AcasăSPORTAgentia Nationala Antidoping acuza LPF ca nu vrea controale la meciurile din...

Agentia Nationala Antidoping acuza LPF ca nu vrea controale la meciurile din Liga 1!

Controalele antidoping, o raritate in Liga 1

Maria Sarapova, dopata. O veste care a cutremurat lumea sportului, mai putin pe oamenii de fotbal din Romania. In Liga 1 se doarme linistit si nu fiindca exista doar rezultate negative la testele efectuate pe jucatori, ci ca urmare a lipsei totale de controale antidoping!

Controalele antidoping, o raritate in Liga 1

Spre deosebire de marile intreceri din Europa, in campionatul nostru s-a dat interzis la testarea fotbalistilor, asa ca medicamentatia jucatorilor ramane o chestiune de ordin intern.
Si, totusi, exista un organism interesat de pungile colorate plimbate pe la meciurile din Liga 1. Este vorba despre Agentia Nationala Antidoping, care si-ar dori sa efectueze controale la toate echipele, insa nu poate face asta fara o solicitare scrisa din partea Ligii Profesioniste de Fotbal. Gratiela Vajaiala conduce ANAD si ieri, vorbind despre cazul de dopaj al Mariei Sarapova, nu s-a ferit sa acuze LPF de lipsa de colaborare: „Liga nu cere niciun control in Romania, din pacate. Am semnat un parteneriat cu UEFA, in vederea Euro 2016 si a introducerii pasaportului biologic. Numarul de controale in fotbal va creste, dar asteptam o implicare mai mare din partea Ligii Profesioniste si a FRF. Federatia a comandat teste si anul trecut, insa un numar mult prea mic de teste in raport cu numarul de fotbalisti din Romania”. 2016 este un an foarte important pentru sportul romanesc, cu participarea echipei nationale de fotbal la turneul final din Franta, competitie urmata apoi de Olimpiada de la Rio. Oarecum de asteptat, presedintele LPF, Gino Iorgulescu, a refuzat sa comenteze declaratiile Gratielei Vajaiala.
Altfel, presedintele ANAD sustine ca nu cunoaste niciun caz de dopaj al sangelui in Romania: „Nu am indicii ca sportivii romani fac transfuzii de sange pentru imbunatatirea randamentului”.

Buturuga si Neaga, singurii „dopati” prinsi in Romania

Singurele cazuri oficiale de dopaj din fotbalul romanesc s-au inregistrat in iunie 2001, atunci cand jucatorii Cristian Buturuga si Adrian Neaga (ambii de la FC Arges) au fost testati pozitiv pentru primobolam, un anabolizant folosit indeosebi pentru dezvoltarea masei musculare. Cei doi fotbalisti nu au fost suspendati de FRF ori LPF.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
79 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger