AcasăSOCIALRomânia, singura țară din UE care vinde pământ străinilor

România, singura țară din UE care vinde pământ străinilor

Adrian Oros i-a scos vinovați pe români că vând terenurile străinilor

În timp ce în Ungaria vânzarea terenurilor agricole către cetățenii străini constituie faptă penală, iar în celelalte state UE străinii au atâtea restricții încât nu ajung să achiziționeze niciodată vreo palmă de pământ, în România Guvernul și parlamentarii alianței PNL-USR-PLUS-UDMR dau bătălia finală pentru a da undă verde tranzacțiilor.

Ministrul liberal al Agriculturii, Adrian Oros, pare să îi considere pe români un popor de idioți. Acesta a declarat, cu seninătate, că vina pentru vânzarea terenurilor agricole către străini aparține țăranilor și că nu are cum să oprească aceste tranzacții. ”Aceasta problemă, că se vinde terenul către străini, asta o face, din păcate, tot cetățeanul și proprietarul de teren român, care, de multe ori, preferă să vândă fie unei societăți comerciale, fie unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin. Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv”, a afirmat ministrul Adrian Oros. Realitatea este că nicăieri în Europa străinii nu pot cumpăra terenuri agricole, tocmai din cauza restricțiilor dure impuse de fiecare stat în parte. ”Legea 17/2020 exact asta făcea, impunea restricții la vânzarea terenurilor către străini, iar ei vor să o măcelărească acum în Parlament. Trebuie să ținem cont de ceea ce înseamnă pământul pentru siguranța națională, pentru securitatea alimentară a cetățenilor, pentru accesul la hrană ieftină”, a afirmat Ionel Arion, președintele Federației Naționale ProAgro.

În Ungaria e faptă penală

Nu există vânzare de terenuri agricole către străini nici măcar în vecinătatea țării noastre, susține președintele Federației Naționale ProAgro, Ionel Arion. ”Bulgarii au avut și ei un trend de a vinde și, după aceea, au revenit și au impus restricții prin lege. Ungaria a trecut acest lucru în penal, dacă un cetățean vinde unui străin este pasibil de dosar penal. În Germania, pe lângă restricțiile prin drepturile de preemțiune, dacă există retranzacționare într-o perioadă de 10 ani, se impozitează diferența de preț cu 80%. Din 2014 pământul agricol a fost considerat capital circulant și atunci se dădea liber oricui de oriunde să cumpere. Dar dacă un român vrea să cumpere în Franța o bucată de teren nu are acces, pentru că nu există noțiunea de vânzare de teren. În Belgia, primul care are acces la cumpărare este co-proprietarul terenului, iar dacă acesta nu este interesat, imediat vine statul și îl cumpără și apoi îl arendează. În Olanda este la fel, co-proprietarul, apoi statul. Iar în celelalte state nu ajunge un străin să cumpere, pentru că intervine imediat statul și achiziționează terenul”, ne-a declarat Ionel Arion.

ADS-ul nu cumpără pământ

Administrația Domeniilor Statului ar fi trebuit, cu 50% din suma obținută din arendă, să cumpere pământuri, dar nu a făcut acest lucru, ne mai spune Ionel Arion, președintele Federației Naționale ProAgro. ”Vor să modifice în Parlament și ordinea preemptorilor. Vor să ducă statul pe locul doi, dar este o chestiune mascată, pentru că statul român nu are bani astăzi să cumpere teren. Pe suprafețele arendate de la ADS, an de an, din acel buget cel puțin jumătate ar fi trebuit alocat pentru achiziția de terenuri, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Noi aveam nevoie, ca fermieri, ca țară, de alte legi, nu de Legea vânzării terenurilor. Așteptam Legea arendei, ca să nu mai fie puși fermierii în imposibilitatea de a investi, în condițiile în care fondurile de investiții străine arendează pământul românesc doar pe un an de zile”, ne-a precizat președintele Federației Naționale ProAgro, Ionel Arion.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
17.743 afisari

20 COMENTARII

  1. Națiunea care dă pensii speciale nu merită glia pe care trăiește! Rrrrumânii nu merită aceste terenuri mănoase!
    SĂ CUMPERE STRĂINII TOT!

    • Nu sunt pensii speciale tampitule, sunt rentew viagere da’ le-au spus spensii speciale ca sa nu mai poata nimeni sa le desfiinteze decat prin schimbare de regim. asa cum uber num e taxi e car sharing!

  2. nenorocitul asta de tradator pe care nu il mai suport cu minciunile lui si care le spune agricultorilor ca nu vine cu bani de acasa sa le dea subventiile si alte calamitati prevazute prin lege nu are decat o singura strada spre puscarie ca nu e posibil sa ne ia el de prosti pe toti ca el a semnat un act care faciuliteaza vanzarea spre straini . mars la puscarie!!!!!!!!!!!!

    • Mda’ vrei sa mearga singur la puscarie ?? Nu vezi ca bucurestenii se uita in borta cuhrului , in loc sa iasa la proteste impotriva banditilor. Or sa iasa in curand de foame cu ghioaga.

      • Nu vor ieși. Sub comuniști nu au ieșit decât brașovenii, minerii, tentativă, și ungurii din Timișoara.

        • Ungurii din timisoara erau o parte in misiune, altii in vizita cu plutonul. Restul curiosi morti nevinovati. Carne fe tun, decor. Va mai aduceti aminte de mortii autopsiati, legati cu sarma? Teatru de zile mari…
          Invatati istoria tarii poetilor..

    • Dar cine a zis că Rrumânistanul mai trebuie să existe? Noi am plecat dintr-o situație mai bună ca polacii sau ungurii. Unde sunt ei și unde noi? Da, dar ei nu și-au pus ca stăpâni tot comuniștii și securiștii. Un astfel de stat nu merită să existe. SĂ NE IA UNGURII, MUJICII, BULGARII ȘI SÂRBII. EI NU DAU PENSII SPECIALE!

  3. O sa ajunga RO sa stea deasupra pamantului cumparat de straini ?
    Noi nu mai contam acum cand inca mai sunt si romani proprietari
    de teren ,dar cand nu or mai fi ,va mai exista RO daca nu mai are o
    baza de sprijin ? Incredibil cum ,,lupta” astia impotriva RO si a natiei
    si nimeni din cei platiti nu ii trage la raspundere.

    • Da….De ce nu?
      Sclaveți 100% în propria țară. Țara a fost furată și distrusă de foștii secretari de partid și securiști cărora, în infinita tâmpenie românească, mioriticii le dau acum pensii speciale.
      NU E FIRESC SĂ NI SE IA ȘI SOLUL? Bogățiile subsolului sunt luate de mult.

  4. Va meriati soarta sclavilor. Sclavia fizica o poti rupe dar cea mentala niciodata.

  5. Daca va uitati pe wikipedia inca din timpurile lui Burebista / Decebal pana la marii domnitori si pana in prezent nimeni nu prea a stat mult la putere deoarece ba au fost asasinati / vanduti de apropiati ba s-au supus presiunilor, o spun cu un mare regret si tristete, se pare ca avem in gena tradarea de neam si tara!
    Uitati-va in trecut la toti asa zisii NATIONALISTI, oamenii care tineau cu poporul si au luptat pentru tara, uitati-va in istorie ce au patit!!!!!!!
    Daca nu cream precedente rasunatoare cu iz penal care sa inspire frica celor ce conduc tara si viitorilor conducatori, NU O SA SE SCHIMBE NIMIC, niciun politician nu o sa inteleaga de vorba buna, plus ca trebuie sa intelegeti un lucru: NIMENI NU AJUNGE LA CONDUCERE FARA APROBAREA SERVICIILOR!

  6. Kostea Sugiuk Tiraspol isi pune singur intrebari folosindu-se de pseudonimele Anonim Caiafa Florin Iancu Jianu si isi raspunde cu nick-ul furat Barbu Gh. Ca la nebuni , dialogul surzilor , complimenteaza ROMANII cu ” RRRUMANII ” si ” RUMANISTAN ” ca sa faca pe plac Raionului si sa se aleaga cu falcile umflate si rozeta zdrente din partea ROMANILOR DE PRETUTINDENI !

    • Wai securistule , „romanii de pretutindeni” se vor intoarce cu traista’n bat in curand , cand globalistii psihopati vor „reseta ” sistemul monetar si economia in UE. Atunci vei trece si tu la dat cu sapa .

  7. Troll-ul mizerabil stalinist CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL zis KOSTEA SUGIUK , mi-a furat pseudonimul , Cititi comentariile , mostra de delir si propaganda de k…t !

  8. Ce facem cu marii proprietari de terenuri care au mii de ha și au înțelegere să plătească celor care vor să vândă terenuri preturi de nimic⁉️ A se observa cum au scăzut prețurile la terenuri imediat ce au fost puse condiții extrem de severe privind vânzarea terenurilor ‼️

  9. Ce facem cu marii proprietari de terenuri care au mii de ha și au înțelegere să plătească celor care vor să vândă terenuri, preturi de nimic⁉️ A se observa cum au scăzut prețurile la terenuri imediat ce au fost puse condiții extrem de severe privind vânzarea terenurilor ‼️ Așadar cine are de profitat 🤔

  10. Si de ce deabea acum se scrie despre asta?😂🤣 dupa ce s-a vandut cu mult peste 50%. Fara o revolutie nu se va schimba nimic. Aruncati si schimbati. Care nu sunt patrioti, schimbati. Singura solutie pentru toate problemele acestei tari.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger