AcasăRecomandari10 STADIOANE PENTRU UN EURO DE 10

10 STADIOANE PENTRU UN EURO DE 10

Ajuns la editia cu numarul 15, Campionatul European de fotbal se intoarce in Franta, tara in care a debutat acum 56 de ani, sub denumirea de Cupa Europei pe Natiuni. „National” isi propune sa va trimita la Euro 2016 prin informatiile si pozele despre cele 10 orase care vor gazdui partidele turneului final.

PARIS

Capitala propune doua stadioane pentru Euro 2016. Meciul de deschidere si finala se vor juca pe Stade de France, iar pe arena clubului PSG (Parc des Princes) se vor disputa cinci partide.

turnul eiffelPlasat in mijlocul regiunii Ile-de-France, Parisul (inclusiv zona metropolitana) vine cu o populatie de 12 milioane de locuitori si cu statutul de mare centru economic si cultural al lumii, conferit de uriasa sa influenta in politica, educatie, mass-media, moda, stiinta si arte. Sediu al mai multor organizatii internationale (UNESCO, OCDE sau Camera Internationala de Comert), Parisul este, cu aproximativ 17 milioane de turisti straini anual, cel mai vizitat oras de pe glob.

MARSILIA

Situat pe coasta Mediteranei, in vechea Proventa, Marsilia este al doilea oras din Franta ca numar de locuitori si cel mai mare port comercial al tarii. Fondat de greci, in secolul al VII-lea i.Hr., Marsilia i-a dat lumii pe Adolphe Thiers (om politic si istoric francez, sec. al XIX-lea), Fernandel (actor) ori Desiree Clary (regina a Suediei si a Norvegiei). Stade Velodrome, arena clubului Olympique, va gazdui o confruntare soc: Anglia – Rusia, unul dintre cele mai asteptate meciuri de la Euro.

LYON

Capitala a regiunii Ron-Alpi, Lyonul conserva un important patrimoniu cultural, de la vestigii din epoca romana pana la constructii din secolul al XX-lea. Partea cea mai valoroasa a urbei, si anume cartierul Vieux Lyon, colina Fourviere, colina Croix-Rousse, cu o suprafata de 500 hectare, face parte din Patrimoniul UNESCO. Cateva nume au dus faima orasului Lyon in lumea intreaga: Antoine de Saint-Exupéry (autorul „Micului Print”), Fratii Lumiere (inventatorii cinematografului), Rabelais (autorul lui Gargantua si Pantagruel).

NISA

Pentru romani, cand spui Nisa, spui Negresco. Henri Negresco, nascut la Bucuresti, in 1868, ca fiu al unui proprietar de han de la marginea orasului, pleaca din tara pe cand avea numai 15 ani. Ajunge la Paris, apoi la Monte Carlo, dupa care se stabileste la Nisa, unde devine directorului Cazinoului Municipal. In 1912, Negresco ridica hotelul care ii poarta si azi numele, amplasat pe Promenade des Anglais. In timpul primului Razboi Mondial, toate proprietatile ii sunt rechizitionate (Hotel Negresco devine spital), iar el ajunge pe front. Ruinat, se imbolnaveste de cancer si moare in 1920.

LILLE

Lille este capitala regiunii Nord-Pas de Calais si cel mai important oras al Flandrei. Originea sa ajunge la 2000 de ani in.Hr., cu galii reprezentand primii locuitori ai zonei. Catedrala Notre Dame de la Treille, Vechea Cetate, Palatul Artelor Frumoase si Gradinile Publice sunt cele mai atractive puncte de interes din Lille.

BORDEAUX

Oras traversat de fluviul Garonne, Bordeaux inseamna istorie (in celebra pestera Pair-non-Pair, langa Bourg sur Gironde, au fost descoperite ramasitele Omului de Neanderthal), arta si vin (Chateau Lafite, Chateau Margaux, Chateau Latour, Chateau Mouton etc). Mult (120.000 de hectare de vita de vie) si bun.

SAINT-ETIENNE

„Les stephanois” se numesc, in franceza, locuitorii orasului (Saint-Etienne inseamna Sfantul Stefan). Ca importanta, vorbim despre a doua localitate ron-alpina si a sasea aglomerare urbana din Franta. Saint-Étienne a fost in trecut cunoscut ca orasul industrial al armelor si bicicletelor, al exploatarilor miniere si al manufacturii diverse. Dupa o perioada de recesiune si depopulare, orasul cunoaste in ultimii ani o noua dezvoltare.

LENS

Oras fortificat, Lens a fost secole la rand sub controlul Contelui de Flandra, pana cand, la jumatatea sec. al XIII-lea, regele Louis al VIII-lea i-a permis sa devina oras. Detine unul dintre cele mai vechi si cochete stadioane din Franta, construit in 1933.

TOULOUSE

Centrul industriei aerospatiale europene se afla la Toulouse, orasul gigantului Airbus. Toulouse propune o arhitectura unica in Franta, fiind supranumit „Orasul roz” datorita tiglelor de teracota de pe case, colorate in roz.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
203 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger