AcasăSOCIALFermierii cer interzicerea cerealelor din Ucraina. ”Zelenski s-o lase mai ușor cu...

Fermierii cer interzicerea cerealelor din Ucraina. ”Zelenski s-o lase mai ușor cu bombele pe mare și să transporte pe acolo”

Fermierilor români le-a ajuns cuțitul la os. Cer interzicerea cerealelor ucrainene

Lupta fermierilor cu Guvernul român înțepenit de neputință este una pe viață și pe moarte. Dacă nu se interzic tranzitul și importul de cereale din Ucraina, fermierii români vor dispărea, efectiv. Președintele Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Florin Bercu, îl îndeamnă pe Zelenski să pună mai puține bombe pe mare și să-și transporte produsele pe acolo.

Într-o țară amorțită și fără niciun fel de reacție la toate nenorocirile care s-au abătut asupra populației, protestul masiv al fermierilor spune ceva. Dacă nu se interzice importul din Ucraina, agricultura românească dispare. Președintele Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Florin Bercu, ne spune că, dacă Guvernul nu va lua nicio măsură, exportul de cereale ucrainene prin România va crește de la 60% la 80%, dat fiind că Polonia a bătut palma cu Zelenski și s-a interzis exportul către această țară, iar Ungaria a luat măsuri dure împotriva produselor ucrainene.

”Pericolul cel mai mare va fi anul acesta. Costurile de producție sunt enorme, pentru că fermierii și-au cumpărat inputuri la prețuri foarte mari. La prețul pe care îl au acum la vânzare, majoritatea fermierilor din România vor da faliment. Camioane nu vor fi disponibile la recoltat, iar porturile vor fi blocate de marfa din Ucraina, care oricum are prioritate. Pe ai noștri îi opresc ca să treacă transporturile ucrainene”, ne-a declarat președintele UNCSV, Florin Bercu. Acesta susține că mai mult de 20 de milioane de euro nu se vor da compensări și că, la următorul Consiliu de miniștri, va mai fi o alocare de 75 milioane de euro, din care României îi va reveni cam 20 milioane de euro, adică 3% din prejudiciul creat fermierilor români. ”Singura soluție este interzicerea tranzitului și exportului produselor ucrainene pe perioada 15 iunie 2023-15 martie 2024, când se termină de recoltat și de transportat majoritatea cerealelor din România. E problema ucrainenilor cum își vor vinde produsele. Iar Zelenski să o lase mai ușor cu bombele pe mare și să le ducă pe acolo. Ce vor? Să dispară fermierii români? Să ne mutăm în Ucraina? Trebuie găsită o soluție, pentru că Ucraina este o țară în curs de aderare la UE și asta va deveni o situație permanentă”, ne-a mai precizat Florin Bercu, președintele UNCSV.

Infrastructura rutieră, distrusă de ucraineni

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a anunțat că la protestul din 7 aprilie au participat peste 10.000 de fermieri și peste 3.500 de utilaje agricole. Mesajul transmis către autoritățile europene și cele naționale a fost foarte clar: fermierii români sunt aici, au probleme reale și au nevoie să fie ajutați și sprijiniți. ”Suma de 10 milioane de euro alocată României pentru atenuarea pierderilor este insignifiantă, lucru recunoscut public de însăși președinta Comisiei Europene. Aceste fonduri pot, cel mult, a fi redirecționate pentru refacerea, măcar parțială, a infrastructurii rutiere avariate în urma tranzitului intensiv al mărfurilor ucrainiene. Impactul resimțit de fermierii din România este de greu de estimat astăzi, pentru ca întreaga economie a produselor agricole si agroalimentare a fost direct și grav afectată. În anul de recoltă 2023 majoritatea producătorilor agricoli vor fi puși în situația de a-și închide fermele din cauza costurilor mari de înființare a culturilor agricole, iar perspectiva unor prețuri de vânzare mici, sub costuri, chiar în condițiile unor producții bune, nu vor aduce salvarea fermierilor”, se arată într-un comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Presiuni la Comisia Europeană

Reprezentanții fermierilor au precizat că vor continua să să comunice intens cu autoritățile europene, atât prin intermediul Copa-Cogeca, dar și prin mesaje către eurodeputații români. ”Vom transmite notificări către presa europeană și vom exercita presiuni constante pentru ca situația fermierilor din România să fie remediată în regim de urgență. Pe plan național, în perioada următoare membrii noștri vor adopta o poziție de expectativă, cu niciun fel de îngăduință față de vreo viitoare lipsă de reacție a autorităților, iar  în cazul în care nu se materializează interzicerea tranzitului și importurilor de produse agricole de proveniență Ucraina pentru perioada 15 iunie 2023 – 15 martie 2024, pe 7 iunie 2023 va începe un protest național mult mai amplu decât cel din 7 aprilie 2023, care se va încheia doar după ce se va implementa solicitarea precizată anterior. Mesajul fermierilor români este unul clar: Nu ne vom opri!”, se mai precizează în comunicatul Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
59.359 afisari

112 COMENTARII

    • Mars ma, cu hoții voștri, care nu se mai satura de bani!
      Toți golanii, care au avut tupeu, au pus mana pe pământul oamenilor și acum s-au văzut bogați și nu se mai satura de bani!

      • Fmm ma tii de jeg trădător de țara si pupator de pu lii globaliste. Bagă mi a-și toata pu la in ma ta de bula ne te spart. Luați-asi slava in pu la si pis am as pe tine de la ke

      • Du-te și cumpără porumb din Ucraina și după mai stăm la povesti…
        Cumpără te rog frumos vreo 3 -4 t sa îți faci aminte la cine ți parte!!!
        Dar nu pentru peleți pentru animale …
        Să vezi rezultatul

      • Anonim, de ce în Rusia?
        Ia, mai bine mergeți voi în.
        M”UE la BRUXELES, să oblige, să mâncați, mâncarea de Generație
        Nouă.
        Gândaci
        Viermi
        Fecale
        Muște
        Larve și ETC, și pe urmă spuneți Rezultatul.

    • Pacat De materia cenusie De care unii romani au dat dovada ca o au, dar care a ramas blocata la anii 50-89…
      Daca ucraina va devenii granarul Europei, pe Romania numai prostia o impietica sa devina depzitul si patiseria Europei!
      Din pacate si Cel Mai probabil prostia va trimfa din nou😔🤬

      • Sa dezvoltam un sistemul care sa controleze si sa prelucreze materia prima (nu numai granele) venita din ucraina ar propulsa Romania in topul UE cam la toate categoriile.

  1. Da, sintem tentati sa criticam ce nu ne convine. Si totusi e o tara-razboi, cu morti, distrusa, faliment total . Vind si ei ce mai au ! Trebuie sa ajutam toti cite-un pic.

    • Mai lasă-ma slavă Ucraina cînd fermier noștri Sint in prag de faliment și unguri au descoperit în cereale din Ucraina chimicale așa că mars in Ucraina ok

    • Da du te si lupta fmm de jeg. Vinde-o pe nevastata si pe fita si ajutai tu, ma mizerie umana. Hai sa ne îngropăm țara ca un jeg Ucrainian nu a vrut sa respecte acorduri

      • Pari a fi in totala eroare! Rusii,neprovocati,au atacat o tara independenta! Nu invers!
        Iar tampenia cum ca „intrau in NATO este enorma! Ungaria se va opune mereu iar rusii nu vor semna in veci cu Ucraina un tratat de recunoastere a frontierelor! Ambele sunt conditii imperative! Asadar ce acord au incalcat????…

        • Acordul cu transportul cerealelor. Despre acest acord era vorba. Te-ai ingurgutat degeaba. Cât despre război, om afla peste zeci de ani cine a făcut ce. Pana atunci noi sa stam în continuare cu nădragii în vine și curul în sus pregătit și cremuit.

        • Esti batut în cap, Rusia a fost provocata 8 ani de zile si sa tot vorbit despre asta,chiar asa cu presa asta propagandista. Rusii au murit primii,nu ucrainienii. Voi astia veniti de la coada vacii nu trebuie sa vorbiti,toti idiotii îsi dau cu parerea. Numai daca nu esti din Sri(tradatori de tara) si te guduri pe lînga stapînii tai americani.

        • Mai Mihăiță tara aia INDEPENDENTA e Colonie Americana din 2014 când Victoria Nulen a condus lovitura de stat de la Kiev

    • Mai lasă plânsul pentru alții… mai bine vaită i pe ai tai…. când va vad asa de prosti și lingăi de cursuri străine îmi vine sa va dau una în capul ala prost…

    • Mai asta fără nume cerealele vin din Ukaina dar San AMERICANE asa ca mai las-o pe asta cu războiu ca nu România l,-a provocat

  2. Tradatori de tara din echipa cistigatoare va vor trage iar teapa si vor contuna sa aduca griu infestat de la raketi!

    • Să-l iau pe Pulenski în tun că a dus Europa în criză și pe parlamentarii europeni care au acceptat să-i ajute că or pune ei banii din mormântul mamii lor de jigodii ordinare.

  3. Astia degeaba au iesit la miting. Auzi sa interzica din iunie produsele urcacilor…… Pai cum ati ales mai prapaditilor perioada? Ati dat in bobul de grau sau cum? Aia pana in iunie vor ticsi toate spatiile de depozitare, isi vor exporta pana si pleava de la grau. Ce capete aveti inteligentilor, sa va faultati singuri? Ar trebui luate masuri acum de urgenta. Asa o lasa si Polonia si Ungaria pe la vara. Pe cine reprezentati? Voi meritati asa guvernanti. De priviti in oglinda sunteti la fel…

    • Mare dreptate ai!
      Dar ce fermieri sunt ăștia că nu produc nici 10 %din producția comunistă când agricultura se făcea cu sapa, tractoare u650 și v445.
      Au prostit babele din România să le de-a bucățica de teren,au însumat câteva sute de hectare, atât cât să primească bani de la apia dar banii primiți nu i-au investit în agricultură și sisteme de irigare să poată avea și ei producție mare la hectar precum Ucraina să își poată permite să vândă cerealele la un preț mai mic pentru a avea desfacere !
      De 30 de ani cu banii de la apia așa-zișii fermieri, își construiesc vile, își duc ciutele la pensat, proștii la facultate, tractoare agricole cât casa cu aer condiționat și TV dar o pompă de apă pentru irigații nu a făcut nici unul, zdrențe împuțite

      • Frate, nu am scris niciodată nimic, doar am stat și am citit, comentarii și fel de fel de replici vai capu lor.
        Ce ai spus tu reflecta adevărul 100 la 100. Sunt total de acord cu ce ai scris.Pe lângă utilaje cât casa mai au și mașinile tot cât casa gata gata sa te calce căci ei sunt miliardari iar caz concret va spun la școală copilul (fata) vapeaza la 11 ani direct în școală. Și faptul ca ungurii au descoperit chimicale în porumb era și de așteptat dacă îl cumpărau legal la un preț mai mare decât trebuia sau de cât era piața la fel găseau. Ungaria va cere imediat Ardealul dacă rusii vor câștiga, întreaga Europa va avea de suferit. Noi ca întotdeauna suntem chiori. Va respect f mult pentru viziune.

    • Mare dreptate ai. Chiar asa, de ce nu acum? Au unii interese, e clar, pana la vara. Si atunci impusca trei iepuri odata, fermierii se mai potolesc, banii europeni asa putini cum sunt, vor fi primiti si ei raman cu afacerile. Intr-un cuvant la noi tot banditii organizea,a si protestele, banditii fac si legile.

  4. Rahaturi ale unor îmbuibați, ajunși stăpâni pe terenuri nemeritate, care primesc subvenții pentru a produce, și nu au pic de empatie pentru vecinii ucraineni.
    De fapt, bandiți…

  5. Sa le dau la m u i e la toți fermierii și ai noștri da și ai lor .niște mizerii hai sictir mizeriilor.

  6. Nu știu de ce se plâng fermierii, nu am văzut să se ieftinească pâinea, mi se pare că sunt foarte lacomi

    • D-le Radu. Cei care fac pâine nu sunt cu toții fermieri, sunt intermediari sunt cei care câștigă prin vânzarea produsului finit și cei care cumpără cu un preț și vând cu altul cerealele, aia sunt cei lacomi.

    • D-le Radu Nicula, dacă „nu știi” și „ți se pare” oare nu ar trebui să te informezi mai bine înainte de a emite opinii?! Avem libertatea exprimării, dar ce-ar fi s-o folosim corect în cunoștință de cauză. Vorbește cu un fermier, unul care vinde cereale cu tir-ul nu cu sacul, el îți poate spune exact realitatea și tragedia prin care trec fermierii. Și să înțelegi bine care este de fapt amploarea lucrurilor și cum te afectează pe tine în mod direct falimentul unui fermier, e mult mai grav decât îți imaginezi. E vorba despre supraviețuire în niciun caz de lăcomie. Sănătate

  7. Pana una alta fermerii romani,denumire eleganta pentru cocalari,uita sa isi plateasca datoriile catre proprietarii sau urmasii proprietarilor pamanturilor luate cu japca pentru care stramosii le-au platit cu sange in primul razboi mondial.Eu ,de exemplu am 3 hectare ocupate de un „fermier” care in impul liber e jandarm,ce sa vezi.Se chinuie si se scuza de asta toamna ca n-are de unde sa imi plateasca arenda de 1500 de lei iar in suprema sa jigodenie se scuza ca ucrainenii sunt de vina si pot sa il reclam unde vreau ca el nu are de unde ,chit ca are domeniul la care ar crapa de invidie boierii de pe vremuri ,plina de vile si masini de lux.Suntem o rasa de jigodii carora Dumnezeu ne plateste dupa fapta.

    • Ala clar e o jigodie si ar trebui ca in astfel de cazuri legea sa dea castig de cauza proprietarilor terenurilor, asta daca exista contract de arenda semnat, daca nu exista atunci legea nu are ce sa faca, doar 💪 mai poate face ceva.

  8. Preturile cerealelor au scazut,petul produselor finite din cereale s au dublat Din care cauza s a incalcat acordul de tranzit cu Ucranieni,este posibil sa fi circulat mita si niste interese oculte Ucranieni au tranzitat Romania cu cereale ieftine cine a convins pe Ucranieni sa vinda cerealele in Romania ,care autoritati a statului Roman trebuia sa sicontrolezcalitamonitorize cantitatea de
    cereale tranzitate

    • Sa marce urkanii banu’ de taxa de import la intrarea in RO a cerealelor, si sa ii primeasca inapoi atunci cand iesc cu ele din tara. Daca le vand in tara taxa ramane platita, si nu isi vor mai permite preturi de dumping.

      • Da, ar fi o solutie sar si asta pesupune pentru Ro cheltuieli in plus pe care tot romanu le va plati.

  9. Foarte mulți bugetari sunt fermieri, ptr ca au mult timp liber trec foarte rar pe la locul de muncă, iar arenda de la noi este o mizerie. Fermierii încasează subvenții de miliarde despăgubiri de secetă rambursări de tva subvenții la motorina tot felul de facilități și beneficii din bugetul statului iar ei trăiesc în opulenta extravagante arogante bășini etc

  10. Tranzitul cerealelor Ucraniene este omana cerasca pentru smecheri griul Ucranian este o para malaiata in gura lui natafleata, ai produse ieftine de panificatie,preturile la pro usele finite inclusiv carne se dublaza.Sint de vina griul din ucrania ,distrugerea flotei de vapoare,distrugerea termocentralelor,a industriei chimice , vinzarea gazelor si acurentului electric.Sa fim decenti,nu murit nimeni din Romania datorita razboiului nu a explodat o bomba pe teritoriului romanesc.Ucranieni sint un scut pentru romani si Romania cu pretul a peste osuta de mii de oameni

    • Ce scut, prostovane? Cā numai pagube ti-au adus, bashca niscaiva trafic de jucārii pac-pac. Esti tâmpit?

    • Scut? Pai nu ne-a atacat nimeni, si nici nu intentiona, cel putin nu pana cand am intrat in rahatul asta pus la cale de amerucani. Ia sa ne declaram noi neutri de toata povestea asta si atunci chiar nu ne mai ataca nimeni!

    • Mare dreptate ai. Chiar asa, de ce nu acum? Au unii interese, e clar, pana la vara. Si atunci impusca trei iepuri odata, fermierii se mai potolesc, banii europeni asa putini cum sunt, vor fi primiti si ei raman cu afacerile. Intr-un cuvant la noi tot banditii organizea,a si protestele, banditii fac si legile.

  11. Spalatii astia pe creier sa se duca in Uhraina sa lupte acolo daca ii nananca asa de uhraina. De Basarabia si Bucovina nu ii mai fre a ka asa grija idioti tradatori.
    Au terminat toata europa cu razboiul lor au sennat ca nu vor intra in EU si NATO si pe urma s-au razgandit. Putem si noi sa ne razgandim cu Bucovina. Au umplut Europa de cereale modificate genetic si pline de chimicale , tigari contrafacute cancerigene.

  12. Mai oameni buni, de când lumea și pământul, bunatatea (ajutorul) trebuie sa se oprească atunci când îți faci ție rău. De aici încolo începe prostia. Și poate n-ar fi rău ca unii care posteaza să-si tempereze vocabularul.

  13. Fermierii au dreptate. Pentru ce luam cereale si grane din Ucraina cand noi le putem produce la noi in tara, astfel intarind economia noastra. Pana nu iesiti cu furciile pe strada nu cred ca o sa se faca dreptate.

  14. Unde ești Ceaușescu sa vezi ce o ajuns România și cum o vând trădătorii. Ukraina sa stopeze tranzitarea României cu cereale.

    • daca iti place asa de mult de satana aia comunista poti sa te duci dupa el. tradatorii aia sunt exact haita feroce care il pazea pe odios si care acum sfasie international nu doar local cum facea pe vremuri

  15. In ritmul acesta, fiindca politrucii nazisti ai dulapului si ciukanezului de la Bukale e clar ca nu vor face nimic bun pentru fermierii romani, ci numai rau, se va ajunge ca oamenii sa puna ied-uri pe sosele, pe unde trec racketii astia ukro-na-zi, cu camioanele lor cu care transporta kuurve si arme, intre altele !! O sa faca exact cum faceau bastinasii din Iraq si Syria, cand treceau Humvee-urile amerloce pe acolo, au facut si film amerlocii despre un astfel de caz, il gasiti pe net daca il cautati !! Asa ca, bai ciukanezule umflat si gras, vezi ca cel mai bine pentru tine e ca de acum incolo sa te dai numai cu helicopterul prin Dobrogea, daca nu vrei sa sari si tu in sus, de bucurie, si nu numai !! Ha ha ha 🙂 Bai maciuca, bai dobitokule ordinar, sa ai parte numai de bine, sa nu fie rau, adica sa iti pice un bostan mare pe capul tau mare si prost !! Ha ha ha 🙂 Si nu uita, ti-au mai multumit si altii pentru minunatele conditii de lucru si de razboi meteorologic din micuta colonie esuata semi-bananiera, faci de rusine insusi ideea de junta militara, bai kakanarule karaghios 🙂 Si sa le zici ceva is la mamaligarii tai de sekurici ratati despre Inghetul Global, ca placa cu Incalzirea Globala deja e uzata demult 🙂

  16. Sa isi exporte Urkaina cerealele prin Marea Neagra dolosind porturule lir, nu pe la noi! Exista acord prin care Rusia le permite acest lucru fara sa le atace navele. Atunci ce cauta pe aici, sa ne strice drumurile si sa ne blocheze portul Constanta?

    • Si ce ne mai taraste pixul domnule anonim….. Chiar se aplica pe deplin in cazul dvs. Gura pacatosului adevar graieste!

  17. Care fermieri cer așa ceva? Poate hAURistii aia nu-s fermieri nici cat negru sub unghie

  18. Nu-i problemă că dispar fermierii, le ia AI-ul locul mintenaș. Când au devenit românii mei așa de idioți? N-am fost noi recunoscuți niciodată pentru intelect, dar parcă acum prea suntem bătuți în cap. Ce nu înțeleg eu, e când a dispărut dorința de a ne depăși condiția. Dintotdeauna România a fost un stat tampon pentru marile puteri. Tâmpenia asta de război, pe care vă certați voi cu atâta patos, e un blat, cum ar zice microbiștii. Încă n-ați înțeles că Ucraina e un pseudo-stat ? Creat cu scopul de a fi un zid pentru Rusia, o barieră pentru Occident, acum, USA, vazandu-si amenințată dominarea globală, folosește Ucraina împotriva Rusiei cu același scop. De fapt, ei sunt prieteni cu toții, senilul de Putin și senilul de Biden joacă golf pe terenul lui Iohaniță împreună. Altfel n-are sens. România va dispărea eventual, dat fiind că singurul lucru pe care îl mai exportăm e forța de muncă ieftină. România NU este parte din UE, că nu a trecut mecanismul ăla de verificare, ci doar un aghiotant al UE. Pentru noi nu face nimeni nimic. Ziceți că „mafia a luat pământurile cu japca” …să fim serioși… Dacă aveați puțin curaj, eram departe. Ați uitat valorile noastre, acelea care ne-au ținut aici de la începutul începuturilor, de la Litovoi. Am ajuns unde am ajuns pentru că voi nu aveți capacitatea de a vedea dincolo de propaganda pe care trebuie să o îngurgităm din ambele părți. Cum era vorba aia? „Să se bată ungurii cu turcii cât vor, să facă și pace dacă vor, dar nu în paguba noastră”… Sună? În 2009 democrația a murit în România, și cât timp nu realizați asta, vă meritați soarta. Ce păcat că n-aveti cel mai mic respect pentru oamenii care au investit totul pentru a avea voi azi libertatea de a scrie extrem de greșit ofense la adresa țării. SUNTEȚI DEPLORABILI, TOȚI, SI VA MERITAȚI SOARTA.

    • Bv felicitări bine zis ,respect,,nu a mers cu pandemia ,trebui sa meargă cu războiu, bani sa iasă, iar prosti vor fi poligon

    • Perfect adevarat! De aceea nj ne ia nimeni in seama. De fapt asta este strategia guvernului actual pentru asi indeplini sarcinile fata de stapani. Cat timp nu-i da nimeni jos asta vor face, ne vor vinde. Un exemplu foarte relevant: n-au bani pentru pensiile celor care au construit aceasta tara dar au bani pt pensiile lor si pentru copiii ukrainienilor. Au vandut toy ce se putea si vor mai vinde dar bani tot nu vor avea. Acolo unde sunt banii acolo sunt si hotii, problema e ca-s prea multi.

  19. Si eu le cer taranilor sa nu mai colectioneze BMW-uri si sa circule si cu cele mai vechi, de prin 2015 in loc sa le faca cotet de gaini si in acelasi timp sa treaca si ei in factura macar 8 tone de grau la un transport de 10 tone fata de 2 tone cat declara acum ca iar vor primi la mueee de la U.E.

  20. Cine vă pune să cumparați îngrasamânt la preț dublu..atunci treabuia să protestați..acum falimentul este inevitabil..Ucraina are pamânt bun..si tocmai de asta va si intra în Uniune Europeană..va deveni grânarul Europei..ce credeti cai ajută cineva pe gratis

  21. Corect a spus „unul din mulțime ” . Corect este că atâta timp cât pot exporta pe mare din porturile ucrainiene să li se limiteze foarte mult transportul prin țară, astfel încât 75%din vapoarele care transportă cereale să transpoarte cereale din România. Să știți că au dreptate cei care sunt cu adevărat fermieri și nu au dreptate intermediarii și fermierii de oraș (arendași). Ne merităm parțial soarta pentru că nu mergem cu toții la vot și pentru că nu ieșim în stradă să protestăm decât unii (știu acest lucru după ce am protestat 2 săptămâni în stradă și când în ultima zi de protest eram doar 4 persoane prezente în Craiova ). Asta se întâmplă pentru că este mai comod să comentăm și să ne plângem din fața televizorului sau de la cârciumă. Apropo aveți curajul răspunderii și nu vă mai ascundeți după nume inventate. Ai noroc și să sperăm că ne vom trata și va fi mai bine în România.

  22. Sa-i fut in gura pe fermierii romani.averi de milioane de euro,niste hoti care acceseaza fondurile europene prin doua telefoane.eu ma chinui sa prind programul verde,pentru energie verde,total investitie fiind de 7000 de euro,dar de doi ani acelasi raspuns(nu sunt suficiente fonduri,incercati si la anul).niste jeguri de fermieri de prin zona noastra se cred zei,le-am cerut niste pareri in drumul meu spte energia verde,iar raspunul lor de cocalari a fost:boss,trebuie sa ai pe cineva la Bucale,altfel nici o sansa.sa va dea Dumnezeu bucurii cum am avut si eu,atunci cand nu-mi ajungeau banii ca sa pun o paine pe masa!nenorocitilor!

    • Pai ti-a zis bine,ca asa merge treaba 🤣. Din cauza asta sînt jeguri? Ce,îti dau ei energie?Nu-ti dai seama ca daca pica ei nu mai ai ce mînca? Sau o sa cumperi mîncare la preturi duble? Si dupa aia o sa va întrebati de ce.Nu întelegeti ca daca România este o tara de rahat este numai vina voastra? A voastra este ca sînteti retardati si nu vedeti realitatea.Voi vedeti lucrurile cum vreti voi,dar realitatea nu se schimba,tot asa ramîne si va penalizeaza. Si o meritati! Romania a avut resurse imense,romanii nu trebuie sa se plînga decît de prostia si rautatea lor,de nimic altceva.

  23. Mai-mare/scarba’mputita … doar kkmitru fuse !
    Ba … s’avem pardon / mai fuse si’alt imputit / cel ce se facea ca … „munca” – ciorditorii dreak : pi vremea lu’ Ceasca, si’apoi !

  24. Ghiaurii nu au fost niciodată stăpâni in țara lor, atâta timp cât au crezut că au o tara. Slava Ucraina va șantaja puternic UE și țintește o puternică alianță cu Polonia și țările baltice, ‘pâinea și cuțitul’ europei va fi în mana lor. Rusia și China se vor sprijini reciproc iar țările Europei vor zace pentru mult timp. Sa aveți un paste liniștit!

  25. Va intereseaza pe voi ca in ucraina este razboi!??si ai nostrii sunt ingenunchiati si disperati sa poata rezista….

  26. Daca Ucraina, in stare de război reușește să vândă mai ieftin cerealele decât mari noștrii fermieri, spune multe. Să de faliment în cazul asta. Nici o problema. Și mai lăsați patriotismul de înjurătură.

  27. Fermierii si romanii ,,e prosti”.
    Nu cu poponarul nazist Zelensky trebuie discutat, ci cu Tradatorul Criminal Jefuitor de tara Negustor de copii Khazarus ZoiAnus de la Cotroceni, care trebuie spanzurat ieri pentru tot ce a facut cu acesta tara si cu acest popor de IDIOTI !

    Dar in scurt timp se vor infiinta in fiecare tara tribunalele de tip Nuremberg, si toti Criminalii ca acest retardat care nu poate vorbi liber decat cu casca spion in ureche, vor atarna in streang conform Codului Nuremberg si a Conventiei de la Geneva 1949 pentru Crime impotriva umanitatii.

    Acest retardat va fi urmat de parlamentarii penali Criminali si de guvernantii penali criminali ai Parlamentelor Penale Criminale si ai Guvernelor Criminale din ianuarie 2020 pana in prezent si pana in August, cand acest al treilea razboi mondial programat de khazari se va incheia cu victoria OMULUI si infrangerea khazarilor nazisti inchinatori la Satana Yehova si a reptilelor Rockefeller si Rothschild.

    In Olanda fermierii sunt uniti si si-au facut chiar partid cu care au castigat in recentele alegeri, dar in Romania cu cine sa faci partid ?
    Cu ,,fermierii” tzoparlani si pupincuristi de politicieni ?
    Cu o adunatura de opincari semianalfabeti ?
    Prostia ucide nu numai coruptia.

    • Traiasca propaganda putinista, uite te in dictionar sa vezi ce infseamna nazist, inainte sa scrii baliverne.
      Ce zici de Germania, ca aici a fost hitler.. nu in alte regiuni ale globului.. si , tu desteptule , adica prost, dc nu esti tu nazist.
      Olandezii, alti , care vor sa polueze solul, ca si pina acum , tu gagauza…

  28. Dacă grâul importator din Ucraina este ieftin ,de ce nu se vede în prețul.painii ?Dacă nu este conform ,ce fac instituțiile statului care sunt desemnate pentru control? Dovediți ceea ce spuneți, luați masuri și treceți la treaba. Când va mergea bine nu va vaitati puneti mana și deveniți copetitivi,,,,asta este economia de piață. Câți bani luați de la stat și uniune pentru hectarul de teren cultivat ? Sa va fie rușine! Când plimbați navele pe mare cu cereale (plecate din Romania și venite în România) noua ne spuneați?.țipați în gura mare ca trăim din importuri ,,,mai bine treceți la treaba sa deveniți competitivi și plăti corect pentru terenurile luate în arenda .

  29. Niste puslamale.. interesate doar de profit, si de propaganda rusofila alaturi de Simion, care s a intilnit ci Agenti FSB.. acesti Fermieri , sa se duca in mare si cu bucurie sa ajunga pe fundul oceanului… in locul bombelor….sistinatori aii lui putin…

  30. Să ne cacam pe zdrelenski, Bideu,macrou,toți globaliștii naziști, lgbtisti și fătălăi,și sataniști,mult rahat pentru toți,și să ajungă toți în groapa de gunoi a istoriei,groapa plină de rahat

  31. Trompete putiniste, auriste sau pesediste, dar si rataciti, cu mintile in ceata, au postat mesaje impotriva Ucrainei si pentru sustinerea fermierilor romani. Pentru ca marii fermieri pe care ii apara sunt fie fosti securisti, fie fosti nomenclaturisti, ori progeniturile acestora, atunci nu ne mai miram ca inca nu ne-am desprins de comunismul sovietic. PS: Articolul este o mizerie comunista; homo sovieticus este printre noi, el scrie in presa, este formator de opinie, ori analist politic.

  32. Nu am văzut o tara mai idioata decât România sa își critice conaționalii!Suntem singuri în univers care ne aruncam otrava unii pe alții!Ferească Dumnezeu cum am ajuns!!!În loc sa ne varsam furia pe străini ne varsam furia tot pe romani!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger