AcasăSPORTSteaua nu e Bayern, MM nu e Hoeness

Steaua nu e Bayern, MM nu e Hoeness

Titlul in Romania nu te legitimeaza si-n Europa, cu atat mai putin atunci cand, intern, castigi o lupta cu rivale de conjunctura, nicidecum traditionale.

Mihai Stoica este poate cel mai galagios manager din fotbalul mondial

Uli Hoeness este poate cel mai mare manager din fotbalul mondial

„Daca nu facem performanta in Liga Campionilor, degeaba am mai luat titlul”, afirma Laurentiu Reghecampf in vara, parere impartasita si de jucatori. Dupa numai doua meciuri in grupe, stelistii s-au dumirit cam cat valoreaza pe plan european un titlu castigat cu adversare precum Concordia Chiajna sau CS Turnu Severin. Aici intervine un aspect care demonstreaza lipsa de viziune a celor care conduc clubul: o echipa nu poate creste in valoare daca se lupta intr-o competitie a satelor si comunelor, cum tinde sa devina Liga 1!

Presedinte la Bayern Munchen, Uli Hoeness raspundea in felul urmator jurnalistilor care-l intrebau, cu cativa ani in urma, de ce gruparea bavareza este preocupata de situatia financiara a rivalelor traditionale din 1.Bundesliga: „Daca avem adversari slabi in Germania, si noi vom fi slabi. Daca, insa, castigam campionatul in fata unor adversari puternici, atunci si noi vom fi puternici”. Dialogul cu presa a fost purtat imediat dupa ce s-a aflat ca, in 2004, Bayern a imprumutat Borussia Dortmund cu 2 milioane de euro (fara niciun fel de garantii!) pentru plata salariilor restante catre fotbalisti; in felul acesta, „galben-negrii” au evitat intrarea in insolventa!

In felul acesta se explica si sumele colosale platite de munchenezi la transferurile din Germania (37 de milioane de euro pe Mario Goetze, mijlocas pe care Pep Guardiola il tine rezerva!): clubul Bayern nu face altceva decat sa-si ajute partenerele de intrecere, constientizand ca, astfel, el devine mai puternic!

De la inceputul sezonului, Mihai Stoica bombardeaza mass-media cu mesajul „US 25”. In vara viitoare, probabil iar va fi sarbatoare pe „Arena Nationala”, dupa inca un trofeu cucerit in stil de mare echipa: victorii pe linie cu alde Botosani, Corona, Chiajna sau Navodari. Manager mic, aspiratii marunte, viziune limitata.

Marketing? Nu, bataie de joc!

Cu Chelsea, un sfert de stadion a fost gol pentru ca Mihai Stoica le-a rezervat stelistilor o „surpriza” deja marca inregistrata: preturi exorbitante la bilete! Legat de acest aspect, filosofia lui Uli Hoeness poate fi oricand luata drept exemplu: „Si noi am putea sa dublam sau chiar sa triplam preturile la tichete, si am ajunge, in felul acesta, la nivelul preturilor de pe alte stadioane din Europa. Dar noi, la Bayern, stim ca, pentru unii suporteri, s-ar putea sa fie sume prea mari. Iar apoi ei s-ar gandi de doua ori daca sa isi mai faca abonamente sau nu la meciurile noastre. Si nu ne dorim sa se intample asta, nu vrem sa-i vedem pe fanii nostri ezitand in a-si achizitiona un abonament sau un tichet de meci! E drept ca pentru club ar insemna cateva milioane de euro in plus, dar, la naiba, aceste milioane le poti scoate in cinci minute atunci cand negociezi transferul unui jucator!”.

Dan Petrescu a facut performanta, nu Reghecampf!

Unirea Urziceni a pus la respect toata crema fotbalului romanesc in sezonul 2008/ 2009, castigand titlul in probabil ultimul an competitional cu toate numele mari adunate in Liga 1. Clasamentul final de atunci arata echipa lui Dan Petrescu deasupra unor adversare precum Poli Timisoara (cu Pantilimon, Latovlevici, Curtean si Bucur in lot), Dinamo (pregatita de Mircea Rednic, cu Zicu, Niculescu, Danciulescu si Torje), CFR Cluj (era campioana en-titre!), FC Vaslui (Wesley avea o medie de un gol la doua meciuri in chiar primul lui sezon), Steaua (jumatate din echipa jucase semifinala Cupei UEFA in 2006!), Universitatea Craiova (toata generatia fratilor Costea) si Rapid (termina pe locul 8 in Liga 1, cu Lazar, Spadacio, Herea, Maftei si M.Constantin in primul „11”!). Invingand toate aceste forte, Unirea Urziceni a mers in Liga Campionilor si a zdrobit Rangers, la Glasgow, scotand opt puncte intr-o grupa din care mai faceau parte FC Sevilla si VfB Stuttgart.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
278 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger