AcasăSPORTBanii raman la pariori. Cine plateste pierderile?

Banii raman la pariori. Cine plateste pierderile?

Inalta Curte pedepseste ONJN

Cand nimeni nu se mai astepta la o rasturnare de situatie, Inalta Curte de Casatie si Justitie intervine in favoarea jucatorilor pe chestiunea ONJN vs. bet365.com. Scandalul pariurilor a izbucnit in urma cu 3 ani, cand sute de oameni au fost amendati fiindca si-au deschis conturi la respectiva agentie de „beting”.

Inalta Curte pedepseste ONJN

Ieri, ICCJ a suspendat Decizia 2723 a ONJN prin care site-ul bet365.com fusese declarat ilegal pe teritoriul Romaniei! Aflati inca in proces, peste 200 de pariori au scapat, deocamdata, de amenda de 5000 de lei ce le-a fost aplicata de agentii Oficiului National pentru Jocuri de Noroc.

Povestea pariurilor a aparut in 2015, cand ONJN a inchis mai multe agentii online, printre victime numarandu-se si bet365.com. In 13.10.2015, Odeta Nestor (ex-director ONJN) emitea Decizia 2723 prin care „se anuleaza dreptul de operare al companiilor Hillside Gaming LP si Hillside Sports LP care ofera in comun servicii de jocuri de noroc prin platforma de jocuri accesibila prin intermediul site-ului bet365.com”. Blocat in cel mai scurt timp, site-ul a si fost inchis la doar cateva zile de la declansarea scandalului. Concomitent, zeci de mii de utilizatori riscau sa fie amendati cu 5000 de lei fiecare pentru ca folosisera o platforma de pariuri online pe care Statul o considera ilegala. Circa 1000 de clienti ai bet365.com au si primit acasa procese verbale de amenda, dar multi dintre ei au castigat in instanta anularea amenzilor. Altii, in schimb, au sfarsit prin a fi executati silit de ANAF.

Cine raspunde pentru greselile ONJN?

Pentru moment, ICCJ doar a suspendat aplicarea Deciziei 2723, iar urmatorul pas in proces va fi luarea unei decizii definitive si irevocabile. Chiar si asa, recenta hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie va produce si efecte, cel putin pentru o perioada.

Reprezentant legal in instanta pentru cateva sute de persoane amendate de ONJN, avocatul Adrian Cuculis a explicat pentru gsp.ro care sunt consecintele imediate ale suspendarii dictate de ICCJ: „(…) inseamna ca toate spetele de executare silita a pariorilor aflate inca pe rol se suspenda si ele. Cel putin pana la finalizarea procesului in care ONJN vrea sa obtina anularea solutiei date de Curtea de Apel. Daca Oficiul va pierde si acel ultim proces la Inalta Curte, toti cei care au fost deja amendati pot sa deschida o cale extraordinara de atac, cea a revizuirii. Si oamenii ar avea sanse foarte mari sa-si recupereze banii. Mai mult, ei ar putea cere si daune materiale sau morale”.

author avatar
Cristina Elvira
486 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger