AcasăSPORTLiga I, profit de 20 de milioane de euro

Liga I, profit de 20 de milioane de euro

Cedarea lui Chiriches la Tottenham le-a adus stelistilor 9,5 milioane de euro

Cum perioada de mercato s-a incheiat, luni seara, a venit momentul ca site-urile de specialitate sa dea pe fata toate sumele cu care s-a jonglat in aceasta vara, iar primele calcule arata ca Liga I a produs mai multi bani decat orice campionat de top.

Cedarea lui Chiriches la Tottenham le-a adus stelistilor 9,5 milioane de euro

Cele 18 cluburi din Liga I au saracit, dovada fiind ca s-au achiztionat fotbalisti de numai 4,25 milioane de euro, mult sub verile precedente. In 2012 s-au achizitionat fotbalisti de 10,7 milioane de euro, iar in 2011 de 12,2 milioane de euro. Tabloul nu ar fi complet daca nu am aminti ca cea mai mare suma din cea investita pentru achizitii de fotbalisti a fost pusa la bataie de Steaua, campioana Romaniei dand in jur de 3 milioane de euro pe Pantelis Kapetanos (CFR Cluj), Ionut Neagu (Otelul Galati) si Nicusor Stanciu si Fernando Varela (ambii FC Vaslui). Totusi, imbucurator este ca Liga I face tot mai mult profit din vanzarea de jucatori – 20,15 milioane de euro in vara lui 2013, 14,25 milioane de euro in vara lui 2012, doar 2,5 milioane de euro in vara lui 2011. Din acest punct de vedere, campionatul national sta foarte bine, Liga I fiind peste majoritatea campionatelor de top, doar Primera Division inregistrand un profit de 101,6 milioane de euro din vanzarea fotbalistilor. Ca si la cheltuieli, la nivel de incasari Steaua sparge topul, campioana Romaniei obtinand 12 milioane de euro din vanzarea de jucatori, dintr-un total de 24,4 milioane de euro cat au incasat echipele din Liga I. Trupa din Ghencea si-a trecut in cont cea mai costisitoare achizitie, Fernando Varela fiind adus pe 1,25 milioane de euro de la FC Vaslui, dar a incasat si cei mai multi bani din vanzarea unui singur jucator, Vlad Chiriches fiind cedat la Tottenham Hotspur pe 9,5 milioane de euro.

Gareth Bale este starul verii, galezul fiind cedat de Tottenham la Real Madrid pentru 91 de milioane de euro

Transferuri de 2,5 miliarde de euro la nivel mondial

In cele doua luni de mercato din aceasta vara s-au rulat, la nivel mondial, 2,5 miliarde de euro. Ca de obicei, cluburile din prima liga engleza si-au taiat partea investind aproape 763 de milioane de euro in achizitii de fotbalisti. Evident, englezii au si cel mai mare deficit – aproape 488 de milioane de euro. Cu toate acestea, prima echipa engleza care apare in topul investitiilor este Tottenham Hotspur, locul 3 cu 122 de milioane cheltuiti pe piata transferurilor. Real Madrid si-a mentinut statutul de “echipa galactica” si a cheltuit 172,5 milioane de euro, 91 de milioane de euro numai in schimbul galezului Gareth Bale, cel mai tare transfer al verii. Dupa ce Suleyman Kerimov, patronul echipei, si-a retras sprijinul financiar si a fost dat in urmarire internationala, Anji Makhachkala si-a vandut cele mai multe vedete si a incheiat vara ca lider autoritar la capitolul incasari cu 136,4 milioane de euro. Cele mai importante 10 transferuri ale verii au costat circa 500 de milioane de euro, in ultima zi de mercato remarcandu-se transferul lui Mesut Ozil de la Real Madrid la Arsenal Londra, pentru 50 de milioane de euro, dar si trecerea lui Marouane Fellaini de la Everton la Manchester United pentru 32,4 milioane de euro.

author avatar
Cristi Ionita
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger