AcasăSPORTBarcelona, la un pas de faliment?

Barcelona, la un pas de faliment?

Messi castiga toate trofeele puse in joc

Intr-un an in care echipa a reusit a doua tripla din istorie (campionat-Cupa Spaniei-Liga Campionilor), fanii Barcelonei afla ca favoritii lor ar putea da bir cu fugitii de pe Camp Nou.

Messi, solutia tuturor problemelor de la Barcelona

Fara Lionel Messi, Neymar si Luis Suarez, FC Barcelona ar fi o echipa redutabila, dar departe de sperietoarea care este acum. Insa Daily Mail scrie ca tocmai cedarea celor trei staruri din linia de atac reprezinta solutia de a evita falimentul financiar al clubului.

Campioana Europei are o balanta fiscala complet dezechilibrata, noteaza englezii. Anul trecut, in conturile Barcelonei au intrat 608 milioane de euro, incasari record pentru lumea fotbalului. Dar, atentie!, un procent de 73% din aceasta suma s-a dus pe salariile si bonusurile stipulate in contractele jucatorilor si ale staff-ului tehnic. Plati anuale de aproape 444 milioane euro nu face niciun club din lume, iar conducerea Barcelonei stie ca, pentru a face fata provocarilor din anii urmatori, trebuie sa-si ajusteze bugetul de cheltuieli salariale. „Ori isi vinde vedetele, ori le taie din contracte!”, loveste decisiv Daily Mail. Varianta a doua pare de neluat in calcul, mai ales ca Lionel Messi poate oricand obtine un salariu dublu de la una dintre rivalele de pe continent. In Anglia, Manchester City, Chelsea si chiar Manchester United au forta financiara sa-l „rapeasca” pe argentinian, fie prin achitarea clauzei de reziliere a contractului (cifrata la 250 de milioane de euro), fie printr-o negociere directa cu FC Barcelona.
In prezent, liderul din Spania isi plateste vedetele astfel: Messi castiga 21 de milioane de euro pe sezon (contract pana in 2018), Neymar are „doar” 14 milioane (contract pana in 2017), iar Suarez, 11 milioane de euro (contract pana in 2019). Brazilianul a inceput deja negocierile pentru semnarea unui nou angajament, insa vrea un salariu cat mai aproape de al superstarului „Leo” Messi.

Drepturile tv, cat la o „codasa” in Premier League

Spre deosebire de adversarele din Liga Campionilor, FC Barcelona (la fel ca Real Madrid) are handicapul ca imparte 50% din drepturile tv cu celelalte cluburi din Spania. Din acest motiv incaseaza maximum 140 de milioane de euro pe sezon, cam cat o „codasa” din Premier League.
Pe de alta parte, cheltuielile au crescut direct proportional cu performanta sportiva realizata. Castigarea Ligii Campionilor a adus mai multi bani in club, dar catalanii au fost obligati sa achite si „factura”: bonusuri de zeci de milioane de euro stipulate in contractele fotbalistilor. Numai Messi a primit 4 milioane de euro, sume cu multe zerouri fiind acordate si pentru Neymar, Suarez, Iniesta, Xavi, Bravo sau Dani Alves.

Sponsorul Qatar Airways, inlocuit cu Turkish Airlines?

Ca sa echilibreze, cat de cat, balanta financiara, sefii Barcelonei cauta sa obtina cat mai multi bani de la sponsori. Vizati sunt arabii de la Qatar Airways, al caror contract cu FC Barcelona expira anul viitor. Catalanii cer o sponsorizare de 60 de milioane de euro pe sezon, fata de 30 de milioane cat primesc in prezent. Daca nu se ajunge la o intelegere cu seicii de la Doha, atunci exista varianta Turkish Airlines, „otomanii” fiind pregatiti sa devina sponsorul clubului „blau-grana”.
Aceeasi tactica va fi folosita si in negocierile cu Nike, numai ca intelegerea actuala cu americanii este valabila inca doi ani, iar tratativele nu pot fi demarate mai devreme de 2017.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
367 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger