AcasăSOCIALÎnchisoare pentru românii care dețin peste 200 de litri de țuică

Închisoare pentru românii care dețin peste 200 de litri de țuică

Producerea cantităților mari de produse alcoolice în gospodării, considerată infracțiune

Invocând schimbările legislative succesive și necesitatea introducerii unor noi categorii, Guvernul a emis o Hotărâre prin care modifică lista faptelor pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor. În această listă apare și deținerea de către orice persoană a unei cantități de peste 200 de litri de băuturi spirtoase, fapta fiind considerată infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani.

Guvernul a aprobat, miercuri, o Hotărâre privind modificarea anexei la HG nr. 1000/2015 privind faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor. Pe noua listă apare și deținerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a unei cantități de peste 200 de litri de băuturi spirtoase, peste 300 de litri de produse intermediare și peste 300 de litri de băuturi fermentate, fapta fiind considerată infracțiune și pedepsită cu închisoare de la unu la 5 ani. Totodată, aceeași infracțiune reprezintă săvârşirea de mai multe ori în decursul unui an calendaristic a faptelor de deținere a băuturilor spirtoase, produselor intermediare și a băuturilor fermentate, dacă prin cumulare se depăşesc limitele cantitative de 200 litri și, respectiv, de 300 litri. Cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidenţă şi urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile şi financiare de către contribuabili, în care se ţine evidenţa persoanelor fizice, juridice şi a entităţilor fără personalitate juridică care au săvârşit fapte de natura infracţiunilor şi contravenţiilor, sancţionate de legile fiscale, contabile, vamale şi de cele care privesc disciplina financiară, susține Executivul. Pe lista faptelor care intră în cazierul fiscal sunt trecute, în total, 87 de infracțiuni și 164 de contravenții.

Neplata CAS-ului de către firme, pedepsită cu amendă

Cazier fiscal negativ vor avea și companiile care rețin și nu varsă la buget sumele reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă. Mai exact, este vorba despre firmele care nu plătesc CAS și asigurările de sănătate pentru angajați, deși banii au fost reținuți din salarii. Foarte mulți români s-au trezit că beneficiază de pensii sociale după zeci de ani de muncă, deoarece patronii nu au achitat contribuțiile la stat. Pentru această faptă, pedeapsa este una simbolică. Astfel, persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari sunt sancționate cu amendă de la 4.000 de lei la 6.000 de lei, dacă obligațiile fiscale sustrase de la plată sunt de până la 50.000 lei inclusiv, și cu amendă de la 1.000 de lei la 1.500 de lei pentru celelalte persoane juridice. Dacă obligațiile fiscale sustrase de la plată sunt între 50.000 și 100.000 de lei, firmele mici și mijlocii primesc amenzi între 12.000 de lei și 14.000 de lei, iar celelalte firme, între 4.000 de lei și 6.000 de lei. Dacă sumele neachitate la stat depășesc 100.000 de lei, cea mai mare amendă este de 27.000 de lei și cea mai mică, de 6.000 de lei.

Certificat de bună purtare

Toate infracțiunile și contravențiile care se înscriu în cazierul fiscal au ca scop prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi eficientizarea de către organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de către contribuabili. Cazierul fiscal este organizat la nivel central (ca o bază de date centrală) în care se ține evidența contribuabililor de pe întreg teritoriul țării, bază de date la care au acces pentru interogare și emitere toate organele fiscale competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, acestea putând elibera certificatul de cazier fiscal oricărui contribuabil, indiferent de domiciliul acestuia, iar înscrierea informațiilor în cazierul fiscal se realizează pe baza documentelor rămase definitive, mai precizează Guvernul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.873 afisari

32 COMENTARII

  1. Nici Ceausescu nu a indraznit sa faca o asemenea nenorocire. Pai daca eu strang tuica de 5 ani si am in beci 500 de litri, pentru nunta lui fi-miu, asta inseamna ca sunt INFRACTOR ??????????????????????? Nu va este rusine bah guvernantii p00lii si a chizdei belite ?

    • 1920 PROHIBITION! Traiasca contrabanda! Anyway si daca la aceeasi adresa locuieste un cocalar si o piranda cu 10 puradei fiecare cu 200 de litri de tuica de fiecare se mai pune?

  2. Si cum vor afla ce ai in pivnita?
    Ca vei fi parat de un vecin securist ca pe vremea impuscatului sau intra ANAF / procurorul in beci?
    Politia alta treaba nu are?
    E prima legiferare neocomunista dupa 1989.
    Controlul statului asupra bunurilor pe care le au cetatenii?
    Ia sa ia eminentii aia de juristi din Guvern sa analizeze definitia infractiunii….

  3. Daca ai 300 de litri de tuica si donezi 100 de litri nazistilor khazarului Poponel Zelenski, ca sa faca economie la droguri si sa le iasa numaratoarea mai grasa cu rusii omorati cu vorba pe campul de lupta de la tv, Guvernul Criminal PNL – PSD si alte ZOI, te mai trimite la puscarie ?

    Tocmai am taiat o gaina si ma gandeam sa fac niste tuica dar depastesc cei 200 de litri…Ce sa fac ?
    Sa trimit gaina in Ucraina sa-si faca singuri tuica ? Lor le iese mult mai multa decat imi iese mie dintr-o gaina.
    Ei mai adauga si copii rapiti, soldati morti, si ce mai gasesc prin Satania…
    Am vazut ca le place mult carnea de om si poate le plac si gainile, dar nu cred…
    Exista pe net un ucrainian care manaca niste resturi de carne de pe un os de om pentru ca spune el ca este de la un soldat rus…

  4. De ce votati psd-pnl(FSN)prostilor….acum sugeti maciuca licuriciului Belzebutsoroskissinkur

    • Problema initiala de32de ani este NEAPLICAREA LEGII CNSAS care interzice petrovilor precum QiombeteBashina/Felix/Copos etcetera sa existe in politica/administratie.Acum sa va faceti bors cu 32de ani de satanism Belzebutsoroskissinkur

      • Adica lupul deghizat in cioban pazeste stana de oi proaste si ursul pazeste borcanele de miere…ha ha ha prostilor….icsarescu-stolojinschi-petrov-mirceacosea–-trilioane ciordite din banci

  5. În curând satanele vor interzice oamenilor, ca sa-si produca tzuica ei însisi. Le este frica, deoarece atunci când bea omul o tzuica curata, i se limpezeste mintea, ia un kalasnicov si pac, pac ! Cu satanele astea nu exista decât o solutie : PUSCA!

  6. Si cum se aplica legea asta in Mehedinti, de exemplu , unde politia protejaza pe aia care fac tuica acasa si o vand la bodega de la parterul blocurilor ?!?!?

  7. IO nu am cazan de Tzuica, dar am permis refututelor din Ukraina sa prepare niscavai licoare, pentru ajutorarea Trupelor FAU. Guitzwernerul mi-ar da 70 de lei/zi (calendaristica!) sa dau Krapelitza si hogeag refututelor. Dar mai stii cati barbati au aiestea? La fel de refugiati ca Iele?
    Bun, ideea ieara ca aieste produc 300 litri de tarie de pufoaica, asezonata cu budigai murati in BTS, Zilnic! NU am atata mucigai in beci cata penicilina ar inghiti protejatele (doar de SUA) lor caverne. Au caverne pline de puroi occidental, varat in dos pe post de supozitor.

  8. Nu va mai agitati ca asta cu infractiunea este manevra. Infractiunile nu pot fi stabilite decit prin LEGE nu prin hotariri de guvern. Asa ca treaba cu 200 litri de bauturi alcoolice tari este de sperietoare.

  9. Toate nevestele si amantele guvernantilor din Romania ne soooog pulile la cei care fac tzuica!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger