AcasăSOCIALRomânia se pregătește pentru criza de gaze. A fost emis planul de...

România se pregătește pentru criza de gaze. A fost emis planul de urgență

România, obligată să furnizeze gaze statelor membre, chiar și cu riscul intrării în criză

Ministerul Energiei a elaborat un nou Plan de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, adaptat la amenințările actuale, printre care se numără și războiul. Astfel, sincopele de aprovizionare vor fi contracarate prin oprirea livrării de gaze către consumatorii neprotejați. Printre incidentele care pot declanșa o criză de gaze a fost introdusă și cererea de sprijin din partea unor State Membre vecine sau a Comisiei Europene.

Planul de urgență pentru gaze prevede măsuri care să anuleze sau să reducă efectele unor posibile perturbări în aprovizionarea cu gaze naturale în România în situații individuale de criză, adică în starea de alertă timpurie, alertă și urgență. Nivelul de alertă timpurie se va declanșa în momentul în care există informații despre deteriorarea furnizării de gaze, iar nivelul de alertă, atunci când are loc perturbarea efectivă a furnizării acestora.

Potrivit Planului, nivelul de urgență va fi declarat atunci când oferta de gaze este insuficientă pentru a satisface cererea rămasă neacoperită, astfel încât este nevoie să se introducă în plus măsuri nebazate pe piață, în special în scopul garantării furnizării de gaze către clienții protejați. Incidentele care pot declanșa un nivel de criză, la sistemul de alimentare cu gaze naturale, sunt deficitul în aprovizionarea cu gaze, problemele tehnice cu impact major în infrastructură, defecțiunile tehnice ale unor echipamente de la depozitele de înmagazinare a gazelor naturale, precum și dezechilibrele majore pe piața gazelor naturale. Totodată, incidente care pot declanșa criza de gaze sunt considerate condițiile meteo extreme, care perturbă alimentarea cu gaze naturale, amenințarea potențială sau reală de atac terorist, reducerea sau întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din țări terțe, întreruperile în aprovizionarea cu energie electrică, tulburările civile, războiul, terorismul, dezastrele naturale, dar și cererea de sprijin din partea unor State Membre vecine sau a Comisiei Europene.

Restricții la consum

Potrivit documentului emis de Ministerul Energiei, nivelul de Urgență va fi activat de Autoritatea Competentă doar atunci când doar mecanismele pieței și măsurile bazate pe piață nu mai sunt suficiente pentru a garanta aprovizionarea cu gaze naturale corespunzătoare cu cererea consumatorilor finali, în special a clienților protejați. Restricțiile privind consumul de gaze naturale vor consta în limitarea consumului maxim orar și zilnic de gaze naturale pe teritoriul României sau o parte din acesta, pentru o perioadă specificată.

”Pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”, se arată în Planul de urgență.

Riscuri pentru clienții neprotejați

Decizia de întrerupere a clienților neprotejați trebuie să ia în considerare faptul că reducerea sau sistarea forțată a furnizării de gaze naturale la un client final industrial poate duce la oprirea proceselor sale tehnologice/de afaceri, rezultând pierderi economice considerabile. Tocmai de aceea furnizorii de gaze trebuie să întocmească o listă a clienților finali neprotejați, cărora li se pot aplica măsuri de limitare/sistare a consumului de gaze naturale, precum și profilurile de consum ale acestora, la nivel zilnic și lunar. Conform Planului de urgență, Măsurile de protejare a consumatorului din România nu trebuie să pună în pericol în mod grav situația aprovizionării cu gaze în alt Stat Membru.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.290 afisari

21 COMENTARII

  1. MAI IDIOTILOR ,VOI INTELEGETI CEEA CE CERETI SI CUM VRETI SA VA ACOPERITI INCOMPETENTA SI IRESPONSABILITATEA ?.CE CAUTATI VOI IN CONDUCEREA COMPAMIILOR A MINISTERELOR DACA SUTETI IDIOTI ?.

  2. Nu contează că e posibil să ajungem să murim de foame. Cel mai important lucru este că sancționăm Russia cu orice preț. Răbdăm foame și frig până la moarte dar vom fi eroi pentru că Russia este sancționată. Prin foame și frig, și noi contribuim la victoria Ukrainei.

    • România importă din Rusia (cu un sigur „s” ciolovec tâmpit) cca. 12 – 15% din necesarul de gaze naturale, și acela via Viena, prin intermediari. Poate foarte ușor să diversifice aprovizionarea, până când va trece la exploatarea resurselor marine și terestre. Bați câmpii.

      • Tu ai citit articolul? Tradu-ți asta „Măsurile de protejare a consumatorului din România nu trebuie să pună în pericol în mod grav situația aprovizionării cu gaze în alt Stat Membru”.
        Deci, nu o sa ai tu parte de procentul ala de 85-90% din gaze dacă alt stat membru nu are deloc. O sa împărți. O sa descoperi ca aia 90% după reimpartire o sa fie mai puțin decât 10%.

      • Auzi idiotule, mâine incepe exploatarea marină deoarece: uite acuși, acuși, acuși o să-i foutem și pe ruși !

    • Este important să scăpăm de sklavia gazului rusesc ieftin și de calitate superioară. Ne vom simți cu adevărat liberi numai cu gazul de șist amerikan, de proastă calitate dar de 10 ori mai scump decât ăla rusesc. Cu ce extragem din țara noastră trebuie să-i ajutăm pe europenii aceia mai fini din centrul Europei care n-au bani pentru gazul de șist amerikan.

      • sau cu ala american de calitate superioara cumparat de americani ieftin de la rusi si vandut de 10 ori mai scump la romani.

  3. O să împărțim lipsa de gaze, sau altfel spus, traista goala. Oricât ne-am ascunde după copac, realitatea este crunta, dura, fără soluție imediata. Oricât s-ar strofoca ”Ieuropa” vorba împușcatului, tot gazul rusesc este soluția, ne place sau nu, cel puțin pentru 3-5 ani, până se vor pune in practica alte soluții. Ceea ce se spune acum ca se va aduce gaze din SUA, care costa de câteva ori mai mult decât gazul rusesc, asta durează deoarece nu exista infrastructura necesara la nivelul cerut de o asemenea mega operație comerciala. In plus aceasta soluție înseamnă si preturi mai mari, de câteva ori, preturi pe care economia europeana nu le poate susține, devenind net dezavantajata fata de produsele americane, nu mai vorbesc de cele chinezești. Prin Braşov exista o firma de pompe funebre care are urmatul îndemn ” Vrei, nu vrei, tot la noi ajungi ”. Cam așa sta si problema gazului rusesc, vrei, nu vrei, tot de acolo te vei aproviziona, fie si pentru perioada de ” tranziție” perioada care va fi folosita din plin de marele câștigător al acestei confruntări, China, care astfel are la dispoziții timpul necesar pentru racordarea, prin conducte de mare capacitate, la gazul rusesc. China devine astfel si mai competitiva, dar si Rusia , care da cu tifla Europei, domesticita si lovita de America, nu mai depinde de consumatorii europeni, care, când li se năzare, de multe ori la ordinul jandarmului mondial, închide conturi, confisca averi, mai ceva decât comuniștii. Ăia confiscau numai averile propriilor cetățeni, noii comuniști confisca averile unor state. Si atunci ne mai miram de reacția dura a lui Putin.

  4. Concret, care sunt consumatorii protejati si care sunt cei neprotejati? Wolf nu bate campii, iar Bilic pare ca are dreptate in cazul in care nu vom avea o lege care sa interzica exporturile de gaze.

  5. Pregătesc terenul „Crizei” energetice. Next level !!! că suntem încă prea mulți..!
    Așadar vor fi cauze de orice „natură”, numai sa nu credeti cumva că vor fi dintr-alea aranjate…

  6. Noi ca suntem producatori si vor sa faca asa kegi dar aia care sunt net importatori ce or sa faca ?Aia or sa o duca bine cum sunt ungurii, nemtii pt ca le dam noi tot la prima pedala , iau de la rusi ca doar nu su t prosti pt ca au politicieni care se gandesc la ei din respect sau din frica nu ca aici totul de furat!!!

  7. Anonim 2 :
    Cu vanzatori de tara , ” butoane ” , incompetenti si obedienta idioata a guvernuli roman in fata oricarei soapte de dincolo de garla nu avem alta sansa , decat sa suferim de foame , frig si bineinteles sa ramanem fara pensii , la care se adauga sistemul medical si de educatie de mizerie . Nu stiu pana cand va mai ramane tara asta la granitele de astazi , dar cu siguranta globalizarea ne va inghiti in curand .
    Asa ca degeaba sta Romania pe rezerve de gaze naturale suficiente ca sa ne asiguram securitatea energetica !
    Gazele noastre se vor duce unde „trebuie ” sa va fie clar .

  8. Drobul de sare stă să cadă pe copilul din copaie.
    Comentarii cretine la un articol junk.

    • Tu ai creierul cat circumferinta unei monezi de 50 de bani si ala mic asa e spălat tare. Esti la a patra înțepătura? Cică o șpagă poti si pe a cincea

  9. Se face pregatirea ca noi sa ne obisnuim cu putin si rationalizat iar gazele din Marea Neagra sa mearga la export pentru finantarea clasei politice.

  10. Hei.
    Rilax.
    Vine primavara bine – mi pare in gradina am o floare.
    Floarea o sa creasca mare si seminte are.

  11. Nici CAER-ul nu lucra in halul asta.Uniunea Comunista Europeana Utopica aplica neabatut societatea comunista lasata balta pana si de bolsevici .Privitor la gaze:de la fiecare cat poate sa extraga ,fiecaruia ,mai ales Germaniei, dupa nevoi.Cretinii astia care conduc Vestul isi bat joc de noi.Pentru inca 20 de ani de acum alternativa la gazul rusesc e carbunele si energia atomica.Sa moara Greta de necaz.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger