AcasăRecomandariQatar a facut „cadouri” de 25 miliarde de euro!

Qatar a facut „cadouri” de 25 miliarde de euro!

Campionatul Mondial de fotbal din 2022 poate fi considerat de pe acum cel mai controversat turneu final din istorie. Pana sa primeasca organizarea competitiei, seicii Qatarului au uns rotitele mecanismului dupa care functioneaza FIFA cu aproape 25 de miliarde de euro!

Arabii stapanesc fotbalul in momentul de fata

Dupa acuzatiile de sclavagism in cazul muncitorilor care lucreaza la infrastructura din Qatar, arabii sunt vizati si de alte dezvaluiri, aparute in Daily Mail. Potrivit jurnalistilor englezi, care citeaza date din cartea „The Ugly Game” (publicata de ziaristii de investigatie Heidi Blake si Jonathan Calvert), qatarezii au pus la bataie 25 de miliarde de euro pentru a castiga 14 voturi in Comitetul Executiv al FIFA. Banii reprezinta investitii directe sau indirecte atat in marile federatii de fotbal, cat si in economia catorva tari. De la contracte de sponsorizare la petrol livrat la pret preferential, totul a fost facut pentru obtinerea voturilor.
In materialul lor, englezii arata care sunt tarile si personajele care s-au bucurat de atentiile miliardarilor qatarezi.

Paraguay – 1,4 miliarde euro. Cu putin timp inainte de votul in cadrul FIFA, seicul Hamad al Qatarului s-a intalnit cu presedintele Paraguayului, Fernando Lugo, iar cele doua state au semnat un contract pentru dezvoltarea infrastructurii energetice a tarii sud-americane in valoare de 1,4 miliarde euro. Cand s-a votat, Paraguayul a ridicat mana pentru ca turneul final din 2022 sa fie dat Qatarului.

Thailanda – 1,4 miliarde euro. Acelasi scenariu si in cazul Thailandei, care a primit petrol si gaze naturale la pret preferential, contractul ridicandu-se la 1,4 miliarde de euro.

Spania – 180 de milioane de euro. Presedintele Federatiei Spaniole de Fotbal, Angel Maria Villar, i-a convins pe qatarezi sa sponsorizeze FC Barcelona cu 180 de milioane de euro prin compania Qatar Airways.

Federatiile africane – 80 de milioane de euro. Ca sa primeasca votul Confederatiei Africane de Fotbal, Qatarul a bagat aproximativ 80 de milioane de euro in cateva dintre cele mai importante federatii nationale africane. Fiecare tara a primit o sponsorizare „nevinovata” din partea bogatilor arabi.

Argentina – 70 de milioane de euro. Inglodata in datorii, Federatia Argentiniana de Fotbal s-a ales cu o sponsorizare de 70 de milioane de euro din partea unei companii qatareze. Acordul a fost semnat la Doha, iar presedintele AFA, defunctul Julio Grondona, a stiut ulterior cum sa rasplateasca gestul prietenilor din Qatar.

Cipru – 25 de milioane de euro. Presedintele Federatiei Cipriote de Fotbal, Mario Lefkaritis, este un nume cu greutate in FIFA. Iar votul sau a costat „doar” 25 de milioane de euro, bani cheltuiti de qatarezi pentru amenajarea unei ferme la Nicosia, oferita cadou lui Lefkaritis. „Nu e nimic legal in asta”, a recunoscut Mario afacerea cu qatarezii.

 

author avatar
Laurentiu Teodorescu
435 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger