AcasăSPORTEuro-Horror: terorism, greve, inundatii, huligani!

Euro-Horror: terorism, greve, inundatii, huligani!

Cat de pregatita este Franta sa gazduiasca Campionatul European, iata o intrebare la care nici macar presedintele François Hollande nu poate raspunde altfel decat printr-o banala ridicare din umeri. Realitatea ne arata o tara macinata de greve, infricosata de amenintarile teroriste si de-a dreptul inundata dupa potopul de saptamana trecuta. Fara machiaj, pregatiti-va de Euro-Horror!
PS: Parizienii deja se pregatesc: cei mai multi dintre ei si-au luat concediu in perioada 10 iunie – 10 iulie si vor pleca din oras. Fotbalul? Sa se bucure de el teroristii si huliganii!

Teama de atentate este inca prezenta in inima Europei. Organizatia terorista Stat Islamic a amenintat in mod direct Franta, tinta fiind Euro 2016. Numai in aceasta saptamana au aparut doua vesti menite sa provoace groaza: mai intai, 85 de agenti de securitate care trebuiau sa asigure paza la turneul final erau pe lista persoanelor banuite de legaturi cu teroristii ISIS, iar luni s-a descoperit o duba incarcata cu explozibil ce se indrepta spre …ati ghicit, Franta!

Grevele generale au paralizat Franta, iar situatia este departe de a se rezolva. Din contra, nemultumirile se inmultesc. Ieri, sindicatele pilotilor de linie au dat un ultimatum guvernului: daca nu le sunt indeplinite revendicarile, niciun avion nu se va ridica de la sol in perioada 11 – 14 iunie! Adica fix la inceputul Euro, cand sunt asteptati sa ajunga in Franta cei mai multi dintre suporteri. Reamintim ca, mai acum cateva zile, Parisul a fost paralizat de greva generala a taximetristilor si a lucratorilor din transportul public urban.

In decurs de numai sapte zile, inundatiile au provocat patru morti doar in regiunea Parisului. Pagubele estimate de autoritati se ridica la peste 600 de milioane de euro. Capitala a fost la un pas de dezastru dupa ce nivelul fluviului Sena a atins nivelul de 5,9 metri. Pe alocuri, malurile s-au inundat, masinile parcate in apropiere fiind luate de ape. Peste 20.000 de locuinte din Paris n-au avut curent electric, iar 20.000 de persoane din imprejurimi au fost evacuate.

C.E. din Franta este asteptat cu mare interes si de un anumit grup de suporteri. „The Telegraph” scria, ieri, ca nu doar terorismul este o amenintare pentru Euro, ci si huliganismul. In fan-zone-urile din jurul stadioanelor vor sosi mai mult de 7 milioane de persoane. Pe lista celor mai asteptate partide se numara Anglia – Rusia, programat la Marsilia, sambata seara. Forumurile sunt pline de amenintari transmise dintr-o parte in alta, iar amintirea ultimei prezente a huliganilor englezi (1998, Cupa Mondiala) este inca vie printre locuitorii Marsiliei. Cu grad ridicat de risc sunt si confruntarile Polonia – Ucraina si Turcia – Croatia.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger