AcasăSPORTCampania pentru Euro 2016/ Iata cu ce se lauda adversarele noastre!

Campania pentru Euro 2016/ Iata cu ce se lauda adversarele noastre!

Dam piept iar cu Mitroglou, care ne-a marcat trei goluri la barajul de anul trecut

Nationala de fotbal a Romaniei a fost repartizata in Grupa F a preliminariilor pentru Campionatul European din 2016, urmand sa dea piept cu Grecia, Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord si Insulele Feroe.

Dam piept iar cu Mitroglou, care ne-a marcat trei goluri la barajul de anul trecut

La prima vedere pare o grupa accesibila pentru „tricolori”, mai ales ca primele doua clasate se califica direct la turneul final, iar ocupanta locului al treilea are asigurat macar locul de baraj, insa misiunea nu va fi una foarte simpla.

Asta si daca ne gandim la experientele traite cu principalele contracandidate, Grecia si Ungaria, in preliminariile pentru Mondialul din acest an. Grecia ne-a „scos” la baraj, 3-1 si 1-1, dupa doua meciuri in care ne-a dominat la aproape toate capitolele, iar impotriva Ungariei am avut cel putin un meci prost, acel 2-2 scos cu forcepsul la Budapesta.

In plus, atat Fernando Santos, selectionerul Greciei, cat si Attila Pinter, antrenorul Ungariei, se asteapta ca Euro 2016 sa fie punctul culminant a doua generatii de fotbalisti foarte buni.

Daca grecii asteapta „explozia” unor jucatori precum Sokratis Papastathopoulos (25 de ani, Borussia Dortmund), Sotiris Ninis (23 de ani, fotbalist care apartine de Parma), Giannis Fetfatzidis (23 de ani, noua vedeta de la Genoa) sau Stefanos Athanasiadis (25 de ani, golgeterul lui PAOK Salonic), Ungaria se bazeaza pe o intreaga generatie de fotbalisti scoliti pe la cele mai tari cluburi din Europa.

Este de asteptat ca vecinii nostri sa ne puna iar mari probleme bazandu-se pe jucatori precum Adam Szalai (Schalke 04, 23 de goluri marcate in 71 de meciuri jucate pentru Real Madrid B), Krisztian Nemeth (patru ani petrecuti la Liverpool) sau eternul Balasz Dzsudzsak, jucator care, la 27 de ani, are deja, in palmares, 14 goluri marcate in 58 de selectii la nationala plus goluri importante inscrise pentru PSV Eindhovan sau Dinamo Moscova.

Nici Finlanda, Irlanda de Nord sau modesta echipa a Insulelor Feroe nu trebuie pierdute din atentie.

Finlanda ne-a pus mari probleme inca din preliminariile pentru Mondialul din 2006, 2-1 acasa si 1-0 in deplasare, cand pentru noi inca straluceau fotbalisti precum Adrian Mutu, Florentin Petre, Razvan Rat, Mirel Radoi, Marius Niculae, Cosmin Contra, Bogdan Lobont sau Dorinel Munteanu.

In preliminariile pentru Mondialul din acest an, Finlanda a obtinut un 1-1 in Spania. Selectionerul Mixu Paatelainen are la dispozitie jucatori ca Jesse Joronen (Fulham), Mikael Forssell (29 de goluri in 87 de selectii), Niklas Moisander (Ajax Amsterdam) sau Tim Vayrynen (marea speranta a Borussiei Dortmund).

Irlanda de Nord reprezinta, oricand, un adversar incomod cu jucatori caliti fizic in Premier League. 1-1 in Portugalia si 1-0 cu Rusia sunt rezultatele obtinute de nord-irlandezi si care ar trebui sa ne puna in garda. Selectionerul Michael O’Neill are la dispozitie fotbalisti precum Jonny Evans (Manchester United), Steven Davis (Southampton) sau Kyle Lafferty (golgeterul lui Palermo).

Insulele Feroe reprezinta, de obicei, o echipa pe seama careia vrei sa faci golaveraj. Totusi, feroezii au pierdut greu cu Suedia, 1-2, anul trecut, dupa ce au avut 1-0 si, sa nu uitam, a pierdut greu chiar si cu Romania, in 2008, 0-1, cand Cocis ne-a salvat de la o rusine istorica.

Iar danezul Lars Olsen, selectionerul feroezilor, are la dispozitie cativa jucatori care au invatat cu ce se mananca fotbalul mare la cluburi de renume. Gunnar Nielsen a apartinut de Manchester City in perioada 2009-2012, Christian Mouritsen a trecut si el pe la Manchester City in perioada 2005-2008, iar Joan Edmundsson a trecut pe la Newcastle United in perioada 2010-2012.

author avatar
Cristi Ionita
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger