee de anvergura, Ion Tiriac a calculat la 100 de milioane de euro pierderile din acest an! „Cu siguranta, in jur de 100 de milioane! Din publicitate, din televiziune…”, sustine Tiriac.

Intr-adevar, pierderile provin in primul rand din publicitate. Fara banii marilor companii care vor sa isi faca reclama la acest turneu, faliment scrie pe Roland Garros. Si unde nu exista publicitate, nu vin nici televiziunile sa cumpere drepturile de transmisie. Contractul pentru drepturile tv ale Openului Frantei mai are doar un an de valabilitate; greu de crezut ca, la licitatia din 2018, vreo televiziune va mai pune pe masa 17,5 milioane de euro pe an pentru Roland Garros.

Indirect implicati in aceasta poveste, operatorii de turism sufera si ei pierderi importante. Rezervarile hoteliere sunt date peste cap, iar la ghiseele agentiilor de voiaj este haos generat de cererile numeroase de schimbare/ prelungire a biletelor de avion.

Nu in ultimul rand, milioane de euro pierd si casele de pariuri. Gigantii „Bwin”, „bet365” sau „William Hill” sunt obligati sa returneze mizele pariate de clienti in cazul meciurilor care au fost amanate de pe zi pe alta. Sau, vezi ce a patit Simona Halep, dupa o zi pe alte doua! Iar in Occident, mizele sunt serioase, de ordinul sutelor ori chiar miilor de euro.

INCREDIBIL: BOICOT LA ROLAND GARROS!

Ziua de marti va ramane in istoria tenisului drept intaia oara cand jucatorii au boicotat turneul de la Roland Garros!

Ca sa mai reduca din pierderi, organizatorii au luat decizia de a programa cateva meciuri chiar daca afara ploua. Pentru Guy Forget, directorul turneului si fost tenismen, nu conta ca deasupra Parisului turna cu galeata, a dat ordin ca fetele si baietii sa intre pe teren. Poloneza Agnieszka Radwanska s-a conformat si a jucat in ploaie, iar la final a rabufnit: „Sunt foarte suparata fiindca am fost nevoita sa joc pe ploaie. Roland Garros nu este vreun turneu slab, e vorba, totusi, de un Grand Slam. Cum sa lasi jucatorii in ploaie? Cred ca organizatorilor le pasa de alte lucruri, nu de tenis”.

Spre deosebire de „Aga”, David Goffin si Ernests Gulbis n-au avut aceeasi atitudine umila. Dupa ce au discutat intre ei despre ce-i de facut, Goffin si Gulbis au oprit meciul, alegand sa paraseasca terenul, spre stupefactia organizatorilor, care nu mai stiau ce sa faca in incercarea de a-i convinge sa revina. Rascoala s-a extins si la fel au mai procedat si Dominic Thiem cu Marcel Granollers.

Raspunsul directorului: „Niste looseri!”

Luat la intrebari de ziaristii francezi, directorul turneului Roland Garros a ales sa-i atace pe jucatorii care s-ar retras de pe teren. „Niste looseri!”, este parerea lui Guy Forget despre ei: „Caracteristica tenisului este ca acesta sa se joace, indiferent care sunt conditiile. Coincidenta sau nu, aceia care se plang sunt cei care au pierdut meciurile respective. Cand se joaca pe zgura, este uneori putina burnita. Nu este foarte agreabil, dar tocmai asta ii aduce turneului o anumita charisma”.

Averse si ceata pana duminica, inclusiv!

Prognoza meteo nu este nici ea favorabila. La Paris se anunta vreme instabila in urmatoarele zile, cu averse, nori josi si ceata. Garantat, zic meteorologii, organizatorii Roland Garros nu vor scapa de ploaie pana duminica, inclusiv.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger