AcasăSPORTDopaj: lista secreta a ciclistilor

Dopaj: lista secreta a ciclistilor

Dopaj: lista secreta a ciclistilor

L’Equipe a publicat o lista a alergatorilor din Turul Frantei 2010 clasificati dupa „indicele de suspiciune” in ce priveste dopajul. Lista este realizata de Uniunea Internationala a Ciclismului (UCI). Sportivii sunt notati pe o scara de la 0 la 10 de catre doctorii UCI, potrivit datelor sanguine culese din asa-numitele pasapoarte hematologice.

Dopaj: lista secreta a ciclistilorEvolutia datelor permite concentrarea controalelor asupra unor ciclisti mai mult decat asupra altora. Nu este vorba de dovezi de dopaj, ci de un instrument de lucru pentru acesti detectivi ai ciclismului mondial, pentru a sti unde trebuie insistat cu cercetarile.

Confirmat pozitiv cu clenbuterol, castigatorul Turului Frantei 2010, Alberto Contador, este clasat la nivelul 5 pe scara suspiciunii. Cu o unitate mai mult decat cel venit al doilea in Tur, Andy Schleck. Rusul Denis Menchov, al treilea in Tur este notat cu 9, in vreme ce cu 10 sunt notati Yaroslav Popovych si Carlos Baredo.

De notat ca Jurgen Van Den Broeck, clasat al 5-lea in Turul Frantei 2010,  a fost notat cu 8. Singurul dintre marile nume ale ciclismului mondial actual care este notat cu 0, asadar in afara oricarei suspiciuni, este Fabien Cancellara.

Echipele cel mai prost clasate, prin cumularea indicilor membrilor lor, sunt RadioShack, a lui Lance Armstrong (americanul a fost notat cu 4) si Astana, a lui Alberto Contador.

UCI nu s-a bucurat prea tare de publicarea documentului confidential: „Valoarea sa este legata de un context temporal bine precizat si decurge dintr-o evaluare sumara a rezultatelor acestor controale. Spiritul si scopul comentariilor cuprinse in acest document erau de a evita orice subevaluare a situatiei, UCI avand drept preocupare majora lupta impotriva oricaror forme de dopaj, multumita mai ales programului pasapoartelor biologice”.

author avatar
Radu Padure
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger