AcasăSPORT2015, anul dopajului in sport

2015, anul dopajului in sport

Coruptie extinsa pana in cele mai inalte sfere ale instantelor sportive, esantioane pozitive distruse si competitii „sabotate”: atletismul a facut un mare pas inapoi in acest an, in care Rusia a fost suspendata din toate competitiile, iar scandalul promite sa se extinda si in 2016.

La cateva luni dupa ce FIFA a fost lovita de un adevarat tsunami declansat de ancheta justitiei americane privind coruptia din cadrul forului fotbalistic mondial, atletismul si federatia sa internationala (IAAF) s-au confruntat la randul lor cu un imens scandal. Principala acuzata a fost Rusia, aratata cu degetul pentru „dopajul generalizat” si exclusa din toate competitiile atletice, inclusiv de la viitoarea editie a Jocurilor Olimpice, care va avea loc peste opt luni la Rio de Janeiro, in Brazilia. Cazuri pozitive, urmare a practicilor supervizate de autoritatile sportive ruse, au fost acoperite de un sistem coruptibil, mergand de la Agentia Rusa Antidoping (RUSADA), Laboratorul de la Moscova si pana la anumiti responsabili ai IAAF. Un dopaj de stat, organizat, asemanator cu cel din unele tari al fostului bloc comunist din anii ’70-’80, care parea sa fie clasat definitiv in arhivele istoriei. Firesc, justitia s-a interesat de aceste practici, punandu-l sub acuzare pentru coruptie pasiva si spalare de bani in forma agravanta pe cel care a fost presedintele IAAF pana in vara acestui an, senegalezul Lamine Diack.
O alta tara aflata sub lupa anchetatorilor este Kenya, Comisia de Etica a IAAF suspendand deja trei inalti responsabili ai Federatiei Kenyene de Atletism. Dopajul pare endemic in aceasta alta forta a atletismului, care a terminat in fruntea clasamentului pe medalii la Campionatele Mondiale de la Beijing, din aceasta vara.
Marele campion Sebastian Coe, venit la conducerea IAAF in luna august si prins si el in acest vartej pentru un presupus conflict de interese cu Nike, companie al carei ambasador a fost pana in noiembrie, are de ce sa-si faca griji. IAAF insasi se afla in vizorul unei anchete preliminare a justitiei franceze pentru atribuirea Campionatelor Mondiale din 2021 orasului american Eugene, leaganul companiei Nike.

Halterofil rus, campion mondial, prin dopat

Halterofilul rus Aleksei Lovcev (foto), campion mondial la categoria 105 kg la recent incheiatul turneu de la Houston (SUA), a fost suspendat dupa ce a fost depistat dopat. In varsta de 26 de ani, Aleksei Lovcev detine si recordul mondial al categoriei 105 kg. In esantionul A prelevat la Mondiale a fost gasita substanta interzisa Ipamorelin, un hormon de crestere, care elibereaza in organism peptide. De la incheierea Campionatelor mondiale de la Houston au fost depistati dopati mai multi concurenti, intre care un azer de origine bulgara si un nord-coreean.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger