AcasăSOCIALIncredibil! Jumătate din terenurile statului au fost date în arendă străinilor

Incredibil! Jumătate din terenurile statului au fost date în arendă străinilor

Arabii, cei mai mari latifundiari din România, pe terenurile statului

50% din terenurile Agenției Domeniilor Statului au fost arendate străinilor, multe dintre acestea pe 49 de ani, spulberând orice șansă a românilor de a avea acces la ele, semnalează Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro. Mai mult, legislația aberantă prevede că cei care dețin în proprietate un fost activ al ADS-ului au drept de preempțiune pentru arendă la terenurile statului, prin atribuire directă.

Pe lângă terenurile cumpărate masiv de la cetățenii români, companiile străine dețin suprafețe imense luate în arendă de la statul român. Mai mult, contractele străinilor cu ADS-ul din anii 2003-2004 au fost făcute pe 49 de ani, cu tarife simbolice, ajungându-se ca statul să creeze concurența neloială pentru români, susțin reprezentanții Federației Naționale Pro Agro.

”Dacă facem o analiză o să vedeți că 50% din terenurile ADS-ului este arendat străinilor. Uitați-vă la Insula Mare a Brăilei, unde acționari sunt cetățeni din Emiratele Arabe Unite. Avem Maria Trading, cu acționari libanezi, Agricover, cu acționari iranieni. După care avem europenii, cu olandezii, care sunt cei mai mulți, și danezii, iarăși foarte mulți. Toți au terenuri de la ADS. În anii 2003-2004 ADS a concesionat terenuri pe 49 de ani, cu arendă de 300 de kg de grâu la hectar (contravaloarea acestei cantități, că nimeni nu plătește în grâu), și nu li se pot modifica contractele, care sunt mai dure decât Constituția. Statul român nu-și poate renegocia redevențele la intervale de timp optime, la 5-7 ani, este inadmisibil să lași la nesfârșit un bun în folosința unor oameni care înmagazinează toată subvenția, toate contractele de finanțare și, în final, toate aceste produse nu rămân în România. Ba mai mult, am creat și enclave, pentru că unii dintre ei aduc lucrători străini, nu mai angajează români”, ne-a declarat Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Totul pentru străini

Pentru că legislația are o prevedere aberantă, străinii au profitat la maximum și au pus mâna pe aproape toate terenurile ADS-ului. Astfel, legea stipulează că, dacă deții un activ care a fost cândva al ADS-ului, pe un IAS, pe o întreprindere care a fost a IAS-ului, ai drept de atrbuire directă a terenului. Și în felul acesta, toți străinii, pe unde au găsit, pe la licitații, pe la evaluatori, pe la executori judecătorești, câte un astfel de activ l-au cumpărat și l-au ținut acolo, arată președintele Pro Agro, Ionel Arion. ”Legislația românească îi protejează pe cei care dețin o proprietate care, cândva, a aparținut ADS-ului, adică statului, un fost sediu IAS, un teren, orice. Vă dau un exemplu, dacă un IAS a avut o fermă la Slobozia și un cetățean sirian deține acel sediu de fermă, dacă ADS are teren de arendat în Slobozia acel cetățean sirian are drept de preempțiune la arendă, prin atribuire directă. Adică nu se face licitație, nu se face nimic. Pur și simplu i se dă terenul, că așa prevede legea de funcționare a ADS-ului și de concesionare a terenurilor”, ne spune Ionel Arion, președintele Pro Agro. Acesta susține că statul a creat artificii în piață în așa fel încât să fie concurat fermierul care vrea să se dezvolte, care vrea să se capitalizeze.

Libanezii stăpânesc 50.000 de hectare

Din primii 10 beneficiari de subvenții de pe site-ul APIA, opt sunt companii cu acționariat străin și doar două românești, iar cele românești nu sunt în primele patru, semnalează conducerea Pro Agro. ”De la Giurgiu, Călărași până în coasta Ialomiței, Maria Trading are terenuri de aproape 50.000 de hectare. Câteva localități din Giurgiu, câteva localități din Călărași, câteva localități din apropierea Sloboziei sunt ale libanezilor. Mai mult, noi dăm sprijin cuplat la lucernă, cu subvenție suplimentară, pusă pe 12.000 de hectare pe Insula Mare a Brăilei, și lucerna pleacă la export. Dar nu numai ei fac acest lucru, ci și celelalte firme străine”, ne-a precizat Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.125 afisari

5 COMENTARII

  1. Ogoarele alea luate înapoi şi, ca să le fertilizeze, îngropate sub ele toate liftele spurcate care, de 31 de ani, duc România spre pierzanie. Altminteri, semnalăm degeaba.

  2. Ce articol interesant, pacat ca vine cu informatii incomplete. Incomplete prin omisiune …

    De ex: faceti referire la Maria Trading …corect suprafata pe care o exploateaza este de 50.000 Ha.
    Incorecta este abordarea deoarece va invit pe voi, sau pe domnul Ionel Arion sau pe alt investitor sa lucreze la nivel de agricultura de secol 21 cele 50.000 Ha, cu investitii in echipamente, in inputuri, in capital de lucru etc.
    Tot aici va precizez suprafata arabila din Romania…aprox 14,7 milioane de Ha. Care este procentul celor de la Maria Trading sau ai celor top 10 straini din totalul acesta ? Intreb pentru ca cifrele sunt in general mai usor de inteles fata de sintagma ne vindem tara.

    Alt exemplu dat aici Agricover
    In primul rand actionarul principal este cetatean Roman, sau persoana cu dubla cetatenie. Dar acest lucru spus nu serveste scopului articolului ..anume ne vindem tara.
    In plus grupul Agricover este un grup cu multiple domenii de activitate: distributie inputuri/ingrasaminte / samanta, Agricover IFN specializat pe tot ceea ce inseamna finantare pe zona agribusiness, plus multe altele.

    In concluzie, daca articolul a fost cerut de Pro Agro, puteti va rog sa l marcati ca atare.

    Mult succes!

  3. De ce vă plângeți? Ați văzut românii înghesuindu-se la muncile agricole? Țăranii, care au mai rămas, au preferat să vândă pământurile, terenurile fermelor de stat au ajuns pârloagă, puțini români înhămându-se la treburile agricole iar acolo unde au făcut-o sunt înglodați în datorii. Spuneți că Insula Mare a Brăilei a fost luată de arabi? De ce a renunțat românașul care a investit inițial în ea? Lucrătorii noștri agricoli preferă să muncească în străinătate, la noi nu le convine, invocând salariile mici. Uitați-vă prin sate câți stau la crâșmă, beau pe datorie și plătesc atunci când primesc ajutoarele sociale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger