AcasăSOCIALNu mai avem Armată. MApN trece la măsuri urgente

Nu mai avem Armată. MApN trece la măsuri urgente

E oficial. Se pleacă pe capete din Armată

Ministerul Apărării Naționale a ieșit din stadiul de negare și a recunoscut public că se pleacă pe capete din Armata Română. Din 2020 până în prezent, din MApN au demisionat aproape 4.000 de subofițeri și maiștri militari, în marea lor majoritate, lăsând un deficit care conduce la întârzierea reacției imediate la schimbările impredictibile din mediul de securitate. Totodată, numărul tinerilor școlarizați de minister a scăzut la mai puțin de jumătate, semn că atractivitatea profesiei militare este în cădere liberă.

Ministerul Apărării Naționale a cerut modificări legislative de urgență pentru a stopa valul de demisii în creștere din Armata Română. Pentru că familia ocupațională apărare și ordine publică a primit o lovitură grea de la Guvern, care a refuzat să aplice integral majorările salariale prevăzute în Legea 153/2017, MApN s-a gândit să apeleze la un subterfugiu. Astfel, printr-o modificare legislativă, se creează posibilitatea majorării salariilor prin trecerea soldaților în corpul subofițerilor și maiștrilor militari, după efectuarea unor cursuri profesionale.

”Soluția care se impune a fi adoptată de urgență pentru eliminarea deficitului major în rândul subofițerilor o reprezintă formarea acestei categorii de personal din rândul soldaților și gradaților profesioniști, care au absolvit, cu diplomă de bacalaureat, studii de nivel liceal. Adoptarea demersului prin ordonanță de urgență este determinată de necesitatea organizării imediate a cursurilor de formare a subofițerilor, luptători și specialiști militari, din rândul soldaților și gradaților profesioniști, în vederea diminuării deficitului foarte mare existent la nivelul acestei categorii de cadre militare. Neadoptarea de urgență a modificărilor legislative propuse determină scăderea gradului de operativitate a structurilor militare și produce disfuncții ale capacității de reacție în timp scurt și la un nivel adecvat riscurilor și amenințărilor actuale, precum și întârzierea reacției imediate la schimbările impredictibile din mediul de securitate”, susține MApN.

Demisii pe bandă rulantă

Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), iar în primele trei trimestre ale anului 2022, numărul demisiilor este de două ori mai mare față de cel din 2021 (peste 2.000), se arată în expunerea de motive a unui proiect de ordonanță de urgență emis de Ministerul Apărării Naționale. Astfel, deficitul de personal are un potențial ridicat de a afecta îndeplinirea misiunilor și obiectivelor specifice instituției militare, situație care trebuie stopată în condițiile în care exigențele sunt sporite sub auspiciul tensiunilor în creștere, determinate de războiul din Ucraina.

”Stratul de mijloc al organizației militare îl reprezintă corpul subofițerilor și al maiștrilor militari, categoria cea mai numeroasă a cadrelor militare, care asigură funcționarea structurilor combatante și a celor tehnice de suport logistic, structuri esențiale pentru îndeplinirea misiunilor armatei. Formarea acestui corp necesită timp și resurse financiare, iar performanța acestuia este dată, în special, de experiența dobândită în cadrul unităților militare. Având în vedere ritmul crescut al demisiilor în rândul personalului armatei, se impune reglementarea imediată a situației prezentate, orice întârziere determinând creșterea numărului personalului militar care va părăsi sistemul militar”, semnalează MApN. Ca măsuri imediate, ministerul mai propune și racolarea absolvenților de învățământ superior de la MAI, dar și a asistenților medicali civili, pe care să-i transforme în subofițeri sanitari și să-i lege de instituție printr-un contract de opt ani. Totodată, la înaintarea în grad a maiștrilor militari, se reduce cu un an stagiul minim în cazul claselor I și II.

Aceeași problemă ca la școlile de Poliție

Ministerul se mai plânge de faptul că atractivitatea profesiei militare ar fi scăzut dramatic, dar nu explică acest fapt prin salariile umilitoare de la MApN, ci prin teama că tinerii ar putea fi trimiși la război, în contextul de securitate actual. Ca și la școlile de Poliție, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700, la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal. ”Totodată, se manifestă diminuarea constantă a numărului de potențiali candidați cu vocație pentru profesia militară. Deși nivelul de exigență al testelor aptitudinale, fizice și psihologice a fost adaptat în funcție de nevoi și posibilități, între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militar. Oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare”, mai precizează MApN.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.294 afisari

56 COMENTARII

  1. La placinte inainte ,la razboi inapoi .
    Las’ ca la razboi o sa-i mobilizati pe cei ce au facut armata in anii 80 pe vremea impuscatului .

      • de vina e curva de roman si asa a fost mereu soldatul roman dar pensii babane si nesimtite vor de parca s-au batut cu dusmanii zi de zi si in realitate se bateau de musca beti in cea mai mare parte din zi!

        • CORECT!

          Doar cine nu a prestat serviciul militar nu știe ce decăzuți sunt apeviștii!

          • @Barbu Gh. 2022-12-07 18:14 18:14:00 INTRE TIMP….BAROSANEALA
            IMPACTPRESS
            Avansari in grad la IPJ Timis! Lista celor 76 de politisti care au primit cate o tresa sau o stea in plus, verificata de ofiterii de la SIPI
            Vlad Enciu Dec 7
            Lista avansarilor in grad prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie, a fost facuta publica, in sfarsit, de conducerea Inspectoratului de Politie a Judetului (IPJ) Timis, in cadrul unei intalniri cu politisti activi si rezervisti, care, in urma cu doua zile, au fost invitati in sala de festivitati a institutiei.
            De asemenea, numarul politistilor merituosi care au fost avansati la gradul profesional urmator, pentru merite deosebite, inainte de implinirea stagiului minim, a fost pus si la dispozitia mass-media, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat doar doi jurnalisti.
            Asadar, 76 de angajati ai IPJ Timis, 34 de ofiteri si 42 de agenti, si-au mai adaugat pe epoleti o stea sau o tresa, unii pentru merite deosebite, la modul real, altii pentru ca s-ar afla in gratiile inspectorului sef Alin Petecel si a adjunctului sau, Aurel Scornea.
            De altfel, dupa cum ne-au dezvaluit unele surse din IPJ Timis, anumite nume de pe lista au starnit o serie de suspiciuni privind oportunitatea avansarii in grad, motiv pentru care, eligibilitatea acestora a fost verificata si de ofiterii de la SIPI.
            „Pe draftul listei avansarilor au aparut multe nume de ofiteri care incaseaza si salarii de excelenta, ceea ce a starnit nemultumiri in randul politistilor care-si fac treaba bine si nu-i vede nimeni. Din aceasta cauza, seful de la SIPI ar fi solicitat, in anumite cazuri, referatul cu propunerea de avansare si portofoliul cu lucrari. Aceasta verificare s-a produs inainte ca lista sa fie definitivata si trimisa mai sus, spre aprobare. Este posibil ca, in urma acestei trieri efectuata si de Protectia Interna, unele nume sa nu mai fi aparut pe lista finala”, ne-a dezvaluit un politist.
            Sa mai adaugam un merit real al politistilor de la IPJ Timis: peste 50 de persoane au donat sange pentru fiica unui coleg de la Bucuresti, care sufera de cancer si are nevoie de plasma. (V.E.)
            https://www.impactpress.ro/2022/12/07/avansari-in-grad-la-ipj-timis-lista-celor-76-de-politisti-care-au-primit-cate-o-tresa-sau-o-stea-in-plus-verificata-de-ofiterii-de-la-sipi/

    • @Stefan din Nord 2022-12-07 16:45 16:45:26 ASTEA SUNT „NMASURILE URGENTE”
      Ordonanţa trenuleţ urmează a fi modificată, iar printre schimbări se află majorarea cu 7,4% a pensiilor sub 3.000 de lei ale militarilor, în afară de indexarea cu 5,1%, conform legii, au declarat miercuri, 7 decembrie, surse guvernamentale citate de Agrepres.Astfel, pentru pensiile militare de stat recalculate sau stabilite, după caz, până la data de 31 decembrie 2017, cuantumurile brute indexate potrivit art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, se indexează suplimentar, din oficiu, astfel: până la 3.000 lei inclusiv – cu 7,4%, fără să depăşească 3.154 lei; între 3.001 lei – 4.400 lei inclusiv – cu 5,1%, fără să depăşească 4.573 lei; între 4.401 lei – 5.800 lei inclusiv – cu 3,9%, fără să depăşească 5.981 lei; între 5.801 lei – 7.200 lei inclusiv – cu 3,1%, fără să depăşească 7.388 lei; între 7.201 lei – 8.600 lei – cu 2,6%, fără să depăşească 8.782 lei; între 8.601 lei – 10.000 de lei – cu 2,1%, fără să depăşească 10.000 de lei.Pentru pensiile militare de stat stabilite începând cu data de 1 ianuarie 2018, cuantumurile brute indexate potrivit art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se indexează suplimentar, din oficiu, astfel: până la 3.000 lei inclusiv – cu 3,8%, fără să depăşească 3.076 lei; între 3.001 lei – 4.400 lei inclusiv – cu 2,5%, fără să depăşească 4.485 lei; între 4.401 lei – 5.800 lei inclusiv – cu 1,9%, fără să depăşească 5.888 lei; între 5.801 lei – 7.200 lei inclusiv – cu 1,5%, fără să depăşească 7.295 lei; între 7.201 lei – 8.600 lei – cu 1,3%, fără să depăşească 8.687 lei; între 8.601 lei – 10.000 de lei – cu 1%, fără să depăşească 10.000 de lei.
      https://ziare.com/guvern/guvernul-modifica-ordonanta-trenulet-pensii-sub-3000-lei-militari-indexate-suplimentar-1776523

    • SHI INTRE TIMP…A LU PSIHOTRONICU…RELOADED….SEMNATURA ASTUIA O AM PE DIPLOMA DE MASTER…FARA NICI O OBLIGATIE…NICI NU STHIU DACA SA PLANG…SA RAD SAU SA-MI FIE RUSHINE…
      Consilier al ministrului Apărării Naţionale şi fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare, generalul (r) Cristian Barbu a acceptat provocarea lansată de „Adevărul” de a vorbi despre unele dintre aceste arme. Armele geofizice, meteorologice, climatice sau cele prin care se urmărește influențarea deciziilor adversarului sunt „vedetele” armamentului neconvențional.
      https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/armele-din-umbra-care-decid-soarta-razboiului-un-2225709.html

    • POATE L-ATI UITAT SHI PE FRAIERUL ASTA…SHI AVEA NEVOIE DE O CLONA…DACA DORITZI SA REVEDETZI…CA LA REVELION TVR…COMUNISHTI TOTZI…
      Dezvaluirea soc a unui fost sef al Armatei Romane! Iata cum sunt atacati romanii cu arme psihotronicice( 😂🤣🥳😆😃😊😅😁)- In marile piete publice din Bucuresti sunt amplasate dispozitive „anti-rascoala”
      In cadrul unei emisiuni de la Nasu Tv, dl. Gen. (rez.) dr. Mircea Chelaru, fost Şef al Marelui Stat Major al Armatei Române, fost Şef al Direcţiei Generale de Contraspionaj la înfiinţarea S.R.I. a vorbit despre razboiul psihotronic din Romania.
      https://www.wowbiz.ro/dezvaluirea-soc-a-unui-fost-sef-al-armatei-romane-iata-cum-sunt-atacati-romanii-cu-arme-psihotronicice-in-marile-piete-publice-din-bucuresti-sunt-amplasate-dispozitive-anti-rascoala-16297869

    • Trist! Ce frumos vorbeau tinerii ofiteri despre armata! Ce viteji erau ei in ”teatre”! Mai mult navalisera si gagicile ca deh, de ce sa nu ia si ele bani degeaba? Acum ….fug..
      Nu-i nimic ca daca-i nevoie oricum ei sunt primii ”mobilizati”.!

      • @Anonim 2022-12-07 17:00 17:00:05 nik 2022-12-07 17:48 17:48:22
        Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar face unii ca voi cu un kalasnikov/akm…doar unul….uite,,,,daca vreti sa vedetzi…cautatzi shtiri din anii ’90 ce se intampla cand dezerta unul din garda cu 2 incarcatoare….va spun Eu…sa nu cautati aiurea…mobilizau astia cate un batalion/regiment dupa el….

        • si cati se intorceau vii din batalionul ala? nu mai sunt anii ’90, unii dintre noi au crescut cu goreala de cartel si fps-uri. live fire-u o sa fie parfum pe langa ce am vazut si jucat noi. si apoi cine a zis ceva de dezertare? da nik da-o incoace, am un cutit nou noutz numai ptr mitraliera ta. stii de sunt bune cutitele? nu raman niciodata fara gloante!

  2. Mai putini generali si mai multi subofiteri si cadre tehnice. Au ajuns sa fie mai multi generali decat subofiteri. RUSINE!

  3. Stiu pe cineva care a concurat pe un post de agent in MAI. Licentiat si cu master. A luat concursul, a trecut doua teste psihologice dar a fost respins pentru ca are tatuaje!!! Carnea de tun nu poate fi tatuata?

    • „licențiat”… cu „master”. Dat poulii… Cu tatuaj. Chiar, era consumator de ce anume…?
      Păi ăștia cu „facultăți” de acum echivalează cu maximum 10 clase de pe vremea împușcatului.

      • @Barbu Gh. 2022-12-07 17:09 17:09:59
        Inainte de 1989 aveai examen de treapta…treapta 1….dupa 10 clase…treapta a doua…bacalaureat…examen de admitere…examen de licenta….
        Uite…”Cu Sufletul pe tava”…
        1.Am dat admitere la liceu in 1990…subiecte comparabile cu cele dinainte de 1989…era „prea din scurt”…
        2.Nu am mai dat treapta a doua…nu mai exista…venise „sora 8 clase”…oricum era liceu teoretic…
        3.Am dat Bacalaureat…am luat cu o nota mediocra…7 si ceva…
        4.Am dat Admitere la Politehnica…Subiecte Unice pe toata Politehnica…3 Examene…(Algebra-Analiza-6 Manuale)…Geometrie( 3 Manuale)…Fizica(4 Manuale)…Scris…NU GRILA…14 Manuale….am dat admitere in 1994…dupa ce am terminat Liceul…DAR…NOTA…shi asta e pentru Batrani Cunoscatori…din 1993 „se mai relaxasera” un pic subiectele…nu mai erau asa de „grele”…
        5.In Facultate vreo 70 Examene shi Colocvii in 5 ani…dar din 1997-1998 dupa ce ne-au decimat…in 1995 din 455 intrati in anul intai mai ramasem vreo 300…in anul 2…in anul 3…in 1996 un pic peste 200…era sa raman repetent cu 2 diferente(restante) si nu aveam voie decat una…rrr si am luat ultima oara…Shi din 1997-1998…adica ultimii 2 ani din facultate…au mai „relaxat” putin…puteai trece cu diferente…se tinea cont de prezenta la cursuri si semniarii in nota…
        6.In 1999 Licenta…Proiect de Diploma dupa Examen De Licenta…Adica 2 Examene de Licenta…Unul General si Unul De Specialitate…Practic…de doua ori cate 6 examene pe care le dadusem in Facultate…adica 12 Examene….
        Asta Era Acum Vreo 25-30….ANI…EU…”m-am spovedit”….
        Astept „Curajosi”….

        • Ai ajuns la liceu in 1990 si ai ”intrat” la politehnica in 1994-1995. Nea Caisa daca traia carmaciul si ramaneam comunisti intrai la wc sa te pisi. Aproape va luau/iau cu forta de pe strada sa-si faca planul de scolarizare.

          • @Anonim 2022-12-07 18:47 18:47:20
            Mai Draga…vorba lui stapan-tu iliescu…daca as zice „mai animalule” ar fi jignitor…
            Uite cv-ul Meu…
            1.am facut gradinitza in 1980-1982….parca la 94…buc
            2.am facut scoala generala…1982-1990 la 169 si 139…buc
            3.am facut liceul…1990-1994…mf4 sau horia hulubei…buc-magurele
            4.am facut Facultatea…1994-1999..ElTc…Acum ETTI…buc
            5.am facut armata…1999-2000…la Campina um0865…
            6.Am facut Master….2013-2015…la ATM…buc…comandant si rector era psihotronicul vostru barbu,,,parca e de „rachete”…ce „rachete” are Romania…
            Nea Caisa…Ceasca…Impuscatu…Nea Nicu…Niculae…Daca TRAIA…VA BELEA…VA ASHTEAPTA…cu ion ilici iliescu trilion triliescu batranul edec bolshevic bunicutza kgb-ista in frunte shi de manutza cu tovarasha nina….
            Cum „observi” socializez…”LIBER”…Nu ma intereseaza nici ce studii avetzi shi nici de unde „betzi apa”…orcum e toata „spurcata”…

      • De unde stii tu cum e ala, domnu Barbu? Din cate imi amintesc, daca te-ai intalni cu el la o „discutie” din aia care-ti place tie, cu „javre”, „viermi” etc nu cred ca ar mai avea ce sa-ti faca nici SMURD-ul! Ai curajul, domnule Barbu? Pot sa aranjez, cand iesi din tura de la Kaufland.

  4. Viermii militaurizați „pensionari” readuși la muncă!!! Care nu vrea, să nu mai primească un sfanț!
    Plus locuințele primite de la stat confiscate. Dacă le-au vândut, în pușcărie dacă nu le plătesc la prețul pieței!

    HUUUOOOOO PENSIONARII SPECIALI.

        • au pensii, nu sint speciale.
          nu pricepi atata lucru ?
          e greu pt un paznic tzi gan la kaufland…

          • Vierme, după cît ești de retrdat, plus că te trădează scrisul, nu doar ce-ai fi vrut să comunici, și tu ești vreo liftă militaurizată, un vierme inutil din țara asta.
            TOȚI MILITAURIZAȚII AU PENSII SPECIALE. TOȚI!!!
            Dar ești prea apevist ca să pricepi.

  5. Pt Anonim…Nu mai e valabilă chestia cu tatuajele. Nici măcar în Armată. Cine ți-a zis așa ceva te minte. Cât privește demisiile totul se datorează salariilor mizere raportate la volumul de muncă, libere neluate și viitor incert.

    • ”salariilor mizere raportate la volumul de muncă, libere neluate și viitor incert”’
      Sa vina in mediul privat sa se imbogateasca.
      Abia atunci vor intelege ce inseamna sa-ti permiti un salariu minim de 2000 lei, sa vezi volum de munca , sa uiti de program . De viitor…..

      • Mai bine ar fi ca ”mediul privat” sa preia sarcinile de aparare a Tarii, pe toate palierele !

    • Avem generali destui,femei incadrate pe functii de purtator de cuvant,istorici si jurnalisti militari,oare ce ne mai trebuie luptatori?ROMANIA SE INARMEAZA FEMEILE CU PUSTI SI BARBATII CU PUSTOAICE.

  6. Generalii si coloneii slugi ai puterilor straine au fix ceea ce merita. Sa vina nato bai sa apere flancul estic … Aia de lesinau la aplicatii sau aia semiucisi prin hoteluri. Asa le trebuie! Bravos! Nu apar nimic! Cand am fost la centrul de incorporare Bucuresti sa ma interesez de programele lor mi-au dat cu flit, o ardeau pe cafele. Mi-au aruncat o brosura in nas si am plecat singur. In veci nu apar nimic, sa apere toti generalii avansati la multe stelute, aia din servicii si retelele lor de colaboratori! Pentru astia de azi nu se merita sa mori, iei pasaportul si cat mai departe! Sa vina partenerii strategici …

    • pai uite..iti dau Eu unii de aparat
      un coleg care a facut armata s-a scos din evidenta
      alt coleg de liceu era tac-su colonel si nu a fcaut armata
      un coleg de facultate si-a cumparat livertul cu 500$
      altul a mai facut facultatea inca o data(aceiasi facultate) ca sa scape de armata
      unul director pe la 25 ani mi se pare ca l-a chemat pe colonel sa-i aduca livretul
      „Povesti” de acum 22 ani…

    • Estimativ din colegii de liceu sau facultate.sub 30% mai faceau armata.la nivel de an 2000.Restul Combinatzi
      Cineva spune ca 8.2 milioane romani muncesc afara,adica toata forta de munca a Romaniei,priviti in magazine,farmacii,bodyguarzi pensionari

  7. „armata romana” are 2 proble:
    -aia din ’89
    -aia din 2020,
    i-a scos „comandantul suprem” pe strazile Bucurestiului

    (aia au o problema cu maxtor,
    la urma urmei)

  8. Acum 20 de ani ne curgeau balele ca vine NATO si UE iar noi o sa stam in hamac la umbra si ne bem berea rece.O natie cu cei mai multi cretini pe metrul patrat ,depasim pana si Africa.

  9. Se plâng ca cei rămași în activitate demisionează pe rupte, nu-i bai. Sa rechema în activitate ,,divizia generalilor de carton,, în nr de 1800 pe care sa-i folosească pe frontul din Ucraina. Pensiile lor sunt de peste 10.000 lei/lunar, iar un soldat primește 2000 lei. Au vrut în NATO și au redus efectivele de la 250.000 în anul 1990 pana la sub 70.000. Reducerea semnificativa s-a făcut fără o strategie bine documentata și au plecat din sistem cei mai buni profesioniști!!! Au desființat UM pe rupte, nu au mai asigurat funcții de încadrare și au rămas de rasu-plansu! Un ofițer cu studii superioare și doua facultăți civile nu a mai avut funcție și i s-a spus sa iasă la pensie!!!! Au fost mii de astfel de situații. Au tăiat în stânga si-n dreapta dând afara profesioniști și au pus în loc chelnerițe, vânzătoare, lucrătoare de la APACA, tehnicieni veterinari etc., le-au dat grade de căpitan, maior direct, fără sa tina cont de vechimea în grade, și au promovat pile, relații, cunoștințe, amante, fufe de tot felul și acum sunt disperați. Căruță cu prosti s-a răsturnat la poarta MApN! Asa le trebuie. Întotdeauna au bătut din pinteni în fata politicienilor și au executat ordine fără noima!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger