AcasăSOCIALȘcoala începe cu scandal. Copiii nu scapă de vaccinare

Școala începe cu scandal. Copiii nu scapă de vaccinare

Părinții și-au manifestat indignarea față de sugestia de obligativitate a vaccinului antigripal pentru copii, în contextul începerii școlii. Societatea Națională de Medicina Familiei a emis un comunicat în care a subliniat necesitatea imunizării elevilor înainte de 8 februarie, pe motiv că, astfel, s-ar reduce dubla infectare cu gripă și Covid.

Pe principiul am rămas pe stoc cu 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal- ce facem cu el, autoritățile au activat organizațiile profesionale ale medicilor pentru a impune vaccinarea organizată a copiilor. Apelul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), deși a vrut să pară independent și obiectiv, are câteva nereguli. În primul rând, de la începutul sezonului rece, în România s-au înregistrat doar 26 de cazuri de gripă la nivel național și niciun caz de infectare simultană cu gripă și Covid. În al doilea rând, îndemnul medicilor de familie de a administra vaccinul tuturor elevilor naște suspiciuni pentru că la sfârșitul lunii ianuarie imunizarea antigripală este tardivă. Iar în al treilea rând, legătura dintre cele 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal rămase pe stoc la Ministerul Sănătății și forțarea imunizării elevilor este mai mult decât evidentă.

”Imunizarea antigripală rămâne chiar şi în această perioadă extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal şi SARS CoV-2) şi pentru a evita posibile complicaţii determinate de virusul gripal în rândul copiilor şi al comunităţii. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor având in vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate până la acest moment la nivel european nu se adresează copiilor sub vârsta de 16 ani. Astfel, aceştia reprezintă o categorie vulnerabilă, o categorie de risc, fiind expuşi la pericolul de infectare cu două virusuri diferite – cel gripal şi SARS CoV-2, a declarat dr. Dina Mergeani, preşedintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Elevii, ”răspândaci” de gripă

Deși până la această oră în România nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripă, Societatea Naţională de Medicina Familiei arată că, prin imunizarea copiilor se va reduce substanțial riscul de deces. ”În contextul în care, cel puţin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinaţi împotriva Covid-19 şi având în vedere că ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanţial riscul de îmbolnăvire şi de apariţie a complicaţiilor cauzate de virusul gripal, complicaţii care pot necesita spitalizare şi care, uneori, duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ şi transmiterea virusului gripal în comunitate”, a afirmat dr. Gindrovel Dumitra, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Părinții nici nu vor să audă de obligativitate

Ideea vaccinării antigripale obligatorii a stârnit un val de furie în rândul părinților, care au reacționat extrem de dur împotriva medicilor de familie. Pe de altă parte, conducerea Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a condamnat ferm orice încercare de a impune imunizarea antigripală sau de orice fel. ”Nu vrem să ajungem la obligativitate, aici este marea problemă, indiferent că vorbim de vaccinarea profesorilor, de testarea în masă a elevilor sau de imunizarea antigripală a copiilor. Chiar dacă vorbim de un context pandemic și chiar dacă există riscul să stăm încă un an de zile închiși în case, este dreptul fiecărei persoane să poată decide. Cu cât presezi mai mult omul, cu atât alterezi acest dialog. Noi am propus să facem testare în masă a copiilor și a profesorilor la interval de două săptâmâni. Trebuie să avem răbdare și cu cei care nu vor să se vaccineze, pentru că nu poți să-i obligi, ce le faci? Îi arestezi? Nu-i lași să intre în școală? În plus, să vaccinezi antigripal la această oră este mult prea târziu”, ne-a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.908 afisari

6 COMENTARII

  1. Ce obligație de vaccinare, băi? Ia mai sugeti-o și mai dă-vă-n morții mamii voastre de teroriști, cu tot cu guvernanții criminali, futu-vă-n gură de nenorociți!

  2. Este de noapte mintii ce face mafia de la SNMF – Dupa ce toata toamna Virozele Gripale Clasice au fost trecute in mod FRAUDULOS la Covrig , acum dintr-odata le reinvie printr-o manevra abjecta! Pai parca disparuse GRIPA mai nenorocitilor EXACT in mijlocul sezonului ! Pentru ce sa bagati porcariile voastre toxice in copiii nostri ??

  3. v-au ramas vaccinurile gripale? sa si le faca iohanis si arafat pe toate. in direct! dar nu cu seringa goala! va mai si filmati, pacalicilor..

  4. Voi de ce credeti ca au hotarat reluarea cursurilor scolare?
    Pt a forta Vaccinarea tuturor (copii+adulti)!!!
    Si nu, nu vom „muri cu ei de gat”, vom ceda si de aceasta data, asa cum ne-am „cedat” copiii si in septembrie cand a inceput scoala „cu masca si pepsiglas(!)”!!!
    Noi suntem viteji numai in fata calculatorului!!!

  5. UN GUVERN DE RAHAT !!,ma explic -vaccinarea antigripala se face incepind cu luna noiembrie si are ca raspuns o protectie la cele 4 tulpini cunoscute in Europa pana in luna apriilie anul urmator . ACESTI ZEVZECI au cumparat in prostie vaccinuri antigripale ,nu le-au trimis medicilor de familie sa fie vaccinati pacientii vulnerabili gratuit si au ramas pe stoc !!!,acum le baga pe gat cu forta la copii care vor sa inceapa scoala ,prosteala cu scoala online produce doar analfabeti ,iar parintii nu vor ca acesti copii sa ajunga niste handicapati !!.
    GUVERNANTII AU ADUS ADMINISTRAREA TARII LA NIVELUL LOR DE INCOMPETENTA ,LA NIVELUL LOR DE IRESPONSABILITATE ,asta traim .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger