AcasăSOCIALInterdicția importurilor din Ucraina, fără efect în România. Prețul cerealelor a scăzut...

Interdicția importurilor din Ucraina, fără efect în România. Prețul cerealelor a scăzut și mai mult

Rețeta dezastrului pentru fermierii români: haosul din Portul Constanța și lipsa controalelor autorităților

Perioada de grație de o lună acceptată de Comisia Europeană, în care importurile de cereale din Ucraina au fost stopate pentru cele cinci țări afectate de prețurile de dumping, printre care și România, nu a avut niciun efect în țara noastră. Fermierii spun că prețul grâului a scăzut și mai mult în această perioadă și că vinovate sunt autoritățile statului, care închid ochii la afacerile samsarilor din Portul Constanța.

Suspendarea temporară a invaziei de cereale ieftine din Ucraina a nu a adus niciun beneficiu pentru fermierii români. În primul rând, potrivit datelor oficiale de pe Eurostat, importurile au continuat, dat fiind poarta larg deschisă lăsată de Comisia Europeană, prin exceptarea de la interdicția importurilor pentru contractele încheiate înaintea intrării în vigoare a acordului. Astfel, în ultima săptămână, România a fost singura țară din cele cinci care a importat masiv din Ucraina, aducând 24.500 de tone de porumb, 2.025 tone de semințe de floarea soarelui și 24 de tone de ulei de floarea soarelui. Reprezentanții fermierilor români ne spun că, de la decizia de oprire a importurilor, prețul grâului, de exemplu, a scăzut și mai mult. Cauza este legată, indirect, tot de Ucraina, sau mai degrabă de haosul provocat de invazia cerealelor ucrainene în Portul Constanța și absența controalelor autorităților, care au permis o explozie a afacerilor samsarilor. ”Înainte de intrarea în vigoare a interdicției la importurile din Ucraina era grâul 1 leu kilogramul, iar, după interdicție, a ajuns la 80 de bani. Și pe zi ce trece scad prețurile la cereale, de au ajuns la un nivel care nu acoperă nici jumătate din costurile de producție. Asta este durerea cea mare. Am o informație de la un șofer, angajat la un transportator. Omul mi-a spus că a fost în Portul Constanța, să ducă porumb românesc, și, de când a intrat în port până la descărcare, a primit patru avize. Adică porumbul a fost vândut către intermediari de patru ori”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

”Golănii” scăpate de sub control

Laurențiu Baciu ne spune că nicio autoritate nu a sesizat ”golăniile” din port și că nimeni nu controlează ce se întâmplă acolo. ”Toți cei care au cumpărat și au vândut porumbul și-au pus adaos la preț, până a ajuns la traderul mare, care a plătit, de fapt, prețul pe care ar fi trebuit să-l primească fermierul român. Numai în România se întâmplă așa ceva. Diferența dintre MATIF, cea care reglementa prețul, și Portul Constanța, este de 60-70 de euro în plus față de Portul Constanța. Până în acest an, diferența era de 10-11 euro. Dacă la MATIF, de exemplu, era grâul 240 de euro tona, la Constanța era 230 de euro. Anul acesta, la MATIF e 240 euro, iar la Constanța este 180 euro tona. Pentru că, între timp, s-au născut acești băieți deștepți care nu plătesc în teritoriu, profitând de faptul că fermierii trebuie să vândă ca să-și recupereze cheltuielile. Toți vorbesc de traderii mari, dar între traderii mari și producători mai sunt 3-4 sateliți în interiorul României, care formează un cartel, pentru că toți oferă același preț fermierilor. Același lucru se întâmplă și când cumpărăm noi inputuri, care trec prin 3-4 mâini până ajung la noi cu prețuri de trei ori mai mari”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Unde este ANAF-ul?

Reprezentanții fermierilor susțin că aceste firme au activitate doar maximum șase luni, după care se închid. ”Au venit, au dat tunul, au plecat. Au făcut alt SRL și o iau de la capăt. Este o mafie și o vânzare la negru de neimaginat. Toate astea au apărut de un an și ceva, de când cu nebunia cu creșterea prețurilor la energie, cu haosul creat de cerealele din Ucraina, totul a scăpat de sub control. Tot se plâng că nu au bani la buget. Să se ducă să vadă traseul cerealelor. Și cum dispar băieții după ce au făcut afacerea. ANAF ar trebui să îi urmărească, să meargă pe filieră, că, dacă i-ar obliga să plătească taxele la stat, băieții ăștia deștepți nu ar mai exista și fermierii ar primi prețul corect pe cereale”, ne-a mai spus Laurențiu Baciu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
7.307 afisari

22 COMENTARII

  1. Cine detine silozurile de depozitare din Romania,nu tot aia care detin slava ucraina?? Cum sa scada cand ei sunt acelasi smen!!

    • MOOIE FRAIERILOR , SI MULTE AVIOANE DE LUX

      NICI CEAUSESCU NU A REUSIT SA VA FOOTA MAI BINE DE CAT SASUL IPOTENT

      • AI PERFECTA DREPTATE ,NUMAI CA NU NE FOTE NUMAI SASUL IMPOTENT ,NE FOTE :PARLAMENTUL,GUVERNUL,JUSTITIA OARBĂ SI TOTI SPECIALII CU PENSII DE 10 ORIMAI MARI DECIT SALARIUL UNUI PROFESOR 2400 LEI PE LUNA ,ROMÂNUL E RABDATOR DAR SI CIND O AJUNGE CUTITUL LA OS(NU E DEPARTE ),S AR PUTEA CA ACESTE JEGURI ORDINARE SA FIE IMPUSCATE DIRECT IN CAP.

    • SE PARE CA ZIARE.COM PUBLICA ZILNIC CA ROMANII O DUC BINE SI BUNASTAREA ROMANILOR ESTE MAXIMA , SALARIILE SI PENSIILE CRESC SI VACANTELE ROMANILOR SE INMULTESC

      ZIARE.COM PUBLICA FAKE NEWS PE BANDA RULANTA
      ACESTE EXCREMENTE CE IMPUT PRESA ROMANEASCA AR TREBUI INTERZISI SI EXCLUSI DIN MASS MEDIA
      SUNT RUSINEA SI JEGUL PRESEI ROMANESTI ANALFABETII DE PE ZIARE.COM , LINGAII IN KOOR SI LAUDATORII POLITICIENILOR ROMANI

  2. Dar armata nici nu trebuia scoasa din reperul romanilor doar redus perioada de istruire etc
    Târziu sau gândit guvernanții ce se poate întâmplă când

  3. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare au bagat in faliment si agricultura, ca industrie oricum nu mai avem.

  4. Eu înțeleg că țăranul muncește dar este și nesimțit în același timp
    Mărește preturile la produse de nu te poți atinge de ele
    Nu se gândește deloc că omul care muncește cu un salariu de căcat poate are 2-3 copii acasă și i se rupe sufletul că nu își poate permite sa le cumpere cate ceva ca să facă de mâncare

  5. Deja e haos total ne-organizat in colonie esuata de la Bukale a ciukanezului gras, obez si umflat, asa ca, draci romani si tovarasi, in astfel de situatii grele pentru tara, scap numai cine poate !! Ha ha ha 🙂 Bai Daea, bai bosorogule komunistoid, da drumul odata la cormoranii aia, sa le arunce numai grenade in cap la pitikul ratat nazist din Kievul azovist-banderist, celebrul jid-anez Jewboy Jewlenski zdrelinski !! Ha ha ha 🙂

    • SLAVA RUSIA ,PENTRU UKRAINIENI RAMANE PIXUL SA L SUGA JUMA JUMA CU SUA CA TOT AU TERENURILE AGRICOLE DIN UKRAINA JUMA JUMA .

  6. O casa de amanet profesionista si cu experienta!!!!
    care reuseste sa satisfaca zeci de clienti lunar prin salvarea de la situatii financiare neplacute temporar. Avantajele amanetului sunt diverse. Alaturi de noi ai oportunitatea de a amaneta o gama larga de obiecte, astfel serviciile sunt urmatoarele:
    ● Amanet aur
    ● Amanet electronice
    . Amanet Masini
    Informatii la 0724998826
    http://www.amanetcar.ro
    #amanet
    #automobile
    #masini
    #amanetauto

  7. „Prețul cerealelor a scăzut și mai mult”
    Stirea asta in mod normal ar fi fost o stire buna. In schimb e rea deoarece acele cereale ukranene sunt pline de chimicale si modificate genetic. O sa ne creasca un al treilea picior in loc de p00la. Asta e, o sa mergem in trei picioare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger