AcasăSPORTBaietii nu plang niciodata

Baietii nu plang niciodata

In mai 2001 ma indarjeam sa inventez o revista de sport. Eram o mana de oameni si cautam un subiect care sa tina coperta primului numar. Aleg sa fac un reportaj in Olanda cu Cristi Chivu cel care, la doar 20 de ani, era capitanul lui Ajax, dar si al nationalei.

Ajung pe Amsterdam Arena. Stadionul e coplesitor, sala trofeelor e mai mare ca Antipa al nostru. Un culoar lung, tapetat cu poze, Kluivert se imbratiseaza cu Finidi, dupa finala castigata in ’95, Pisti Covaci alaturi de Cruyff si trofeul CCE din ’73 etc. „Cel mai frumos moment al vietii mele? Toate clipele pe care le-am trait alaturi de tata. Acum stiu ca, acolo unde e, nu l-am facut de rusine”, ca a invatat multe fiind singur, ca-i datoreaza multe lui Balaci, lui Sdrobis, lui Jenei, care l-a adus la nationala. „Ilie era prieten cu tata, lui ii datorez transferul la Craiova, iar apoi plecarea la Ajax”. E soare afara, Cristi isi pune ochelarii si simt ca nu surade. Spune ca e nedespartit de Victor Becali, ca-n primele 10 zile la Amsterdam a dormit cu el in camera, aveam 19 ani si o luna, era greu. „Tata m-a influentat, insa, cel mai mult in viata. Cat a trait. Nu m-a dus la fotbal cu forta, desi el a fost cu adevarat fotbalist. Nu m-a obligat cu nimic, ba chiar a insistat sa ma tin de carte. Mult timp am facut si scoala si fotbal la acelasi nivel, iar tata nu m-a certat decat cand aveam vreun insucces la scoala, nu la fotbal.” Insist cu Ajax. „Ma sperie timpul. Acum 3 ani eram nimeni, azi valorez 25 de milioane de dolari si sunt capitanul nationalei. Parca n-as trai eu propria mea viata. Dar o traiesc, nu?”. Cand scriu, acum, in 2012, vorbele rostite si tiparite atunci in revista ma fac sa zambesc. Este 2 noaptea, e viscol in Bucuresti si Chivu e de 5 ani la Inter, dupa titluri si cupe castigate cu Ajax, AS Roma si Inter, plus titular pe tot parcursul traseului incununat cu UCL, in 2010, lucru unic in istoria fotbalistilor romani. „Dar o traiesc, nu? Stii, cand Wouters m-a chemat, pe la mijlocul reprizei a doua, in primul meci aici, si mi-a zis ca a cerut schimbarea, sa intru in centrul apararii si sa joc ce stiu eu, mi-au dat lacrimile. Alta indicatie nu mi-a dat. Ochii mi s-au umplut de lacrimi si tin minte ca au inceput sa-mi tremure picioarele. Prima pasa am dat-o la portar, dar n-am gresit nimic. Nimic n-am gresit.”. Imi spune ca e singurul fotbalist de la noi care a ajuns sa joace pentru echipa pe care a iubit-o de mic. „Nu implinisem 7 ani cand mama mi-a cusut Ajax pe un tricou… Stii, uneori, noaptea, ma gandesc daca nu-s ca in povestea aia cu un mare invatat care inventase o sfera, o minge uriasa capabila sa se miste singura. Regina a aflat si l-a chemat la palat, sa-si prezinte inventia, iar el s-a speriat. Panicat, a chemat un pusti si l-a rugat sa intre in sfera si s-o miste la semnalul lui, in caz ca nu-i tine formula.

A doua zi, in fata Curtii, maestrul a rostit formula, iar mingea s-a miscat! Si totusi invatatul a refuzat premiul si a plecat cu capul jos… Pe drumul spre casa s-a intalnit insa cu pustiul pe care-l tocmise, fugea intr-un suflet sa-i spuna ca nu putuse veni la palat sa se vare in sfera… Asadar, zambi Maestrul, mingea se miscase!! Singura! Oare eu am miscat-o cu adevarat? E real totul?”, zice Cristi. In noaptea in care ridica, la Madrid, trofeul Ligii Campionilor, cu Interul, imbratisat de Mourinho, ca de tatal lui, altadata, am vrut sa-l sun, sa-i spun ca da, s-a miscat. N-am facut-o. Trecusera zece ani de la seara aceea, de la Amsterdam, si cred ca stia. Cu siguranta stia.

author avatar
Marius Mitran
268 afisari

2 COMENTARII

  1. Lumea te roaga sa pleca. Scrii infect. Un cititor te-a rugat sa mai citesti. Azi pune mana si citeste nu cum se fac reviste de sport care n-au aparut si multe alte aberatii. mai invata puisor.

    Prin anii ’80, după o documentare la un film, tocmai ieşisem cu o Volgă veche din “PreFab” Militari, unde filmasem o şatră care fura aburi calzi…. Am ieşit din fabrică. Perpendicular pe axul Bd. Preciziei.

    Am oprit pe linia de tramvai spre a acorda prioritate celor ce veneau din dreapta. Privind în dreapta mea – stăteam pe locul „acela”… – am văzut la 50 de metri un tramvai. Oprit în staţia „BCA”. Şoferul Volgăi a tot dat prioritate vehiculelor ce veneau din dreapta.

    Atât de multe, încât ne-am trezit că tramvaiul a ajuns aproape de noi. În mers. Cu viteză. Când s-a apropiat, m-am uitat în ochii vatmanului: era hotărât să ne calce! Şi, animalul chiar a făcut-o… A intrat în noi. Nu ne-a omorât. A distrus maşina.

    Apoi, a exclamat: „‘Da şi cautaţî pi linia di transport în comun? Aiasta ari prioritati!?” Mentalitatea vatmanilor! (Era momentul social al moldavilor aduşi la ITB contra buletin şi „casî la bloc.”). Şi acum, când trec o linie de tramvai, văd ochii animalului. Ura socială. Dar au profesori care le vâră-n cap: „Eşti vehicul de transport în comun, ai prioritate!”. Apoi, „omul” ăla se scoală de la 3; se duce la depou şi la 5 intră-n cursă. Îţi dai seama câte frustrări zac într-un singur exemplar? Nu sunt stângist apărător al proletariatului.

    Dar încearcă să te imaginezi: TU amărât. Suflet hâd. Conduci, te gândeşti la viaţa fără viitor şi taman că-ţi vine ocazia să calci un grangur, cu gipan o faci: „Na, fir’ar măta-a dracu’!”, zici cu obidă.

    E prea multă sărăcie profundă, Mircea! Nu exemplarul Vatmanache I. M. Becilu, ci Vremile sunt de vină! Nu el te-a lovit, ci ziua de azi. Instructorul, şeful de tură, directorul, ministrul, premierul, Prezidentul … Ei te-au lovit, Mircea! Spui: „Nici nu-mi vine să mai vin acasă(…) Eu sunt mândru că sunt român şi pot face cinste poporului meu”.

    Aici greşeşti. Românu’ cu foamea-n gâţi vede doar banu’ tău. Nu pe tine. Ca orice „duoden” a fost „up-datat” şi adaptat la simţul banului. Restul, zero. Vatmanake cu instincte letale a văzut cu ochii roşii un gipan. Nu un om! Mai las-o şi tu cu patriotismele! Kakka-makka, nu e vremea lor. Baaanuuu!

    Acum, să fii român e ruşine. Lumea ne judecă de la cap la coadă. Căci, vezi şi tu ce are românul la cap. Pe cine are în frunte…!

    George Stanca, pamflet

  2. Si dupa ce ai vazut cum OAMENI CARE ISI POT SPUNE CU ADEVARAT CA SUNT ZIARISTI pe aceasta cale te anunt ca vei primi la fiecare editorial care-l publici fara cap si fara coada modele de editorial / pamflet / sau orice altceva care poate fri inteles.
    In mai 2001 ma indarjeam sa inventez o revista de sport. Eram o mana de oameni si cautam un subiect care sa tina coperta primului numar. Aleg sa fac un reportaj in Olanda cu Cristi Chivu cel care, la doar 20 de ani, era capitanul lui Ajax, dar si al nationalei.
    Oare acum intr-un secol si ceva de lumini si umbre incerci sa ne aduci iarasi neimplinirile generatiei lui Fred & Barney intr-o deviatie neuronala la duet atat la TVR1 / TV INFO cat si in ziar.
    Cum lumea inca se vrea libera reprofileaza-te si scrie-ti doar pe BLOG-UL TAU PERSONAL. Asa poate uitam si noi de tine. Se asterne praful istoriei si baietii nu o sa mai planga. O sa fie in sfarsit liberi. Au scapat de stilulmitrano(BRUCANIST) din sport. Nu-i asa ca au trecut 20 de ani. Hai pa Stii oare. este un nou pamflet la adresa ta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger