AcasăSOCIALLupte de gherilă în MAI. Angajații refuză să mai dea amenzi

Lupte de gherilă în MAI. Angajații refuză să mai dea amenzi

Polițiștii încep războiul cu Guvernul Cîțu

Sindicaliștii din Poliție l-au anunțat oficial pe ministrul Bode că, de luni, încep protestele în sistem. Prima acțiune va consta în refuzul angajaților MAI de a mai da amenzi, acestea fiind înlocuite de avertismente scrise sau verbale. Protestele vor culmina cu încetarea activității, programată din 25 ianuarie.

Sindicatele polițiștilor Europol, ProLex, Diamantul și Decus au decis, la unison, să demareze acțiunile de protest împotriva ordonanței Guvernului Cîțu, care a decis înghețarea salariilor bugetarilor. Acestea i-au trimis și o adresă ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, prin care l-au informat despre calendarul protestelor. ”Guvernul, prin prevederile art.1, alin (1) din OUG nr.226/2020 a decis înghețarea salariilor personalului plătit din fonduri publice la nivelul lunii decembrie 2020, fără o analiză obiectivă a condițiilor specifice de muncă și a modului diferit în care s-au aplicat prevederile Legii nr.153/2017 categoriilor ocupaționale beneficiare ale prevederilor legii-cadru de salarizare. Luarea acestei decizii în regim de urgență, nediferențiat, pentru toate categoriile de bugetari, fără o analiză a situațiilor particulare specifice fiecărei categorii profesionale și identificarea unor soluții alternative încadrării în anvelopa bugetară, a generat o stare de nemulțumire și demotivare profundă a polițiștilor. În acest sens, solicităm revizuirea măsurii Guvernului de înghețare a salariilor polițiștilor și punerea în plată a compensației de risc recunoscută polițiștilor prin Legea 153/2017. În cazul refuzului acordării drepturilor reglementate de lege, vom iniția protestele”, se arată în adresa trimisă șefului MAI de către cele patru sindicate ale polițiștilor.

Dispar amenzile

Dacă Guvernul nu va răspunde solicitărilor sindicaliștilor, de luni, 11 ianuarie, polițiștii vor aplica doar sancțiunea avertismentului scris sau verbal și, totodată, vor face abstracție de lipsa de personal înregistrată la nivelul fiecărei structuri și vor fi mai riguroși în exercitarea sarcinilor și atribuțiilor de serviciu, chiar dacă cetățenii vor aprecia ca fiind exces de zel. ”Dacă până acum am ținut cont de deficitul de personal și de faptul că trebuia să fim în mai multe locuri deodată și ne-am grăbit și am depus un efort suplimentar ca să îndeplinim anumite atribuțiii, din data de 11 ianuarie vom fi mult mai riguroși. De exemplu, la poliția de frontieră colegii vor efectua verificări amănunțite la intrarea și ieșirea din țară a cetățenilor, iar la poliție, cei care efectuează cercetări la fața locului vor fi mult mai aplicați și vor petrece mult mai mult timp în câmpul infracțional, ca să verifice orice detaliu. Sau, în cazul polițiștilor de la Rutieră, când vor opri un participant la trafic se vor asigura că are două triunghiuri reflectorizante, că dimensiunile cauciucurilor sunt exact cele prevăzute în certificatul de înmatriculare, că uzura cauciucurilor nu pune în pericol siguranța circulației și multe alte asemenea detalii, care necesită o perioadă de timp mai mare în efectuarea verificărilor”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Fără ore suplimentare

Dacă până în 17 ianuarie, Guvernul nu va soluționa revendicările polițiștilor, la aceste acțiuni de protest se vor adăuga și altele. Astfel, din 18 ianuarie, polițiștii vor executa doar atribuțiile din fișa postului, nu și comunicarea deciziilor de carantinare/izolare, întocmirea proceselor verbale de comunicare a unor documente emise de DSP sau verificarea persoanelor carantinate/izolate la domiciliu etc. Mai mult, tot din 18 ianuarie, polițiștii vor refuza să mai efectueze ore suplimentare, sens în care vor depune rapoarte la nivelul unităților prin care aceștia își vor exprima intenția de a nu fi solicitați pentru a îndeplini atribuții de serviciu în afara orelor de program. În același timp, polițiștii vor refuza asigurarea permanenței la domiciliu, în afara orelor de program. Ultima și cea mai importantă formă de protest va începe în 25 ianuarie, când polițiștii vor înceta orice fel de activitate și vor răspunde doar urgențelor semnalate prin 112.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
21.931 afisari

20 COMENTARII

  1. Si avertismentul este o masura sanctionatorie, nu numai amenda!!Si asa nu au nevoie de bani la buget pentru ca nu au ce face cu ei, decat sa-i distribuie numai la altii, de exemplu pentru salariile si pensiile magistratilor!

  2. Bine ca acum au bani sa dea la doctorii care fac vaccine, de parca nu le a dat destul. Pentru politisti, pompieri, militari niciodata nu au fost bani

  3. Foarte bine fac, pentru politicieni sunt bani, pentru măgăriile lor la fel, dar când îi vorba de apărare şi oamenii legii se întorc cu spatele. Pensionarii la fel. Ţara e furată de un grup infracţional organizat precum o caracatiţă, îi tai unul sau două capete dar se regenerează repede la loc. Acest furt se perpetuează de la politician la politician, de la om la om, se învaţă ca pe o poezie de cum ai trecut pragul Parlamentului. Nimeni nu ne mai poate scăpa de molima hoţiei. Hoţia e o pandemie generală.

  4. Deși sunt pensionar, de patru ani, sunt de acord cu aceste măsuri. Păcat că nu a fost cooptat și FSNPPC, în această activitate de protest. Nu sunt înscris într-o asociație a pensionarilor dar sunt disponibil să particip la manifestările de protest, la solicitarea sindicatelor active.

  5. O sa le dea bani, stati linistiti! Au nevoie de politisti si jandarmi sa tina poporul cumintel! Se va imprumuta statul roman si vor primi majorari salariale si politistii!

  6. Poate la acțiunile de protest se va pune accent nu numai pe salarii la cei în activitate M.A.I. are și pensionari polițiști ,pompieri și jandarmi .Și pensionarii acestei structuri trebuie să trăiască după ce și-au dat sănătatea pt tara.Categoria pensionarilor este cea mai defavorizată.

  7. Nu vă supărați că vă întreb, domnilor polițiști – și toți cei care ați slujit cu credință politicul, din totdeauna – dar atunci când ați dat amenzi – pentru nepurtarea măștii ori pentru că nu aveam ”țidulă” pentru a putea părăsi domiciliul – iar noi, cei amendați, trebuia să facem împrumut, la bancă, pentru ale putea achita, cum a fost? Atunci, încă, nu știați că stăpânii își vor bate joc de voi, nu?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger