AcasăSPORTCupa Mondiala - o combinatie intre BRICS si FIFA

Cupa Mondiala – o combinatie intre BRICS si FIFA

Turneul final din Rusia arată cât de tare a scăzut influența Occidentului

Se joaca in Rusia si alegerea nu este deloc una intamplatoare. Vorbim despre a treia editie consecutiva de Cupa Mondiala gazduita intr-una din tarile membre ale grupului BRICS. A fost Africa de Sud, in 2010, a urmat Brazilia (2014) si acum turneul se tine acasa la Vladimir Putin.

Turneul final<br >din Rusia arată<br >cât de tare a<br >scăzut influența<br >Occidentului

S-a vrut o incununare a politicii sale externe si, de aici incolo, chiar o recunoastere a statutului de lider mondial pe care si-l proclama liderul de la Kremlin? Sau vorbim despre o combinatie (economica si financiara) pusa la cale de FIFA cu statele din BRICS? Se prea poate sa fie cate putin din fiecare si n-ar mira pe nimeni, caci in ambele cazuri e o situatie de tip win-win: bani, multi bani pentru forul condus de Infantino (bucatica rupta din Blatter) si imagine plus dezvoltare economica pentru Putin.

Asadar, Cupa Mondiala la fotbal debuteaza astazi, cu meciul de deschidere Rusia – Arabia Saudita. Privita din perspectiva geo-strategica, avem o confruntare intre tarile care domina OPEC, de aici si interesul aparte pentru acest meci. Lipseste SUA din grupa asta, dar americanii au ales, in locul unui boicot nediplomatic si batator la ochi, sa se-mpiedice prin calificari de adversari necunoscuti. A fost un mod mai elegant de a refuza participarea la competitia din Rusia, cum a catalogat presa americana evolutia „nationalei” din preliminarii.

Cine sta la oficiala, langa Putin?

Ceremonia de deschidere va fi cel mai asteptat moment al turneului, cu totii ochii atintiti spre loja oficialitatilor. Cine va lua loc langa Vladimir Putin, iata intrebarea pe care si-o pun numerosi lideri de opinie si specialisti pe politica externa. Desi neconfirmate, doua nume sunt date ca sigure de catre presa moscovita. Angela Merkel si Emmanuel Macron il vor flanca pe „Tar”, iar aceasta imagine a celor trei conducatori europeni se vrea a fi trimisa cu recomandare de primire la Casa Alba. Uniunea Europeana ii intoarce spatele lui Donald Trump si priveste spre Rasarit? Parteneriatul cu Moscova poate reprezenta o puternica lovitura economica data americanilor, cred analistii.

Deficit sau profit?

Federatia Rusa a cheltuit 20 de miliarde de euro pentru buna organizare a C.M., cei mai multi bani ducandu-se pe refacerea infrastructurii. S-au construit poduri si drumuri, stadioane, hoteluri, stadioane, chiar si terminale de aeroporturi si gari de tren si metrou, totul pentru a pune tara la punct in vederea gazduirii in conditii excelente a turneului final.

Jumatate din suma a pus-o Statul, 35% partenerii privati (la „rugamintea” lui Putin), iar restul banilor au provenit din fonduri regionale.

Cand va trage linie, Vladimir Putin spera ca „mondialul” va da un branci zdravan economiei Rusiei. Gazda primitoare, dar si strateg suficient de experimentat, liderul de la Kremlin spera sa profite de C.M. ca sa inlature sanctiunile pe care Uniunea Europeana le-a dictat impotriva Rusiei.

author avatar
Cristina Elvira
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger