AcasăSPORTCu Liga 1 la Cupa Africii

Cu Liga 1 la Cupa Africii

Kassaly Daouda

A 29-a editie a Cupei Africii pe Natiuni incepe maine, la Johannesburg, in Africa de Sud. Favorite sunt Coasta de Fildes si Ghana, insa un cuvant important de spus il va avea si reprezentativa tarii gazda.

La turneul final din Africa de Sud vor fi pe teren (sau pe banca de rezerve, in functie de caz) si opt fosti sau actuali jucatori din Liga 1. Dintre acestia, doar dupa Lacina Traore mai ofteaza suporterii (ce ai CFR-ului), aproape toti ceilalti fiind, deja, dati uitarii. „National” le readuce in prim-plan povestea unor Daouda sau Nibombe.

Kassaly Daouda

Kassaly Daouda este titular in poarta „nationalei” Nigerului, iar Romania l-a cunoscut in februarie 2009, atunci cand a venit sa semneze cu Rapid Bucuresti. Adus sub forma de imprumut de la Cotonsport Garoua, Daouda a facut rapid cale-ntoarsa dupa ce a prins doar cateva meciuri la echipa a doua a giulestenilor. Din  vara anului trecut, este in lotul formatiei sud-africane Chippa United.

Aderito Dede

Aderito Dede s-a aflat in sezonul 2009/ 2010 in lotul Politehnicii Timisoara. Desi a semnat cu banatenii in septembrie 2009, angolezul a debutat in tricoul „alb-violet” abia in aprilie 2010, intr-un meci cu Steaua. N-a prins decat trei partide la Poli, in luna iunie fiind expediat de timisoreni in Cipru, la Olympiakos Nicosia. Acum, este om de baza la AEL Limassol.

Fernando Varela

Fernando Varela reprezinta Insulele Capului Verde la Cupa Africii. Cu FC Vaslui a semnat in vara anului trecut, adus fiind de la Feirense (Portugalia). De altfel, Varela este singurul jucator prezent la competitia din Africa de Sud care inca mai joaca in Liga 1; are contract pana in 2015 cu gruparea miliardarului Adrian Porumboiu.

Djakaridja Kone

Djakaridja Kone este din Burkina Faso si a jucat la Dinamo in perioada 2009 – 2012, fiind unul dintre cei mai apreciati jucatori gratie determinarii sale. Curtat de mai multe cluburi din Franta, a refuzat anul trecut sa semneze prelungirea contractului. Din 2012, s-a transferat gratis la Evian.

Paul Koulibaly

Paul Koulibaly, colegul lui „DjaDja Kone” din „nationala” burkinabeza, n-a stat decat cinci luni la Dinamo. Din cauza dimensiunilor rubensiene, fanii „cainilor” l-au asemanat de multe ori cu un pilier de rugby. Cu mare drag, FC Dinamo i-a reziliat contractul in aceasta iarna.

Lacina Traore

Lacina Traore este cu siguranta singurul dintre cei opt fotbalisti in continuare regretat de fani. Crescut de CFR Cluj, a facut furori in tricoul „feroviarilor” intre 2008 si 2011. Acum doi ani s-a transferat la Kuban Krasnodar (pret de vanzare: 6 milioane de euro), iar din vara anului trecut joaca la Anji Makhachkala (pret de vanzare: 18 milioane de euro), unde este coechipierul lui Samuel Eto’o din ofensiva. La Cupa Africii, Traore va juca impreuna cu Didier Drogba in echipa Coastei de Fildes.

Dare Nibombe

Dare Nibombe le-a transmis oficialilor de la CS Otopeni, in urma cu patru ani, ca a refuzat un transfer in Serie A pentru a semna cu gruparea ilfoveana. In mai putin de sase luni, CS Otopeni l-a vandut Politehnicii Timisoara, unde a bifat doua sezoane. Acum, togolezul Dare Nibombe joaca la RBD Borinage, o echipa de amatori din Belgia.

Serge Akakpo

Serge Akakpo era, deja, un nume cand s-a transferat la FC Vaslui, in 2009, de la AJ Auxerre. Victima a unui atentat armat in 2010, fotbalistul togolez nu si-a mai revenit niciodata la forma care l-a consacrat, iar Porumboiu a ales sa-l vanda gruparii slovace MSK Zilina, acolo unde evolueaza si-n ziua de azi.

author avatar
Cristi Ionita
499 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger