AcasăSPORTGigi Becali, in atentia Curtii de Justitie a Uniunii Europene

Gigi Becali, in atentia Curtii de Justitie a Uniunii Europene

Curtea de Justitie a Uniunii Europene va analiza, la solicitarea Asociatiei ACCEPT, declaratia data de Gigi Becali in 2010, potrivit careia nu ar transfera un jucator homosexual la Steaua.
Asociatia ACCEPT a fost invitata sa isi expuna miercuri, in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg punctul de vedere pentru clarificarea legislatiei romanesti anti-discriminare din perspectiva Directivei 78/2000 privind egalitatea de tratament la incadrarea in muncǎ si relatiile de munca. ACCEPT precizeaza ca a cerut clarificarea in contextul declaratiei facute de Gigi Becali in 2010: „Nici daca se desfiinteaza Steaua, nu iau un homosexual in echipa!”.
La acel moment, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), sesizat de ACCEPT, a constatat discriminarea sub forma hartuirii si a incalcarii dreptului la demnitate si l-a sanctionat cu avertisment pe patronul clubului Steaua. In acelasi timp, insa, CNCD a apreciat ca nu a fost vorba de o situatie care sa implice clubul ”Steaua” ca potential angajator sau care sa aiba impact asupra relatiilor de munca, arata Asociatia ACCEPT, criticand decizia Consiliului legata de notorietatea pe care o are Becali ca patron al clubului si faptul ca nu a existat nicio delimitare a clubului de declaratiile facute public de patronul sau.
Considerand ca faptele de discriminare sesizate tin de domeniul muncii si ca sanctiunea cu avertisment nu a fost una adecvata, ACCEPT a contestat hotararea CNCD. Pe parcursul procedurilor, asociatia a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa solicite clarificari de la Curtea Europeana de Justitie in legatura cu felul in care ar trebui interpretate standardele UE in domeniul discriminarii pe criteriul orientarii sexuale in domeniul muncii. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti s-a adresat CJUE.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
645 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger