AcasăSOCIALNoua Strategie națională a MAI: Măsuri împotriva teoriei conspirației și a protestelor...

Noua Strategie națională a MAI: Măsuri împotriva teoriei conspirației și a protestelor populației

Protestele populației, noile amenințări la adresa siguranței naționale

Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică 2023-2027 se axează, în mod dubios, pe combaterea dezinformărilor, a teoriei conspirației și înăbușirii în fașă a revoltelor populare. Pentru acestea se vor înființa noi structuri în MAI, iar accentul se va pune pe culegerea de informații și colaborarea între toate instituțiile de forță. Guvernul vorbește despre gestionarea eficientă a evenimentelor publice, astfel încât să se asigure un climat optim de exprimare liberă a opiniilor, într-un mediu civilizat și sigur.

Implementarea unei noi strategii de ordine și siguranță publică a devenit necesară pentru configurarea unui răspuns adecvat la noile amenințări ce vizează spațiul de siguranță publică, se arată în Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică 2023-2027. Care sunt noile amenințări? Dezinformările, teoria conspirației și revoltele populare, toate provocate de pandemia Covid-19 și de criza energetică, susține Guvernul. Astfel, s-a evidențiat inundarea spațiului informațional românesc cu dezinformări și teorii ale conspirației, unele dintre acestea amplificate inclusiv prin metode și mijloace artificiale, creându-se premisele ca exponenții formațiunilor extremiste să atragă mai mulți simpatizanți, reușind inclusiv organizarea mai multor manifestații de protest de amploare împotriva autorităților, însă de amploare relativ redusă, se precizează în Strategie.

”Pe termen mediu, condițiile propice propagării curentului extremist la nivel național se mențin, în special prin alimentarea tensiunilor sociale generate de măsurile restrictive, principalul risc fiind asociat cu încercările de infiltrare și deturnare de către simpatizanți cu viziuni extremiste a unor proteste pașnice. Din perspectiva amenințărilor hibride, propagarea accelerată a informațiilor privind evenimente cu un puternic impact emoțional, cum ar fi cele în care sunt implicați membri ai unor grupări infracționale organizate, dar și creșterea semnificativă a numărului de informații eronate și dezinformări disponibile în spațiul public contribuie la amplificarea artificială a unor evenimente, deturnarea în scop violent a unor manifestații publice, precum și la divizarea treptată și polarizarea societății”, consideră Guvernul.

Se erodează încrederea în autorități

Potrivit Strategiei, acțiunile, inacțiunile sau imixtiunile unor persoane/grupuri interesate de atingerea unor deziderate proprii vizează afectarea actului de decizie de la nivelul instituțiilor responsabile cu asigurarea unor servicii esențiale (ex: ordinea și siguranța publică). Astfel, este afectată coeziunea socială și este erodată încrederea în autorități, prin utilizarea unei game extinse de instrumente, printre care cele mai eficiente din punct de vedere al raportului cost-beneficiu se numără campaniile informaționale bazate pe dezinformare, informare malițioasă, propagandă etc., care pot crea efecte inițial în planul ordinii publice (ca segment al domeniului social), urmate de rezultate în cascadă la nivelul politic, economic).

”În context, trebuie subliniată uzitarea tot mai frecventă a unor instrumente și mijloace cibernetice, respectiv a platformelor media/sociale în operațiunile de acest tip, inclusiv prin derularea unor campanii de denigrare cu ținte precise (targeting), relevanța acestora fiind asigurată de posibilitatea anonimizării scopurilor reale, impactul amplificat artificial, viteza ridicată de propagare a narativelor ostile și gradul mare de accesibilitate al publicului țintă”, se mai arată în Strategie. Conform acesteia, anumite campanii informaționale vizează crearea unor emoții puternice și imediate în rândul publicului țintă, scontând pe polarizarea opiniei publice (și imposibilitatea dialogului dintre părți) și adâncirea clivajelor sociale, de obicei prin alimentarea simultană a taberelor cu narative astfel construite încât să rezoneze cu anumite prejudecăți, modele mentale sau poziții față de subiectul de interes general.

Sunt vizate rețelele de socializare

În ultimii ani, modul de organizare a adunărilor publice, în special a manifestațiilor de protest, a suferit modificări substanțiale, promovarea fiind realizată de cele mai multe ori pe rețelele de socializare, iar comportamentul participanților suferind transformări, susține Guvernul. ”În context, mediul virtual poate deveni un factor favorizant pentru polarizarea opiniei publice, aspect ce necesită adaptarea tacticilor și măsurilor preventive/reactive ale structurilor de ordine publică, astfel încât intervenția să se realizeze în baza unei imagini situaționale complete, cu dispozitive și modalități de acțiune adaptate noilor provocări”, se mai specifică în Strategie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.838 afisari

60 COMENTARII

  1. „Astfel, este afectată coeziunea socială și este erodată încrederea în autorități”…..mai are cineva incredere in mafia FSN-ista din 1990???????????

    • ”Se erodează încrederea în autorități” Ce mai e de erodat? O gasca de hoti deghizati in ”partide” jefuiesc chiar in acest moment Romania.

    • Chiar asa cine naiba are incredere in autoritati????? Ca de aia nu ne-am vaxat. Ca ei ne-au zis sa o facem si noi facem pe dos??? Ca stim ca nu ne vor decat raul. SI sa ne fure cat de mult pot si sa ne faca iobagi. Nu mai zic de chestii ce le doresc ca ma cenzureaza astia, dar le gandesc, le transmit. Fiecare sa isi ia prin ei sau ărin urmasii iemdiati, nu generatii cum era, ci prin copiii cat mai repede simbria

    • ,,Se erodeaza …bla bla bla …mai are cinevamacar un gram de incredere in pndlista hoata si criminala de la 1907 si pana acum ?

    • Urmează votarea în parlament a legii prin care se va interzice cetățenilor să gândească. Legea nu se va aplica calculatoarelor și animalelor de companie.

      • Lupule, pentru idioti e nevoie de legi care să-i protejeze de ei înșiși! România este printre țările cu cea mai mare mortalitate cauzată de covid.

        • ”Anonim” esti un cretin. Tu crezi in ceea ce declara ”autoritatile”? Mare bou poti fi.

        • @Anonim 2023-03-29 13:25 13:25:42
          Cum poti fi asa un cretin? Marea majoritate a mortilor au fost prin spitale, intubari, ventilatoare, o anume medicatie, etc… Nu s-a vorbit si DOVEDIT destul?? Normal ca am avut gramada de morti…

  2. teoria conspiratiei = ceia ce nu convine satrapilor neomarxisti si guvernantilor aserviti .

  3. Cainii borati numiti Jandarmerie, Pulitie si Pulitie Locala ar trebui sa fie eutanasiati pe motiv de port ilegal de creier. Niste jegosi obedienti, nimic altceva.

    • @Anonim 2023-03-28 17:33 17:33:46
      Anonim,priviti fara patima sau ura ce se intampla in Bucuresti.
      Tot ce inseamna „forte de ordine” inclusiv sri pe care ii gasiti tot timpul la piata amzei de exemplu pazesc strainii si „politicienii” romani de maimutele din colonie.
      Vorbesc foarte serios.
      Asta e „fisa postului” sa pazeasca strainii care vin sa vada maimutele din Bucuresti la circul in aer liber deschis 24/7.
      Nu va izbucni nici o revolta,aceasta ruina este paradisul bugetarilor,falimentul coloniei va fi deznodamantul.
      E aceasia reteta romana veche de 2000 ani…paine si circ…circul il fac maimutele cu 2 picioare iar strainii le arunca o banana sau o coaja de paine.
      Asta e rolul lor….sa va pazeasca pe voi ca sa nu le muscati stapanii,adica strainii

  4. Politica pumnului in gura se cheama mai nou una care sa “asigure un climat optim de exprimare liberă a opiniilor, într-un mediu civilizat și sigur”.

  5. Mareaa majoritate a romanilor nu a avut niciodata incredere in ,,autoritati”! Asa ca o frecati la rece cu teoria constipatiei a mutului din deal si a lu arahat sifonaru de ban public-milioane zeci de $. Rafila mai nou vrea ca nici cu reteta romanii sa nu mai poata lua antibiotice din farmacii! Cnd avusei covid, draga de ea medicu mieu de fam. n-a vrut sa-mi dea reteta cu antibiotic desi aveam mareee nevoie! Tatal lu Rafila e venit pe tankurile rusesti in 1944 in Romania si este fost tortionar comunist. Cum dreacu fiisu ajunge ministru azi??Cornea tatasu venit pe tank in 44 In Romania,-ala dusmanu Lu Adrian Paunescu la fel! AZI e mare sef pe la ICR!!

  6. Combaterea dezinformarii? Adica a propagandei rostogolite de mainstream media? Si daca unii lanseaza teorii ale conspiratiei, voi, marilor guvernanti, nu le puteti combate rational, prin discutii si dovezi? Doar prin interzicere, cenzura si prezentarea exclusiva a unor puncte de vedere pe care le agreati?

  7. Draaagi rooomani,io impreuna cu guvernul meu,cu securistii mei,mai bine zis sub atenta lor coordonare,am ajuns la concluzia ca trebue sa stati linistiti in casele voastre.Unii dentre voi ar trebui chear sa se bage sub paaat.Avem nevoe de liniiste,sa putem sa dezvoltam Tara in liniste,acum noi suntem la puuutere.Sunt prentre voi anumite elemente dusmanoase care vor sa atace democratia si sttaaatul de drept mafiot si esuuuat. Nu permitem tulburarea linistiii publice prin proteste.Cui nu-i convine ceva,va roopg sa va adresati in scris autoretatelor. Dl.Bode are competenta si insarcinarea sa va rezolve toate doleantele.La fel si Grindeanu pt. calatoriii pe CFR. Guvernul meu se straduieste zi de zi sa va creasca puterea de cumparare,Dom, Manole are grije sa scada inflatia,economia dudue,restul sunrt minciuni si conspiratii.Tomnai deaea e nevoe de legi care sa va tina in frau,demonstratiile si protestele nu ne fac bine.Pas cu paaas avem grije sa nu creasca deficitul si sa aducem Tara lucrului biine facut,pe cele mai inalte culmi de progres,Roomania educaaata,praduita si tocata.

  8. Ce ma, nu va place regimul? Mergeti in Rusia sa vedeti acolo cenzura prin a fi omorat (alunecat de la etaj, ceaiul, impuscatul pe strada). Toata presa ruseasca este controlata dar si ca individ daca ai vomitat ceva pe internet.

  9. Aveti incredere in ”specialisti”. De ce nu vin acum ”specialistii” (care nu exista) sa trateze romanii prosti care s-au injectat cu rahaturile lor sigure si eficiente? Mor pe capete de tot felul de boli si in special de moarte ”subita”.

  10. Ce aiurezi fetit-o ??? Structurile astea de care vorbesti tu, nu-s in stare sa faca o arestare a unui amarat, nu-s in stare sa faca o preventie la ceva, isi pierd pistoalele si chipiele pe drum si tu vii si-mi spui ca vor face si vor drege. Ma umfla rasul, zau. Vor face si vor drege exact ca cei mai mari ai lor, adica NADA.

  11. Hallo, melitienii, pititi docomentu ca va daceti de CACAO grav de tot!
    Voi si culegerea de informatii … Long story short adica NU exista… Iar visati avioane, adica bmwuri, si voi abia pricepeti logica elementara din transcriptul la interceptarile Abuzive in limba romana, stiti voi la ce CAZ ma refer, Anchetatorilor!!!!
    Maba pe carte si pe scoala adevarata sa pricepeti ceva, daca aplicati doar manualul fbi de la budapesta academy &Co nu pricepeti nimic… La Analiza sunteti ZERO, UTAI urile alea sunt subtirele, pentru ca aveti de-a face real time cu ciocoflenderi slabuti, daca dati peste unii BUNI, va fura mustata de la nas cu tot pRofesionalismul vostru… Stiu caz concret, rade de voi xat sunteti de prosti si voi tot ca chinuiti, chiar cu tehnologii interzise.

    La Manual primul capitol sa fie regula Orice melitian trebuie sa fie om si neaparat sa nu fie prost, abia apoi se poate construi ceva.
    Nu faceti voi strategia, ca nu sunteti in stare, puneti pe unii capabili, ca sa nu o luati din prima pe aratura… Si asa vin vremuri grele tare, veti vedea, daca pleaca si americanii, adica spatele vostru, sunteti oamenii ploii…

    Ganditi inteligent si actionati si mai si, dar obligatoriu NU ca in prezent, asta v-o spune unu pe care voi il supravegheati agresiv de vreo 23 de ani, deci va cunosc la mm

    Ciprian – Politia Capitalei :)) Istorie, militia spirt… :)))

    • @Fara Nume 2023-03-28 22:49 22:49:02
      Bulgarii si Ungurii sunt mai inteligenti,stiu ce va urma,ce ii asteapta…ghici unde va fi colonia romulana daca Bulgaria si Ungaria vor trece in alta „sfera de influenta”….ar fi trebuit sa-i duca mintea…a plecat exxon…ford…vodafone vrea sa plece…a plecat si enel italian….cat despre cei din sistemul represiv sau „politica”…soarta tradatorilor a slugilor sau a sclavilor e aceiasi de mii de ani…cand nu erau „tehnologii interzise”….iar strategii….astea le fac chinezii sau rusii pe sute de ani…ca si stiinta militara….cand ti-ai schimbat strategia ai pierdut razboiul…
      https://r3media.ro/bulgaria-se-alatura-pozitiei-ungariei-si-austriei-si-refuza-sa-trimita-arme-in-ucraina/

      • Ai mancat matraguna si ai baut ceai de cucuta pregatit cu apa de la caine! Mars la tratament!

      • @Valentin
        Chiar e de gandit la varianta respectiva. In plus si sarbii sunt pro-rusi, iar daca rusii castiga cu ucrainenii atunci vom fi inconjurati numai de adversari (nu ca ucrainenii de acum ne-ar fi prieteni). Poate nu ar fi rele niste tratative cu Rusia, prin care sa stabilim ca noi nu vom mai sprijini Ucraina, ca le recunoastem rusilor dreptul asupra teritoriilor castigate si le lasam nuca tare Transnistria, iar ei nu se mai opun unirii noastre cu Moldova, ne vor sustine in recuperarea teritoriilor noastre din Ucraina si nu vor face jocuri sa dea Transilvania Ungariei.

      • @Constantinescu Valentin-Ionut 2023-03-28 23:02 23:02:46
        aste era clar de ceva vreme, chiar inainte sa inceapa operatiunea. Mai adauga automat Serbia si poate Rusia va da Buceagul Republicii Moldova! Atunci e cercul complet. Iar suntem in partea gresita. Si chiar daca, asa cum mai comenteaza unii, vom face un nou 23 august, desi poate „castigatori”, vom fi tratati poate mai rau decat dupa ww2! De data asta pe buna dreptate. Atunci, in ww2, desi alaturi de un rau, am luptat impotriva altuia dar acum impotriva cui luptam?? Vai de capul nostru, suntem praf. Romanii sunt incapabili sa inteleaga ce se intampla, Bashar in UAE, Arabia Saudita-Iran(China!), Lukasenko in China(ultraoficial, confirmat de Xi), etc…

  12. Ăstia cred ca românii nu sunt in stare sa faca ce fac francezii? Eu cred ca se inseala ! Noile generatii nu vor putea fi manevrabile .

    • Chiar SF e ce scrii aici, noile generatii sunt trepanate, trotinetiste si pun botul la abureala mainstream media.

  13. In MAI, numarul angajatilor acopera doar 60% din posturile existe in scema de functionare.
    Daca se infiinteaza structuri noi, cadrele vor fi transferate din structurile existente, nu se fac angajari pentru economie ca banii salvati sa ia drumuri necunoscute.
    In aceste conditii vor fi mai putini lucratori pentru apararea ordinii publice, a sigurantei cetateanului, a pazei bunurilor, etc.
    Deci totul va fi in defavoarea cetateanului contribuabil si in favoarea castei politice asupritoare care si pe aceasta cale suge seva poporului si risipeste resursele tarii.

  14. INCREDEREA SE CASTIGA GREU SI SE PIERDE FOARTE USOR… CINE AR MAI PUTEA SA AIBA INCREDERE IN AUTORITATI, DUPA CE SI AU DAT SILINTA TIMP DE 33 DE ANI SA NE MINTA, SA NE TRADEZE, SA NE BATJOCORESCA,SA NE UMILEASCA, SA NE VANDA ? ACUM POT VENI CU MAMA STRATEGIILOR, TAVALUGUL E PORNIT!!!DECI , VETI LUA MULTA M…E DE LA TOTI ROMANII, JEGURI ORDINARE….

  15. A fost covid o conspiratie? Realitatea a dovedit ca a fost. Deci teoria a devenit practica. Asa ca teoriile conspiratiei sunt foarte bune. Ele permit identificarea pericolelor si a psihopatilor cu apucaturi genocidar dictatoriale.

  16. Da stim cine esti ,stim ce hram porti
    Trol imputit si dement
    Iti schimbi numele precum chilotii tai infecti de cinspe ori pe zi
    Lupti cu hotarare contra cetateanului cinstit
    impreuna cu bode si securistii lui plavanul
    Exista cam doua treimi de securisti normali
    Restul e pleava si rahat
    Securoiule dement ce esti
    Poate crapi cat mai repede sa nu mai ajungi SFINTELE PASTI !

  17. Astfel de initiative militienesti lua Postelnicu in `89, si s-a ales praful de el.
    Iulian Vlad o dadea la doua capete pe la Hotel Ambasador, tot in `89, dupa care avea sa constate ca a fost „zidit” de pacepisti.
    Atunci cand nu inveti nimic din Istorie, dar esti atat de prost incat sa ai impresia ca „esti nemoritor” in momentele in care stai in groapa si sapi ca sa adancesti groapa, esti sortit esecului.
    La vremuri noi, tot noi,este la final!
    Ceea ce urmeaza este ireversibil!

  18. Reinventarea miliției, recvin milițienii la putere imbrăcați in curcubeu și halat alb, ei decid care teorii sunt bune și care sunt rele. Ministerul adevărului

  19. Mai ciudat este ca autoarea articolului aduce in discutie „increderea in autoritati” ca si cum asa ceva ar mai exista.
    Lumea asta nu stie pe ce lume traieste……

  20. Eugene Lazowski născut Eugeniusz Sławomir Łazowski a fost un medic polonez
    care a salvat mii de oameni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial,

    creând o epidemie falsă care a jucat pe fobiile germane legate de igienă. Wikipedia (Engleză)

  21. Să le dăm m uie la securiștii sataniști drogați psihopati torționari paraziți intestinali

  22. traim in dictatura… exact care e partea pe care nu ati inteles-o ? credeati ca e democratie? he,he! ghinion.
    pana nu sunt omorati asupritorii si puii lor nascuti din pacate vii nu scapati.
    e atat de simplu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger