AcasăRecomandariCea mai costisitoare competitie din istorie: 205 miliarde de dolari cheltuite pentru...

Cea mai costisitoare competitie din istorie: 205 miliarde de dolari cheltuite pentru „mondialul mortii”!

„Asa ceva nu s-a mai vazut si nici nu va fi egalat in viitor!”. Arabii sunt convinsi ca turneul final al Cupei Mondiale de fotbal din 2022 va fi cel mai impresionant eveniment sportiv al tuturor timpurilor, un adevarat etalon al luxului si inovatiei.

Rusia a cheltuit peste 50 de miliarde de dolari cu organizarea Jocurilor olimpice de iarna, aflata in plina desfasurare la Soci (statiune de la Marea Neagra), dar adevaratul soc in veti avea la aflarea cifrelor care imbraca turneul final Cupei Mondiale din 2022. Qatarul este prima tara araba care va gazdui o competitie sportiva majora, iar pentru a trece peste acest examen niciun efort financiar nu este prea mare. Potrivit estimarilor mai multor companii internationale, „mondialul” de peste opt ani va inghiti in jur de 205 miliarde de dolari! Cat inseamna asta? Mai mult decat PIB-ul Romaniei din 2013 (aproape 190 de miliarde de dolari)! Pentru qatarezi, cifra nu este una de speriat: la Doha, un cetatean castiga anual circa 100.000 de dolari, suma la care nu viseaza nici macar americanii, nemtii sau japonezii.

Stadioane in desert si pe apa!

Si, totusi, pe ce se duc atatia bani? In primul rand, se investeste in infrastructura. Stadioane noi, construite inclusiv in  desert ori chiar pe apa, in diverse insule artificiale! Apoi, autostrazile si celelalte cai de acces vor „inghiti” suficiente miliarde (15, conform unor calcule preliminare), insa orice trebuie facut pentru confortul microbistilor (englezi, mexicani, argentinieni etc) care vor ajunge in Qatar.

Problema caldurii va fi si ea rezolvata: arabii cauta/ descopera si implementeaza sisteme de energie pe banda rulanta; instalatiile de climatizare si cele pentru asigurarea apei potabile sunt obiective strategice in acest proiect!

Brazilia si Rusia, la niciun sfert din investitii

Pana in 2022 vor fi alte doua „mondiale” de fotbal. Brazilia 2014 si Rusia 2018 inseamna impreuna cam 40-50 de miliarde de dolari cheltuite, un mizilic prin comparatie cu Qatar 2022. De altfel, se banuieste ca toate turneele finale din istorie nu au „papat” atatia bani!

Sacrificii umane, Occidentul reactioneaza

In numele fotbalului, qatarezii calca in picioare drepturile omului, este concluzia „The Guardian”, puternica publicatie britanica. Ieri, englezii au prezentat un ultim raport de pe „frontul” din Doha: 400 de nepalezi si-au pierdut viata pe santiere, muncitorii sunt cazati in locuinte insalubre (dorm cate 12 in camera, apartamentele nu dispun de apa si energie electrica), iar salariile si asa foarte mici se achita cu intarziere de luni de zile, desi programul de lucru este in unele cazuri si de 15 ore pe zi! Pana in 2022, cifra deceselor pe santierele din Qatar poate creste spre 10.000. „ Nu trebuie sa moara oameni ca sa ne bucuram noi de un campionat mondial de fotbal. Niciun muncitor nu si-a pierdut viata cand noi am organizat Olimpiada de la Londra”, a reactionat Jim Murphy, un reprezentant al Ministerului Muncii din parlamentul englez.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
600 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger