AcasăRecomandariDaca Gigi Becali va fi condamnat in "Dosarul Valiza", Steaua va fi...

Daca Gigi Becali va fi condamnat in „Dosarul Valiza”, Steaua va fi RETROGRADATA!

Problemele cu justitia pe care le are Gigi Becali pot tara Steaua in cel mai mare scandal din istoria fotbalului romanesc. Luni, la Curtea Suprema, se decide nu doar viitorul latifundiarului, ci si al clubului din Ghencea!

Gigi Becali are emotii inaintea verdictului din "Dosarul Valiza"

Inchis intr-una dintre celulele Penitenciarului Rahova, miliardarul Gigi Becali asteapta cu emotii prima zi a saptamanii viitoare; la ICCJ, un complet de cinci judecatori va da verdictul – definitiv, irevocabil si executoriu – in celebrul dosar „Valiza”. Judecat pentru dare de mita, omul de afaceri risca sa petreaca in spatele gratiilor mai mult de trei ani (pedeapsa pe care o are de ispasit, acum, pentru condamnarile din dosarele „Sechestrarea de persoane” si „Schimbul de terenuri cu MApN”); culmea, insa, nu Becali ar avea cel mai mult de suferit de pe urma unei noi sentinte nefavorabile: de data aceasta, condamnarea pentru dare de mita ar lovi si in clubul Steaua! Constienti si ei de gravitatea situatiei, oficialii Federatiei discuta in aceste zile despre soarta echipei antrenate de Laurentiu Reghecampf. Cu totii stiu ca, in astfel de cazuri in care se dovedeste actul de coruptie, singura masura care se impune este retrogradarea imediata in primul esalon inferior! Este greu de crezut, totusi, ca se va ajunge aici, deoarece atat judecatorii, cat mai ales factorii de decizie de la FRF sunt populisti si le este „teama” de reactia milioanelor de suporteri stelisti.

Jucatorii Stelei isi pot lua adio de la fani dupa o eventuala retrogradare a echipei

Platea cu 1,7 milioane euro victoria Universitatii Cluj

In cazul „Valiza”, Gigi Becali este acuzat ca a oferit suma de 1,7 milioane euro jucatorilor Universitatii Cluj pentru a castiga partida cu CFR, din ultima etapa a sezonului 2007/ 2008. Daca „Sepcile rosii” s-ar fi impus in meciul respectiv, Steaua ar fi devenit campioana Romaniei, lucru care nu s-a intamplat, insa, deoarece „feroviarii” au invins cu1-0. Procurorii DNA l-au acuzat pe Becali de dare de mita si fals in inscrisuri si au cerut o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare; in acelasi caz, selectionerul Victor Piturca (pentru favorizarea infractorului) si Teia Sponte (pentru complicitate) risca fiecare cate doi ani de inchisoare cu suspendare.

Ordinul UEFA: taiati in carne vie!

Forul de la Nyon ia foarte in serios situatiile de acest gen, cand se demonstreaza, in justitie, coruptia din fotbal. Chiar daca pana acum n-a fost cazul sa intervina in Romania, este cat se poate de clar ca mesajul UEFA nu poate fi decat unul singur: taiati in carne vie, coruptia nu are ce cauta in sport! Tocmai teama de institutia francezului Michel Platini da frisoane FRF, care va fi obligata sa pedepseasca FC Steaua dupa condamnarea patronului.

Luciano Moggi a insemnat marire si decadere pentru Juventus

Luciano Moggi a trimis Juventusul in Serie B

Europa a fost zguduita de un scandal monstru in urma cu sapte ani, cand intreg fotbalul italian a trecut printr-un mega-proces. Principalul acuzat: Luciano Moggi, conducatorul clubului Juventus Torino. Dovezile prezentate de procurorii anticoruptie au fost atat de clare, incat Federatia Italiana n-a putut lua decat o singura decizie: retrogradarea „Batranei Doamne” in Serie C1 (la apel, s-a ajuns la Serie B) si retragerea ultimelor doua titluri castigate! Ca piesele de domino, au cazut, ulterior, Lazio si Fiorentina (retrogradate si excluse din cupele europene), si AC Milan si Reggina (ambele depunctate). Pentru acte de coruptie savarsite de conducatori a fost retrogradata si gruparea Olympique Marseille, in 1994, pe cand era patronata de magnatul Bernard Tapie.

Cum poate scapa echipa din Ghencea

Recunoscut pe plan intern si international drept patronul Stelei, Gigi Becali nu ocupa, totusi, nicio functie oficiala in organigrama clubului. Ca sa demonstreze ca nu a solicitat niciodata ajutorul latifundiarului si nu are nicio legatura cu faptele incriminate in „Dosarul Valiza”, FC Steaua l-ar putea actiona in judecata pe Becali, dand, astfel, de inteles ca omul de afaceri a actionat in nume propriu.

Au schimbat regulamentul dupa cazul „Valiza”

Evenimentele derulate la Cluj, in 2008, au determinat Federatia Romana de Fotbal sa modifice regulamentul si sanctiunile prevazute in cazurile de coruptie. Astfel, incepand cu 30 iunie 2008, articolul 60 din ROAF cuprinde la capitolul „Sanctiuni” si masura retrogradarii directe in esalonul imediat inferior pentru cazurile dovedite de coruptie. „Steaua nu risca nimic pana la finalizarea procesului”, afirma presedintele Mircea Sandu in urma cu cinci ani, semn ca se asteapta verdictul final de la ICCJ.

Intrebari fara raspuns

De-a dreptul exploziva, situatia in care se gaseste Steaua poate naste un precedent extrem de periculos in fotbalul romanesc. Iertarea Stelei va deschide usa si altor cluburi sa recurga la gesturi asemanatoare in viitor. Trei intrebari asteapta un raspuns categoric din partea autoritatilor competente:

1. Steaua poate fi pedepsita retroactiv, tinand cont ca Federatia a introdus pedeapsa cu retrogradarea in astfel de cazuri abia dupa ce Gigi Becali i-a „premiat” pe jucatorii Universitatii Cluj?

2. Ce se intampla cu drepturile tv din Liga 1? Va continua RCS/RDS sa finanteze o competitie din care lipsesc Steaua si Rapid, cluburi cu milioane de suporteri la nivelul Romaniei?

3. Cine va reprezenta Romania in Liga Campionilor, daca FRF va retrograda Steaua? Ocupanta locului secund, Pandurii, a primit unda verde de la UEFA doar pentru preliminariile Europa League. Concluzia inspectorilor UEFA a fost ca „orasul Targu Jiu nu dispune de stadion si infrastructura pentru fazele superioare ale cupelor europene!”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
3.897 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger