AcasăRecomandariIon Tiriac a trisat in finala Cupei Davis din 1972!

Ion Tiriac a trisat in finala Cupei Davis din 1972!

Finala Cupei Davis din 1972 a fost la un pas sa nu se mai dispute, delegatia americana luand serios in calcul varianta de a nu face deplasarea la Bucuresti.

Ion Tiriac este personajul negativ in articolul din New York Times (foto jos)

Sub titlul „Cand Cupa Davis a venit din frig”, jurnalistii de la New York Times descriu la inceputul articolului atmosfera din jurul finalei cu Romania, disputata la Bucuresti, in perioada 13 – 15 octombrie 1972: „Cu ploaia lovind in geam, un ­avion Air France ajunge la ­Bucu­resti, in Romania, la inceputul lunii octombrie 1972. Douazeci si patru de oameni asteapta la ­scara. Poarta jachete de piele si mitraliere de umar, iar unii aveau cutite ascunse la glezna. Cu sase saptamani inainte, lumea a asistat, la televizor, cum teroristii palestinieni au ucis 11 membri ai echipei olimpice israeliene. Urmatorul mare eveniment sportiv era Cupa Davis, in Romania, o tara prietenoasa cu palestinienii. Iar doi dintre tenismenii americani erau evrei”. Gratie interventiei presedintelui Richard Nixon, care a primit asigurari direct de la Nicolae Ceausescu, privind securitatea sportivilor, delegatia SUA a sosit in Capitala, insa antrenorul Dennis Ralston, in continuare circumspect si de teama unor atentate, nu l-a folosit deloc pe Harold Soloman, jucator de origine israeliana.

Despre finala, ziaristul Matt Richtel a scris: „Ral­ston declara, inca dinainte de atentatele de la München, ca fusese avertizat de antrenorul echipei de Cupa Davis a Australiei sa nu vina in Romania. Neale Fraser, care jucase la Bucuresti in vara lui 1972, i-a spus lui Ralston ca meciul i-a fost furat prin decizii partizane privind out-urile si prin inselaciune. «Nu poti castiga, pentru ca nu te vor lasa!», i-a transmis Fraser lui Ralston, completand cu «nu ai idee in ce te bagi». In finala, romanii au folosit doar doi jucatori, pe gratiosul si agerul Ilie Nastase, un playboy de 26 de ani si campion en-titre la US Open, si pe scandalagiul viclean Ion Tiriac, membru al echipei olimpice de hochei in 1964. Nastase si Tiriac, eroi nationali si experti pe zgura, mai castigasera turneul francez de la Roland Garros, la dublu, pe zgura, in 1970”.

„Scandalagiul viclean” a facut spectacol in meciul cu Tom Gorman

Meciul dintre Ion Tiriac si Tom Gorman este si acum considerat de specialisti unul dintre cele mai frumoase din istoria tenisului. Totusi, americanii contesta victoria romanului, pe care-l acuza c-a trisat pentru a castiga cu 3-2 la seturi: „Condus cu 2-0 la seturi, Tiriac a inceput sa-i linguseasca pe arbitrii de tusa, ca sa tina cu el la deciziile controversate; apoi, la un moment dat, s-a asezat intr-un scaun, in timpul partidei, pentru a rupe ritmul de joc al lui Gorman. Cand Tom servea, Tiriac privea in pamant pentru a-l obliga sa se opreasca. Arbitrul Enrique Morea, din ­Argentina, a declarat ca nu a mai vazut atatea inselatorii ca la acest meci: «Arbitrii de tusa vedeau numai ceea ce dorea Tiriac»”. La scorul de 2-1 pentru americani, confruntarea dintre Stan Smith si Ion Tiriac a devenit decisiva, fiind transata de yankeu dupa cinci seturi.

„Cupa Davis din 1972 a fost, din pacate, doar o alta finala pe care am pierdut-o”, avea sa comenteze, peste ani, miliardarul Tiriac.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
5.142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger