AcasăRecomandariNoaptea cand Romania n-a mai plecat capul

Noaptea cand Romania n-a mai plecat capul

„Daca nici acum, atunci cand?”. Obisnuite sa lase privirea in jos de fiecare data cand intalneau una dintre fortele handbalului, romancele au inceput sa umble batoase tocmai la acest Campionat Mondial.

Fetele noastre aplauda, dar ele sunt cele care merita sa fie aplaudate

Victoria cu Brazilia, din „optimi”, n-a facut decat sa confirme noua atitudine adoptata de Neagu & co: Romania a fost si va ramane o forta in handbal! Campioana lumii a invatat asta pe propria piele, iar pentru lectia urmatoare a fost scoasa la tabla Danemarca.
In arena din Herning, peste 12.000 de danezi pareau niste vikingi pregatiti sa intre pe teren. Cantece si tobe, totul pentru o atmosfera intretinuta si de vulcanicul antrenor Klavs Bruun Jorgensen. Chiar si asa, echipa suedezului Tomas Ryde a controlat meciul de la un capat la altul. A fost 2-0 in minutul 4 si 7-5 dupa un sfert de ora de joc. La pauza, avantajul avea sa fie si mai mare, 13-10 pentru romance, dar repriza secunda a inceput cum nu se poate mai rau, cu trei goluri consecutive reusite de daneze. Aceeasi serie a realizat si Romania (16-13, min.36), iar pana spre final s-a jucat in acelasi ritm. Handbalistele lui Jorgensen au egalat in minutul 54 (24-24), dar nu au fost capabile sa mai inscrie o data, Romania avand mereu un gol avans. La ultima secunda, Cristina Neagu a ratat o aruncare de la 7 metri, astfel ca partida a intrat in prelungiri cu scorul de 27-27. Danezele au luat conducerea in premiera (27-28, min.62), dar fetele noastre au revenit extraordinar, cu doua goluri semnate Eliza Buceschi si „Mica” Bradeanu. S-a mers cap la cap pana la ultimul atac al meciului. In minutul 69 si 59 de secunde, Ada Nechita a inscris golul calificarii (31-30), evitand loteria loviturile de departajare.

Victoria care socat lumea

Presa internationala nu a trecut cu vederea peste victoria Romaniei in fata Danemarcei. Pentru site-ul oficial al Campionatului Mondial, eliminarea gazdelor in sferturile de finala este o adevarata tragedie: „A fost una dintre cele mai mari drame de la acest turneu. Meciul s-a decis in chiar ultima secunda, dupa golul Adei Nechita. Dar colega ei Cristina Neagu a fost cea care a furat toate privirile intr-o sala «Jyske Bank Boxen» arhiplina. Antrenorul Klavs Bruun Joergensen a incercat sa foloseasca toate trucurile posibile pentru a o opri pe Neagu, insa nu a avut cum s-o impiedice sa aiba o evolutie de clasa mondiala”. Si „handball-world.com” a remarcat dramatismul confruntarii de la Herning: „Ultima semifinala s-a dovedit a fi o adevarata drama. Dupa un meci cu suisuri si coborasuri pentru ambele formatii, duelul a fost decis in ultima secunda a prelungirilor. Frumoasa Ada Nechita a marcat golul victoriei si, astfel, i-a eliminat pe eroii locali danezi”.

Dedu: „Aveam pregatit un discurs negativ”

Victoria Romaniei a uimit pe toata lumea. Din pacate, si pe Alexandru Dedu, nimeni altul decat presedintele FR Handbal, exact omul care trebuia sa aiba cea mai mare incredere in jucatoarele noastre.

Prima reactie a sefului FRH arata cat de putin se astepta el ca Romania sa elimine Danemarca: „Sincer va spun ca ma gandeam la un discurs negativ. Bine ca nu s-a intamplat ceva!”. Ulterior, Dedu a revenit cu alte declaratii, menite a masca gafa comisa: „E o victorie mare, au demonstrat ca se pot bate pana la capat. La inceputul cantonamentului, nu eram multumit de forma fizica a unor fete, dar intre timp totul s-a rezolvat. Cred ca atunci cind Romania pierde, trebuie sa fim alaturi de toti sportivii pe al caror spate scrie Romania, pentru ca ne reprezinta cu cinste… Am avut in teren jucatoare experimentate. Eram convins ca vom trece cu bine peste presiunea celor 12.000 de spectatori danezi”. Fostul handbalist nu a oferit niciun pronostic pentru semifinala de vineri, cu Norvegia: „Haideti sa ne bucuram de aceasta victorie. Sunt sigur ca, de maine, jucatoarele noastre se vor gandi si la viitoarele adversare”.

Selectionerul Danemarcei se plange de arbitraj!

Inaintea meciului, selectionerul danez Klavs Bruun Jorgensen afirma ca nu a urmarit niciun joc al fetelor noastre la turneul final, nici macar partida cu Brazilia, din „optimi”. Acum, cu siguranta stie cine este Romania!

La finalul meciului, in loc sa felicite echipa noastra pentru calificarea in semifinale, vikingul a gasit mai potrivit sa se lege de arbitraj. In opinia lui Jorgensen, surorile gemene Julie si Charlotte Bonaventura au tras cu Romania in partida de la Herning! „Sunt dezamagit. A fost un meci greu, asta si fiindca noi, la inceput, nu ne-am gasit ritmul nici in atac, nici in defensiva. Au fost multe momente in care arbitrul n-a vazut cum trebuie ce se petrece pe teren”, a spus Jorgensen, fara a detalia subiectul.
„Secundul” Romaniei, Costica Buceschi, i-a aratat danezului ce inseamna fair-play in Europa de Est: „Felicit echipa Danemarcei pentru ca a facut un meci fantastic. Cred ca noi, impreuna cu Danemarca, am reusit sa facem propaganda acestui sport”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
665 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger