AcasăSOCIALE pe bune. Ucraina intră cu Bîstroe în rețeaua transeuropeană de transport

E pe bune. Ucraina intră cu Bîstroe în rețeaua transeuropeană de transport

Soarta Deltei Dunării, pecetluită de Comisia Europeană

Pentru că Ucraina ne-a luat-o înainte, cerând UE includerea în rețeaua transeuropeană de transport a rutei navigabile prin canalul Bîstroe, României nu i-a mai rămas decât să reacționeze. Astfel, Senatul României a cerut, oficial, Comisiei Europene să introducă portul Sulina în cadrul rețelei TEN-T globale de căi navigabile interioare și să-și ia angajamentul ferm că implementarea Regulamentului European propus nu va dăuna Deltei Dunării, în contextul în care Ucraina a solicitat adăugarea canalelor Chilia și Bîstroe la rețeaua TEN-T.

Senatul României a solicitat angajamentul ferm al Comisiei Europene că  implementarea Regulamentului European propus nu va dăuna Deltei Dunării, în contextul în care Ucraina a solicitat recent adăugarea canalelor Chilia și Bîstroe la rețeaua TEN-T. Dat fiind criza economică și geopolitică pe care o traversăm cu toții, identificarea de rute alternative pentru transportul produselor ucrainene, în special al cerealelor, este necesară, însă orice plan de construcție a canalului Bîstroe ar putea afecta iremediabil mediul înconjurător, distrugând Delta Dunării și prejudiciind, implicit, interesele României, au arătat senatorii în Hotărârea referitoare la propunerea modificată de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport, publicată în Monitorul Oficial. În același document, Senatul a propus Comisiei Europene ca în noul regulament European să fie introdus portul Sulina în cadrul rețelei TEN-T globale de căi navigabile interioare, luând în considerare localizarea portului Sulina, ce servește ca singurul port de acces al județului Tulcea.

Se cere comasarea porturilor românești

Totodată, senatorii au cerut Comisiei Europene asocierea porturilor Midia și Mangalia cu portul Constanța în cadrul rețelei TEN-T globale (Comprehensive), arătând că zona Midia a Portului Constanța este situată la o distanță de 18 km în linie dreaptă de Portul Constanța și se întinde pe o suprafață de 834 ha, din care 234 ha teren și 600 ha apă. Pe de altă parte, a fost solicitată și introducerea municipiului Suceava în lista nodurilor urbane în cadrul rețelei TEN-T, deoarece a înregistrat în anul 2022 peste 100.000 de locuitori (121.786 populație după domiciliu, conform INSSE), chiar dacă nu îndeplinește al doilea criteriu de a fi cea mai importantă localitate la nivelul NUTS2 Regiunea Nord-Est (aici fiind încadrat municipiul Iași). Potrivit Hotărârii adoptate de Senat, Comisiei Europene i s-a mai cerut să menționeze explicit utilizarea ecartamentului de 1.435 mm pe noile căi ferate TEN-T ce vor traversa Republica Moldova. ”Apreciem că un astfel de demers va sprijini considerabil evoluția Republicii Moldova și va constitui și un pas concret în dezvoltarea strategiei de cooperare a Uniunii cu statele terțe, precum și în consolidarea Politicii europene de vecinătate”, au precizat senatorii.

Bătăi la uși închise

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că discuțiile cu ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, referitoare la canalul Bîstroe, nu au avut niciun rezultat. ”Am avut vineri o întâlnire cu ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk. În cadrul discuțiilor am abordat și tema măsurătorilor pe Brațul Chilia și canalul Bîstroe. I-am solicitat ambasadorului ucrainean amănunte despre aprobarea pe care experții români încă o așteaptă pentru a se putea îmbarca pe navele ucrainene care vor efectua măsurători pe sectoarele Dunării. Ambasadorul ucrainean a precizat că va pune la dispoziția părții române aceste amănunte în cel mai scurt timp”, a transmis Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
33.508 afisari

55 COMENTARII

  1. Comisia Europeana nu putea include un stat tert intr-o retea de transport fara consultari cu tarile riverane.
    Daca a luat o astfel de hotarare in sprijinul unui stat tert si in defavoarea unui stat membru UE e o hotarare ce incalca Tratatul de aderare.
    Pe acolo trec si marfuri rusesti?
    Legale? De contrabanda?

  2. Iar pe cei 2-3 care ar vrea sa faca ceva ii injuram cu abnegatie pusi la cale de slugile media.Ne-o meritam cu prisosinta

  3. Au ieșit marmotele să vadă umbra prea târziu au luat-o ruși înaintea noastră așa că stați la rând,voi vedeți ce se m-ai poate fura trădători de neam și țară.

  4. Traiasca Ucraina! Jos Romania! La naiba cu delta dunarii! Cam asat este atitudinea EU si slugile din guvernul roman se executa ca niste roboti fara jena si fara constiinta

  5. Romania nu are armata? Armata nu apara integritatea nationala? Resursele? Oamenii? Ori este numai un aparat formal de a spala bani cumparand gunoaiele altora fara nici un folos?

    • Si daca are armata si isi bate joc de ea!, CE SA FACA ARMATACU SALARII CA VANZATORII DE LA APROZAR SI CU PENSII MAI MICI CA ASISTATII SOCIALI? Si sunt unii turbati care zic fel de fel…sa taie pensiile,sa iasa la pensie la 80 de ani,etc.
      Sa trimiteti pe alde Constantinescu si Barbu sa apere ce vreti voi!!!

      • Legat de salarii si pensii eu zic ca ar trebui sa te informezi mai bine.Iesiti la 45 de ani la pensie si aveti minim 6000 ron desi majoritatea dintre voi ati taiat frunze la caini, nu imi aduc aminte ca Romania sa fi fost in vreun razboi ultimii 20 de ani 😁 asa ca ciocu mic si joc de glezne.

        • De unde știi tu de pensii.Daca îți arat fluturașul unui pensionar militar cu 3800 oi dai tu diferența. Și apoi cu vârsta de 45 de ani iar greșești.sau vrei sa greșești. Au ieșit la aceasta vârstă doar cei de la 215 pentru ca au vrut sa dispară acest serviciu…nu ei au ieșit, au fost scoși.un militar iese cel mai devreme la 49.si 6 luni…Dar m rog ești i
          nformat..

  6. care armata?aia pe care o injura tot poporul in fiecare zi ? ca au salarii mari ,ca iau ..asa zisele pensii speciale..Treziti-va,cine nu are bani sa-si plateasca armata ..o sa o plateasca pe a ocupantilor…

  7. Mare brambureală e în capul autoarei.

    Nu e nicio legătură între Sulina și Bastroe. Portul Sulina, ca și canalul din Delta Dunării, purtând același nume, a fost, este și rămâne singura cale autorizata de transport fluvial pe Dunăre. Și asta nu de ieri, de azi, ci cu începere de pe la 1860, de când Delta Dunării nici nu aparținea României.

    Canalul Bastroe este legat de brațul Chilia, care Nu a fost, NU este și nici NU va fi vreo dată autorizat pentru transportul fluvial interstatal. Cu atât mai puțin pentru rețeaua TEN-T.

    Complicată geografia asta. Claudica taică, dacă nu ești alfabetizată, stai în banca ta și nu mai bate câmpii cu prostii însăilate și nici nu te băga în chestiuni pe care nu le înțelegi. Scrie a o despre ursuleți și păpușele, pe înțelesul tău!

  8. mai datii dracu de putin ..si de slava ucraina.. sa ne vedem de ..treburile noastre..si de ce are tara acum nevoie..

  9. solutie simpla ..esi pe acolo..dar ..mai bagi putin si batul prin gard .. ca asa suntem noi ..romanii..

    • Merele nu pot fi comparate cu perele și, mai puțin, cu prunele. Dintr-o devălmășie tâmpită de teme nu poate rezulta decât o idioțenie și mai mare…

  10. ROMANII-PROSTII MAPAMONDULUI , IAR JEGURILE DE UKRAZINI , PE CARE DE MULT , DIN MULTE MOTIVE, AR FI TREBUIE SA I DAM PRIN MASINA DE TOCAT SI SA II VINDEM LA TARABA DREPT MICI, NE RAD IN NAS SI SE PISA CU BOLTA PE NOI…. HALAL TARA , HALAL POPOR!!!!…..

    • Nu te lua de romani ca ma supăr. De ukrainienii pe care nici Băli nu-i mai suporta ca huzuresc cu lunile în stațiuni de lux dracu stie de unde bani, poți la infinit. Te susțin.

  11. Voi romanilor de rand, voi conducatorii de moment ai romaniei, va dati seama ce o sa ne faca ucraina daca castiga razboiul ? Voi va dati seama ca pt SUA si UE, deja acuma ucraina e mult mai importanta decat Romania si pt interesele ucrainei romania este calcata in picioare si scuipata in obraz ?! Pupati-i in continuare in… pe toti cei care va cer asta.

  12. Prune ‘gură încă mai hibernează!E prematur să așteptăm vreo opinie din partea acestui ,,dulap ambulant”Cînd se va trezi din amorțeală mai închiriază un avion și va pleca împreună cu ,,manzeta” într-o călătorie de relaxare, ca să mai scape de stresul amorțelii ce i-o conferă viața de trântor la Cotroceni !

  13. Daca si o tara in razboi ajunge sa faca o politica externa mai buna decat politrucii nostrii cu salarii si pensii babane cum sa i mai suportam?? Jos toata clasa politica de tinichea care a supus tara asta la mana oricarui strainez care a luat ce a vrut.

  14. …..GHINION……ne-au ciuruit 😓😓😓😓😓
    Credeții fraților n-au știut…………GHINION……..
    Ei știu duar să facă bine….dar….Ghinion……SEACĂ DELTA….GHINION……
    Dragi ……..aveți GHINION…….VOTAȚI-NE și……..GHINIONUL VĂ VA face bine…….
    Avem tot nato să ne apere aici la noi dar…..GHINION……cu atăția cai putere dacă i-ați pune două zile câte o lamă în fața tancuriloați putea să faceți un alt curs al Dunării……….dar……GHINION……………….BĂSTROIE???!!!!! acel canal a fost odată teritoriul României???? dar ce????????????îndrăzniți!!!!!!!??????????? voi aveți drepturi????? la ce a fost al vostru ????????????……GHINION…….acum va seca Delta și………Ghinion…. 😓😓😓😓😓….avem duar obligații………asta este.

  15. …..GHINION……ne-au ciuruit 😓😓😓😓😓
    Credeții fraților n-au știut…………GHINION……..
    Ei știu duar să facă bine….dar….Ghinion……SEACĂ DELTA….GHINION……
    Dragi ……..aveți GHINION…….VOTAȚI-NE și……..GHINIONUL VĂ VA face bine…….
    Avem tot nato să ne apere aici la noi dar…..GHINION……cu atăția cai putere dacă i-ați pune două zile câte o lamă în fața tancurilor ați putea să faceți un alt curs al Dunării……….dar……GHINION……………….BĂSTROIE???!!!!! acel canal a fost odată teritoriul României???? dar ce????????????îndrăzniți!!!!!!!??????????? voi aveți drepturi????? la ce a fost al vostru ????????????……GHINION…….acum va seca Delta și………Ghinion…. 😓😓😓😓😓….avem duar obligații………asta este.

  16. Nu te lua de romani ca ma supăr. De ukrainienii pe care nici Bali nu-i mai suporta ca huzuresc cu lunile în stațiuni de lux dracu stie de unde bani, poți la infinit. Te susțin.

  17. In războiul Rusia vs Ucraina -nato, este evident că victima colaterală este romania. Superficialitatea, trădarea și dezinteresul vor aduce aceasta țară în colaps. Turbulențe sociale și anarhia vor sapa la temelia ‘statutului unitate. Dezmembrarea României va fi inevitabilă, și va fi o prada ușoară pentru turci sau din nou pentru austro-ungari..adică vom fi un exemplu asemănător cu palestinienii.

  18. Dați tot că de…!!! Românica a’ti vândut-o bucata cu bucata, mancav’ar pușcăria.

  19. Săraca țară este fututa din toate părțile, datorită jagardelelor ce o conduc…

  20. Lasati-o balta, slugi neputincioase. Mai bine v-ati da demisia in bloc si ati lasa colonia pe pilot automat; si asa nu faceti nimic pentru ea, doar pentru voi.

  21. O casa de amanet profesionista si cu experienta!!!!
    care reuseste sa satisfaca zeci de clienti lunar prin salvarea de la situatii financiare neplacute temporar. Avantajele amanetului sunt diverse. Alaturi de noi ai oportunitatea de a amaneta o gama larga de obiecte, astfel serviciile sunt urmatoarele:
    ● Amanet aur
    ● Amanet electronice
    . Amanet Masini
    Informatii la 0724998826
    http://www.amanetcar.ro

  22. De 32 de ani, avem numai negustori sioniști la cârma țării, primul a fost Bruckner, el a avut mare dreptate când a afirmat: românii sunt Stupid People și știți de ce?, ehei și cu voi,măi, păi nu la-ți votat pe Ilici Ilievici, vă meritați soarta măi dragă, Ion Rațiu a fost omul providențial pe care la trimis Dumnezeu, voi, la-ți,hulit,așa că ,hai pa!

  23. Noi, românii o tot luăm cu povestea de la ’48, incoace și pierdem timp prețios. Discuția este asta: se vor lua la Bruxelles măsuri care să afecteze, mediul și
    economia Romăniei în favoarea Ucrainei? RASPUNS : da. Va putea România să reziste atător presiuni și constrângeri venite din partea partenerilor europeni? RĂSPUNS: Nu. Oricum , după război, harta Europei va fi retrasată, la fel și piețele de desfacere. Noi ,ca de obicei ne vom primi sentința în plic, desigur cu mulțumiri pentru contribuția adusă la democrație . Da, aveți dreptate, România va trebui să se întoarcă tot la ’48….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger