AcasăRecomandariJocurile de la Soci, finantate de miliardarii rusi: Olimpiada oligarhilor

Jocurile de la Soci, finantate de miliardarii rusi: Olimpiada oligarhilor

Presedintelui Vladimir Putin i-a venit ideea sa organizeze Olimpiada de Iarna in timpul unui concediu efectuat intr-o statiune montana din Austria. Si cum miliardarii rusi il asculta orbeste, s-a gasit si finantare pentru aceasta ambitie personala.

Miliardarul Vladimir Potanin a fost scos la raport in fata presedintelui Vladimir Putin cu privire la stadiul lucrarilor in statiunea Rosa Khutor

Cand vine vorba de grandomanie, doar americanii se mai pot compara cu rusii. Ca sa arate lumii intregi ca este posibila organizarea unei olimpiade de iarna intr-o statiune la malul Marii Negre (!), Vladimir Putin nu s-a uitat la bani; zeci de miliarde de euro au fost investite in Soci, „cu 5,5 miliarde peste ce s-a cheltuit in intreaga istorie a JO de iarna”, conform unei analize a Financial Times.  De unde finantare? Nu o mana, ci mai multe maini de ajutor au dat oligarhii, in frunte cu Vladimir Potanin, care, din putinul sau (avere de 17,8 miliarde, conform topului Forbes), a oferit doua miliarde pentru modernizarea complexului de la Rosa Khutor; vorbim despre o statiune montana (!) situata la 40 de kilometri de Soci, gazda a concursurilor de schi. Sprijin a mai venit si din partea prietenilor Roman Abramovici si Oleg Deripaska(maruntis, fiecare putin peste un miliard), dar si a gigantului „Gazprom”, care a deblocat fonduri de trei miliarde de euro – venitul companiei in mai putin de o saptamana!

Daca vrea Putin…

Flacara olimpica ajunge si in spatiul cosmic! Nu este o exagerare, rusii au realizat ceea ce nimeni n-a indraznit vreodata, anume transportarea flacarii olimpice pe Statia Spatiala Internationala. Pe de alta parte, de la Vancouver la Soci, flacara a trecut prin 2900 de localitati, drum parcurs, dupa caz, cu trenul, masina, avionul sau cu sania trasa de reni.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
847 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger