AcasăSPORTPutin da shutdown Rusiei

Putin da shutdown Rusiei

Fabricile din jurul stadioanelor CM de Fotbal vor intra in concediu fortat

In virtutea unui decret semnat de liderul de la Kremlin, mai multe sectoare industriale isi vor intrerupe productia, timp de mai bine de o luna, pentru a reduce poluarea in timpul Cupei Mondiale la Fotbal, care se va desfasura in perioada 14 iunie-15 iulie in 11 orase din Rusia. FSB (Serviciul Federal de Securitate) se ocupa de punerea in practica a acestui ordin.

Fabricile din jurul stadioanelor CM de Fotbal vor intra in concediu fortat

In regiunea Nijni Novgorod, oras gazda a CM de Fotbal, toate marile uzine au primit o scrisoare din partea FSB, document in care se mentioneaza ca ”toate industriile care utilizeaza surse de radiatii ionizante, substante chimice, biologice, radioactive, toxice sau explozive” isi vor suspenda activitatea, nu numai in timpul competitiilor (14 iunie-15 iulie) ci incepand cu 14 mai. Capitala districtului federal Volga nu este singurul loc vizat de aceste opriri fortate. Aceeasi scrisoare a fost trimisa catre alte 11 orase gazda ale competitiei, dar raza restrictiilor este mai mare. Spre exemplu, in atentia FSB se afla si o intreprindere aflata la 400 de kilometri de Nijni Novgorod. Per total, ordinul lui Putin priveste sute de locatii industriale, centrale nucleare si electrice, rafinarii, uzine de armament, chimice (chiar si alimentare), care sunt amenintate de un potential concediu fortat,  pe o raza de sute de kilometri in jurul stadioanelor. Decretul liderului de la Kremlin depaseste, de departe, restrictiile impuse de China in timpul JO din Beijing, in 2008. In cazul uzinelor care nu-si pot suspenda activitatea, FSB a cerut justificari detaliate si ca ele sa descrie ”consecintele ecologice in situatii de urgenta”.

Mediu de afaceri, consternat

Industriasii au facut cunoscut ca aceste masuri sunt, de departe, ”excesive”. Ele vor antrena ”pierderi enorme”, dincolo de faptul ca, in anumite cazuri, ”sunt pur si simplu imposibil de pus in practica din punct de vedere tehnologic”. Uniunea industriasilor si antreprenorilor rusi, prin vocea presedintelui ei , Alexandr Chokhin, a atras atentia ca vor exista ”consecinte sociale si economice extrem de negative”, invocand si posibilitatea ”unui sever deficit de carburant in regiunea Moscova dar si in alte regiuni”. Mediul de afaceri s-a declarat ”consternat”, atragand atentia Kremlinului ca estimeaza pierderi de ”milioane de ruble”. ”Nu comentam”, a declarat insa purtatorul de cuvant al gigantului Lukoil, Vitali Matuskin. Insa alte companii au denuntat, sub aspectul anonimatului, ca asemenea masuri vor avea efecte negative si le vor impiedica sa-si respecte obligatiile contractuale.

author avatar
Tudor Borcea
329 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger