AcasăSPORTArbitrii romani de rugby au intrat in greva dupa ce Federatia a...

Arbitrii romani de rugby au intrat in greva dupa ce Federatia a apelat la straini!

Petrescu (stanga) si Iordachescu, laudati la nivel international

Finala SuperLigii de rugby de duminica, dintre Stiinta Baia Mare si RCM Timisoara, este prefatata de un scandal in care sunt implicati mai multi arbitrii romani.

Petrescu (stanga) si Iordachescu, laudati la nivel international

Acestia sunt nemultumiti ca membrii Colegiului Director al FRR au acceptat ca atat marele meci de pe Stadionul „Arcul de Triumf”, cat si finala mica, dintre Steaua Bucuresti si Farul Constanta, sa fie arbitrate de brigazi straine.

Baia Mare e favorita in finala, dupa ce a castigat ultimul meci direct cu Timisoara

Conflictul a izbucnit inca de saptamana trecuta, cand Radu Petrescu si Vlad Iordachescu, cei mai buni arbitri romani ai momentului, se pregateau sa oficieze semifinalele Stiinta Baia Mare – Steaua Bucuresti (24-20) si RCM Timisoara – Farul Constanta (68-13).

Acestia au fost instiintati, cu doar cateva zile inaintea partidelor disputate duminica, 30 septembrie, ca membrii Colegiului Director al FRR, la solicitarea cluburilor Steaua, RCM Timisoara si Farul, au decis ca atat semifinalele cat si finalele sa fie conduse de arbitri straini. Motivarea echipelor a fost ca prezenta unor brigazi din afara tarii ar garanta impartialitatea arbitrilor, dar „fluierasii” romani considera ca o asemenea decizie contravine regulamentelor in vigoare, precum si faptul ca este o acuzare in grup a tuturor arbitrilor fara drept la replica si la aparare. De altfel, cam ca la fotbal, si cluburile de rugby au posibilitatea de a recuza anumiti arbitri, dar trebuie sa precizeze exact numele acestora si sa-i recuze numai inaintea startului sezonului, nu cand competitia este in plina desfasurare.

Prin actiunea Colegiului Director al FRR, arbitrii romani considera ca le este lezata imaginea la nivel international mai ales ca Radu Petrescu si Vlad Iordachescu au sanse mari sa conduca partide la cel mai inalt nivel, in Heineken Cup (Liga Campionilor la rugby) si AMLIN Challenge Cup. Ca masura de protest, arbitrii nostri iau in calcul posibilitatea de a nu mai accepta delegarile la meciuri. Prezent la Bucuresti pentru un stagiu de pregatire cu „fluierasii romani”, Patrick Robin, comisar FIRA, a precizat ca „nu este admisibil ca, dupa cate eforturi s-au depus si cat de mult au crescut in valoare arbitrii romani, cluburile sa solicite brigazi straine. Acest aspect va da inapoi cu 10-15 ani si afecteaza intreaga imagine a rugby-ului romanesc”.

author avatar
Cristi Ionita
880 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger