AcasăSOCIALÎncepe prigoana românilor care nu locuiesc la adresa din buletin. Termen de...

Începe prigoana românilor care nu locuiesc la adresa din buletin. Termen de 15 zile pentru mutație

Chiriașii, puși pe jar. Obligați să ceară proprietarilor să-i primească în spațiu

Românii care locuiesc cu chirie au la dispoziție un termen de 15 zile pentru a-și efectua mutația în cartea de identitate, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Totodată, același act normativ prevede că nu pot locui la aceeași adresă mai mult de 10 persoane. Vestea bună este totuși că amenzile pentru încălcarea acestor prevederi sunt la nivel minim, între 75 de lei și 150 de lei.

Cu toate semnalele trase privind dificultățile de aplicare a modificărilor aduse la Ordonanța privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, Parlamentul a decis să o adopte exact în forma contestată. Potrivit actului normativ, toți cei care locuiesc la altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligați ca, în termen de 15 zile, să-și facă, oficial, mutație la domiciliul respectiv.

Problemele cele mai mari apar în cazul celor care locuiesc cu chirie, cu sau fără contract de închiriere. Și asta pentru că proprietarul locuinței va fi obligat să primească în spațiu chiriașul, deși durata închirierii este incertă. Astfel, proprietarul se poate trezi că trebuie să facă prezența la Evidența Populației la fiecare două-trei luni sau poate chiar mai des, în funcție de stabilitatea chiriașului. Asta în cazul în care se încheie un contract de închiriere. Pentru cei care nu vor să se lege la cap cu contractele de închiriere, adică marea majoritate, noile modificări legislative sunt o adevărată lovitură. Ca o paranteză, legislația actuală în ce privește închirierea locuințelor este total dezavantajoasă pentru proprietari, și asta pentru că se acordă drepturi excesive chiriașilor, cum ar fi interdicția evacuării pentru neplata chiriei și a utilităților în timpul sezonului rece. Adică, timp de șase luni, proprietarul trebuie să își asume eventuale distrugeri în locuința închiriată și acumulări de datorii la utilități, fără a încasa nici banii de chirie, doar în numele protecției chiriașului. În ce privește impozitele la stat, aceștia susțin că nu ar avea nimic împotrivă să le achite, pentru că își recuperează banii prin majorarea chiriei, însă nici nu vor să audă de protecția socială pe care o face statul pe banii lor.

Portițe rezonabile

Potrivit actului normativ, persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului de 15 zile are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu, sancțiunea fiind între 75 de lei și 150 de lei. Excepție face însă persoana care locuieşte la o altă adresă decât cea de domiciliu, în interesul serviciului sau în scop turistic. Această portiță lăsată este binevenită, deoarece cei care locuiesc cu chirie pot invoca interesul serviciului, deși excepția pare să se adreseze în special angajaților MAI și MApN. Totodată, persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil. Amenda pentru nerespectarea acestei dispoziții legale este însă de la 40 de lei la 80 de lei.

Maximum 10 persoane la aceeași adresă

Pentru a eradica fenomenul adreselor fictive, întâlnit în special la cetățenii din Republica Moldova, legea mai stabilește că nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Această limită nu se va aplica în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse.

”În sensul prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/soția acestuia, rudele titularului dreptului locativ ori ale soțului/soției în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv. În cazul persoanelor defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinței eliberate de unitatea administrativ-teritorială, din care rezultă adresa la care se stabilește domiciliul”, se arată în actul normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
95.913 afisari

65 COMENTARII

  1. Inventeaza biruri sa-ti fie scarba sa mai stai in aceasta tara.Pentru asta pompam salarii nesimtite in ei. Am ales juvetii la guvernare.Maine poimaine pune armata pe noi cum au facut cu taranii si muncitorii in 907 si 33. Sa ne caute portareii ca pe vremurilel;r dintre razboaie cand tineau tara la bordeie,iobagie,s opinci.Nu sunt capabili de altceva decat de pus biruri pe romani. Pe ala care fura si il ajuta s-o stearga sa -l scape de bulau nu-l cauta! Ce ticalosi! Daca sunt proprietar stau unde vreau eu ba gunoaielor.Sunt ale mele si platesc impozit pe ele!.Vine AUR si o sa infundam puscariile cu voi! Mai e putin.

    • N-o sa faca nici AUR nimic cum n-a facut nici Trump….joc de glezne pe blockstarturi. Mi-ar placea sa fie cum spui tu, desi experienta ultimilor ani a demonstrat ca astia controleaza si opozitia ….

      • ZIARE.COM UN SITE PLIN DE EXCREMENTE SI DEJECTII FECALE . MILITIENII ANALFABETI SUG POOLA ZILNIC SI LING IN KOOR VARTOS CLASA POLITICA ACTUALA CA SA NU CRAPE DE FOAME ACESTE JEGURI INFECTE CE FAC PROPAGANDA ELOGIOASA ACESTOR INCOMPETENTI CE CONDUC TARA

        ZIARE.COM ESTE UN SITE INFECT DE ANALFABETI , JEGUL PRESEI ROMANESTI CE SE VOR JURNALISTI COPISTI CRETINI CE COPIE ARTICOLE CU TOT CU GRESELI SI LE POSTEAZA PE SITE-UL LOR DE IDIOTI

        JEGURILE DE PE ZIARE.COM POSTEAZA SI PE AICI

    • Ce este nou sub soare? Suntem in iobăgie dar pe la începuturi, așa, acum se instalează. Mentalitatea o au ca boi suntem sclavii lor buni de jumulit și atat

    • Asa o fi, cum spun românii GICĂ CONTRA.
      1 caz: Am înscris de mila 3 persoane pe spatiul locativ propriu; acum nu mai scap de plicurile si amenzile care sunt trimise non-stop pentru ei. Ce ar fi de făcut?

    • Aur??? Hahaha
      Ăștia nu știu decât sa scuipe semințe și să urle după ce au cerut voie de la putler. Hauru’ e doar o gașcă flamanda de tip legionar, fără ideologie politică și care se folosește de nemulțumirile oamenilor ca să ajungă la ciolan. Doar ipochimenele cu IQ subunitar votează cu de-alde sosească sau georgel.

      • Admirator de DIGI TV , este ? Te-am prins. Rămâi pe postul ăla că îți e bine acolo. Se fac încorporări Ucraina pentru apărarea Europei. Nu mai pierde timpul pe aici 👍

    • AUR e un fel de USR versiunea 2. Nu luați astfel de țepe de la ei . Uitați-vă cum se bâlbâie Simion pe la TV , analizați-i ticurile în timp ce încearcă să compună un răspuns la o întrebare, pare mai mult o recitare de poezie învățată de acasă. Nu are spontaneitate, pare un fals de departe. Îndreptați-vă mai degrabă către un om politic cum e Coarnă . Sau de ce nu Diana Șoșoacă . E mai multă șansă cu cei doi să vezi ce ți-ai dori tu decât cu AUR .

    • Dar de unde le ai mata ,pe munca cinstita nu se poate acumula mai multe propietati CLAR și adevărat Lăsați pe AUR in pace ca nu este chiar așa ,,!!!!

    • Tu crezi că AUR vor face altceva ? Sunt toți o apă și un pământ . Ce a făcut AUR când s-au mărit pensiile speciale și privilegiile . Au votat la fel și nu sau opus . G. Simion este un parvenit împreună cu Sosoaca. Poate vor ajunge la guvernare și le veți vedea adevărata față. O zi bună să aveți .

      • tu de unde stii , ghicesti viitorul ? daca ghicesti , tie de ce nu ti-ai ghicit si ai ramas tot un postac prost si sarac ?

    • Foarte bine face statul că te pune să plătești dări . Da ce vreți să închiriați case și să vă îmbuibați fara să plătiți ? Nu vă convine nu închiriați!

  2. ZIARE.COM SITE-UL MILITIENILOR ANALFABETI TE IA VOMA SI GREATA CAND INTRI PE SITUL EXCREMENTELOR ZOAIE.COM

    ZIARE.COM ESTE RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU

    DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI

    EXCREMENTELE ZIARE.COM SUNT RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU

    DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI

    NU ESTE ZI IN CARE SA NU LINGA IN KOOR CLASA POLITICA SI SA ELOGIEZE BUNASTAREA ROMANILOR DATORITA CONDUCATORULUI SUPREM

    ZIARUL „SCANTEIA” DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU ERAU MICI DILETANTI PE LANGA SCARBELE ACTUALE DE PE ZIARE.COM CE IN PLUS IMPUN CENZURA SI DICTATURA

        • ZIARE.COM SITE-UL MILITIENILOR ANALFABETI TE IA VOMA SI GREATA CAND INTRI PE SITUL EXCREMENTELOR ZOAIE.COM EXCREMENTELE ZIARE.COM SUNT RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI NU ESTE ZI IN CARE SA NU LINGA IN KOOR CLASA POLITICA SI SA ELOGIEZE BUNASTAREA ROMANILOR DATORITA CONDUCATORULUI SUPREM ZIARUL „SCANTEIA” DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU ERAU MICI DILETANTI PE LANGA SCARBELE ACTUALE DE PE ZIARE.COM CE IN PLUS IMPUN CENZURA SI DICTATURA

          ZIARE.COM ESTE RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU

          DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI

      • ZIARE.COM SITE-UL MILITIENILOR ANALFABETI TE IA VOMA SI GREATA CAND INTRI PE SITUL EXCREMENTELOR ZOAIE.COM

        ZIARE.COM ESTE RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU

        DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI

        EXCREMENTELE ZIARE.COM SUNT RUSINEA PRESEI ROMANESTI . ANALFABETISMUL SI PROSTIA PE SITEUL ZIARE.COM ESTE INDUBITABIL LA APOGEU

        DEJECTIILE UMANE CE AU AJUNS SA SE CREADA JURNALISTI

        NU ESTE ZI IN CARE SA NU LINGA IN KOOR CLASA POLITICA SI SA ELOGIEZE BUNASTAREA ROMANILOR DATORITA CONDUCATORULUI SUPREM

        ZIARUL „SCANTEIA” DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU ERAU MICI DILETANTI PE LANGA SCARBELE ACTUALE DE PE ZIARE.COM CE IN PLUS IMPUN CENZURA SI DICTATURA

    • Un om (m____)cult , înainte de a scrie un comentariu cred că este indicat să se uite în oglindă 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  3. ce face o persoana care are 2 apartamente proprietate personala si locuieste periodic cand la o adresa cand la alta ? Mereu schimba buletinul /CI/ ?

    • Probabil că la fiecare 15zile se schimbă domiciliul și mai mult stai la poliție și nu acasă.😀😁

      • Bolovane, ce treabă are poliția cu buletinul bă? Avestea se emit de servicii publice comunitare locale de evidență informatizată a persoanelor, în subordinea primăriilor. Sunt funcționari din primării aceștia, civili, fara nici o legătură cu poliția.

        • Multe servicii comunitare de evidenta a persoanei functioneaza in interiorul sectiilor de politie.

          • Corect! Se pare că „Plai cu boi” este, de fapt, ”Plai cu un singur bou” – el, desigur.

        • mai plai cu bou, cel de care te iei are dreptate
          esti ”dăstept ” nevoie mare . E vorba de politia locala care periodic face controale in blocuri la cartea de imobil pe care o confrunta cu lista de cheltuieli si vede exact cine locuieste acolo daca nu stiai.Stai jos nota 2

      • ba si la proprietari caci si ei avand mai multe adrese se tot muta de colo colo fara a -si face flotant desigur / nici nu vad rostul in asemenea stiuaatie/

  4. @ Posibil ca, ”inițiatorii”, să caute d’ăia de la, parlament, de la guvern , alte instituții, cu locuințe de serviciu, care nu și-au făcut mutații, ?

    • Eu nu mai zic nimic Bunul Dumnezeu și Măicuța Domnului, să aibă grije de mine și de copii mei, ca să dus făta👧 săi dea locuință și băiatul sa casatorit cum arveni de forță majoră băiatul meu 🧒 .Și apartamentul, mi la scos la licitație, si fata cu generele au fugit în italia cu burta pina la gură, sa muncească, sa ea înapoi apartamentul, ca după, moartea mami ,am ramas datoare la stat.si eu cu toate lucrurile, stau prin tot orașul, pentru ca am plecat Italia și mam inbolnavit, am făcut cogesta celebrala pe stinga și,pareza,și alte boli facute grave, ajuns să plinga ,Sfinte icone de mila mea cît sufăr eu si bolnavă, si copilași, eu si cu baiatul și ce să zic ca de 14 ani pling ca nu am casă 🏡 nu mai zic nimic, un mare Blestem,pe capul meu,ce sa mai zic foarte greu.de mine,cui să mă pling de cît la Bunul Dumnezeu și Măicuța Domnului, și fiul său Iisus Hristos. Ca dacă mă pling mai mult, ma polocrste,ma batjocură, si mă ea în ris,mai am timp pina să ies la pensie, am lucrat, 20ani fabrica steaua eletrica, am stat 14ani, în minastire, asta, și am plecat Italia de disperare după moartea parintilor, nu am putut sa vin ,nici la moartea Fratele meu, nu am avut bani, și eram bolnavă, de-abia am esit din spital, după 3luni în spital, si cui sa ma pling, cînd să inervează, nora pe fimeo, zice usa ta si casa mea ,viticole,italia eu la fel usa ta si casa mea ăsta sunt eu .Bunul Dumnezeu cu mila. Amin!!!Amin!!! Amin !!!+

      • Numai Dumnezeu te poate ajuta ( măicuța) nu poate face nimic pt tine la țară poți găsi o casa de locuit dc au cu ce sa te intreti
        Dumnezeu sa lucreze in dreptul tau dc ai scris adevarul și să te ajute in necazul tau

    • pana si parlitii din youtube s-au dat dracului:

      au tradus,
      cica ” Buchareste, la ciudad mas BELLA d’Europa”

      nu,
      Torbe pronuntza fix ” la ciudad mas FEIA „,
      cel mai URAT ORAS !

      „omul sfinteste locul
      omul spurca locul”

    • i’i’i eno de rumanos,
      plin adica,
      se pronuntza ca si cum ai scuipa,

      i’i’i eno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • „S-a dat.” Inseamna „Ea pe sine a dat.” ,care se scrie si se pronunta contractat „S-a dat.” Manualele de Gramatica Limbii Romane se gasesc in format pdf pe INTERNET in pagina „Manuale din Epoca de Aur”.

      • Sadat la golda meir,
        Acting: 28 September 1970 – 15 October 1970

        (sint zilele Six-Day War
        Date 5–10 June 1967)

        • Președinte al Egiptului Modificați la Wikidata
          În funcție
          15 octombrie 1970 – 2 septembrie 1971
          În funcție
          28 septembrie 1970 – 15 octombrie 1970
          În funcție
          28 septembrie 1970 – 6 octombrie 1981

  5. He! Incepe implementarea oraselor de 15 minute … stai in Sectorul 1 si te prinde potera in Sectorul 2 … pac! amenda… Daca stai la Botosani si te prinde potera in Vaslui te-a luat mama dracu’! Nu mergi tu asa de capu’ tau de la Bailesti la Craiova daca nu ai toate vaccinurile si „boosterele” la zi, daca nu ai credit social corespunzator, viza, pasaport si aprobare de la primarie si Agie… Ne’ntoarcem rapid in secolul XVII.

  6. Probabil că la fiecare 15zile se schimbă domiciliul și mai mult stai la poliție și nu acasă.😀😁

  7. Mai este cineva sanatos la cap in aceasta tara ?
    Pai , daca imi dai voie sa am mai multe proprietati , ( pentru care postesc impozit ) ce te interesează ce adresa am in CI ?

    • Ho fa, nu e cazul sa ai orgasm. Face ce vrea, inclusiv te zboara daca incepi cu „obligatii”. Mars dreac…

    • Ăștia care nu au pus mâna sa își ia o casa – nu tineri, dar la o vârsta sunt dubioși rău. Mai ales aia care au facili și copiii. Nu toți, probabil dar majoritatea sunt de evitat. Oameni care au copiii unii au vândut si consumat banii din apartamentul moștenit, nu sunt organizați, ăștia vor face probleme cu statul 6 luni fără sa plătească.
      Foarte dubioși ăștia de peste 30 – 35 ani care stau in chirie in România, multe apartamente devastate, din ce se plâng proprietarii au avut familii cu copiii in chirie

  8. conform faptelor, domicilul corect, concret si exact al clasei politice este la beciul domnesc.
    ce mai umbla brambura pe la parlament, guvern, presedintie si altele asemenea?
    au 15 zile sa declare tot ce-au furat si devalizat sau comisionat din 1990 pana in 2023 si apoi sa restituie României ceea ce nu li se cuvine.

  9. Și pentru cei cu imobilele in construcție care nu au finalizat la ce adresa ii înscrie !??? Incompetenții care au făcut legea cum o pot drege?!!!
    Oamenii construiesc pe baza de autorizații pe teren privat și până finalizează construcția unde fac buletin ???? Că prioritate au numai oamenii străzii nu și cei care plătesc cu vârf și îndesat avize ,taxe …etc legale !

  10. De curand mi_am itocmit dosarul de pensionare laCNPJ Dambovita ,m_am rugat sa_mi trimita Deczia de pensionare la adresa de resedinta ,intru_cat nu mai locuiesc acolo nu s_a putut face nimic ,Decizia se plimba la adresa din buletin,desi nu mai locuiesc acolo,poate vreodata va ajunje si la mine ,asta.in cel mai fericit caz,dar mai plauzibil se va.pierde,halal organizare,Traiasca BIROCRATIA.

  11. „Incepe prigoana…” Titlu bombastic si continut 0. Vrajeala de bucatareasa analfabeta functional. „15 zile pentru viza de resedinta” era si in legea 105. Limitarea numarului de persoane e noutatea…

  12. Numai bogatii isi mai permit sa dea proprietati in chirie, si numai la cei pe care ii cunosc bine de tot, asta ca sa nu le distruga !! Ceilalti, aia mici, din po-pu-lime se cam joaca cu focul, aia nu au invatat inca zicala aceea ca nu e bine sa stai de vorba, si sa iti faci de lucru cu toti necunoscutii 🙂 Vine Sfarsitul Lumii, e numai chestiune de timp pana dau aia cu nucleara in ukro-na-zia, iar pe basinosul de cirkar ciukanez il doare fix in kurkubeu de unde locuiesc cei care au 2 sau 3 proprietati !! Bai maciuca, ia vino tu luni la Politie, sa iti facem o micuta viza de flotant de Ilfov, daca nu vrei sa te viziteze ceva Detasamente de Soimi ai Patriei, sa iti dea cateva suturi in cap, sa iti vina mintea la loc !! Ha ha ha 🙂 Multumim din inima Partidului, si Ciukanezului !! ha ha ha 🙂 Sieg Heil, Sieg Heil, Ciukanezu Macht Frei !!

  13. ‘ Bau bau ‘, structurile polițienești sunt deficitare, inclusiv la nivelul personalului, vor apela la ‘oamenii de bine’, numiți mai nou ‘avertizori de integritate’, care-i vor părâ pe cei care închiriază locuințe.

  14. Jeguri!
    Romanu’ in tara lui,pardon in colonia Romania a ajuns un animal haituit,exploatat,iobagit,intr-un cuvant EXTERMINAT!
    Blestematii satanisti de la bruxeles ne pun pielea-n bát cu ajutorul pseudo politicienilor ,pseudo romani acesti ticálosi , vanzatori de neam strámosesc si glie!
    Vremuri tulburi,dar deabía au inceput!
    Lagarul neomarxist satanist m ue isi face presenta din ce in ce mai simtitoare!

  15. Student: – Trebuie viză pentru cămin, apoi in vacanță din nou la domiciliu. Dacă te îmbolnăvești viză la spital . De aceea polițiștii de la evidența persoanelor trebuie să iasă la pensie la 45 de ani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger