AcasăSPORTCulmea eficientei: englezii au ramas cu bani de pe urma J.O.

Culmea eficientei: englezii au ramas cu bani de pe urma J.O.

486 de milioane de lire sterline a costat construirea Stadionului Olimpic din Londra

Organizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Londra s-a dovedit a fi o adevarata mina de aur pentru Marea Britanie, care nu numai ca a avut un profit pe masura, dar a ramas si cu o multime de bani nefolositi din bugetul anuntat initial.

486 de milioane de lire sterline a costat construirea Stadionului Olimpic din Londra

Guvernul britanic anunta, in 2007, ca pune la bataie un buget de 9,29 miliarde de lire sterline pentru construirea instalatiilor olimpice si organizarea celor doua evenimente in sine. Acum, dupa desfasurarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice, Hugh Robertson, secretar de stat pentru Sport, sustine ca cele doua competitii au fost „un succes formidabil in ceea ce priveste gestiunea”.

Ultima factura arata ca cele doua competitii au costat 8,92 miliarde de lire sterline, Marea Britanie ramanand cu 377 de milioane de lire sterline bani nefolositi. La aceasta suma se adauga fondul de rezerva de 480 de milioane de lire sterline, din care insa o suma importanta va fi deblocata pentru transformarea satului olimpic intr-un complex rezidential.

In plus, Guvernul britanic are de incasat din partea societatii de securitate G4S circa 50 de milioane de lire sterline, penalitatea pe care respectiva companie trebuie sa o achite pentru ca nu a indeplinit mai multe puncte din contractul prin care G4S devenea societatea oficiala de securitate a Jocurilor. Si daca ne gandim si ca profitul obtinut de pe urma organizarii Jocurilor Olimpice si Paralimpice se ridica la peste 5,3 miliarde de lire sterline pentru urmatorii trei ani, intelegem de ce cele doua competitii au facut ca economia Marii Britanii sa prinda un avans de 0,8% pentru perioada iulie-septembrie, dupa doua trimestre in care s-au inregistrat scaderi.

author avatar
Cristi Ionita
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger