AcasăSOCIALCu un buget în colaps, Guvernul mai prelungește cu o lună plățile...

Cu un buget în colaps, Guvernul mai prelungește cu o lună plățile uriașe către refugiații ucraineni

Slava stoarce din bugetul României peste 10 milioane de euro pe lună

Executivul a făcut ce-a făcut și a mai prelungit cu o lună gaura în buget de 10,5 milioane de euro pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni. De la 1 mai, urmează o așa-zisă reducere a sumelor acordate pentru aceștia, însă și acest lucru presupune o cheltuială bugetară de peste 7 milioane de euro pe lună și un total de 56 milioane de euro până la sfârșitul acestui an.

Ordonanța de Urgență care mai tăia din huzurul refugiaților ucraineni, cazați în apartamente de lux prin stațiunile de pe Litoral și hrăniți prin restaurante inaccesibile muritorilor de rând din țara noastră, ar fi trebuit să fie adoptată în 5 aprilie, cu aplicabilitate imediată. Guvernul, urecheat, probabil, de Zelenski, a decis să mai amâne cu o săptămână și să o și modifice, în sensul că a prelungit cei 6.000 de lei dați pe lună pentru o familie formată din 3 persoane până la data de 1 mai. După această dată, ucrainenii vor primi lunar doar 2.000 de lei pe familie sau pe persoană singură timp de 8 luni, însă nu se știe dacă și această perioadă nu va fi cumva prelungită. Ce au însemnat, din punct de vedere financiar, ezitările Executivului? Încă 10,5 milioane de euro în plus de la bugetul național, aflat, deja, în colaps. Chiar și cu reducerea sumei alocate pe familie, cheltuielile bugetare se vor ridica la circa 7 milioane de euro pe lună, bani cu care am fi putut plăti măcar o parte din dobânzile împovărătoare la împrumuturile pe care am ajuns să le luăm aproape zilnic. ”Conform Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022 (Raportul), elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro”, precizează Executivul.

Banii se vor acorda pe o perioadă nedeterminată

Deși Guvernul susține că suma forfetară de 2.000 de lei pe lună pentru fiecare familie sau pentru fiecare persoană singură se va acorda doar până la sfârșitul anului 2023, același Guvern sugerează că de această sumă refugiații ucraineni ar putea beneficia ani de zile. ”Întrucât durata în timp a conflictului dintre Ucraina și Rusia nu poate fi apreciată, și nici numărul cetățenilor străini și apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, nu poate fi estimat, rezultă, implicit, imposibilitatea estimării costurilor necesare implementării prezentului proiect de act normativ”, arată Guvernul în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență. Și totuși, Executivul a estimat cheltuieli zilnice de 325.000 de euro, iar prin mecanismele de decontare sigur s-a înregistrat și un număr al cetățenilor ucraineni și apatrizi care primesc bani de la statul român. Simplul fapt că vorbește despre o dată incertă a sfârșitului războiului, care face imposibilă estimarea costurilor, denotă că banii pentru ucraineni vor fi dați și în 2024.

Ajutor de șomaj?

Potrivit Ordonanței de Urgență adoptate în ultima ședință de Guvern, după împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, refugiații din Ucraina care primesc bani de la bugetul național vor avea acces la sistemul asigurărilor pentru şomaj, la măsurile de prevenire a şomajului şi la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acordate în urma înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în condiţiile stabilite pentru cetăţenii români de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Ce înseamnă acest lucru? Că cetățenii veniți din Ucraina ar putea beneficia și de ajutor de șomaj, având aceleași drepturi ca și cetățenii români. Astfel, veniturile se vor mai rotunji, după ”marea” tăiere care va începe de la 1 mai.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.264 afisari

10 COMENTARII

  1. Ma intreb aproape zilnic, cum pot fi guvernantii astia asa de haini. Cum poti tu sa iei de ”la gura ” poporului tau si sa dai unor venetici(manati majoritatea de interese), ca sa traiasca o viata de huzur. ??? Sa nu ma intelegeti gresit, razboiul este cea mai mare pacoste pe pamant dar, lamuriti_ma si pe mine ce fel de razboi e asta, cand eu venind zilele trecute din vest cu masina, pe langa mine trece o platforma de Uk. care aducea din vest o masina. Ce fel de masina ??/ Simplu . Audi, ca doar n-o sa mearga pana acolo si sa aduca o marca mai comuna ??!! Pai, eu stiam ca acum toata lumea de acolo e mobilizata pentru front, ori in cabina tractorului erau trei vlajgani, ca abia incapeau in ea. Celelalte ”metehne” ale refugiatilor de conjunctura, le stiti, nu le mai amintesc. Nu spun ca nu trebuie ajutati ”vecinii nostri”(desi ???), dar de ce mai mult decat pot sa-mi permit pentru necajitii mei ??? de ce pe toti ii ajuti la fel, desi unii, la ce masini au nu cred ca stau in chirie. E mai important sa vedem ce functii mai putem lua dupa marea rotatie, decat cheltuirea banului dat de acest amarat de popor, pentru huzurul unora ??? De asta alegerile trebuie sa- spulbere. VREM ??? PUTEM !!!

  2. Ptr că așa e românul, sclavul hoților. O mână de gunoaie, fac ce vor ei. Ar trebui ieșit în stradă și încolțiți pe toți, sa vedem dacă sunt atâtea elicoptere, ca să scape toți.
    Și în trecere, ruptă și poliția. Asta ptr că sunt dresați să apere pe hoți și pe gunoaie

  3. Eu personal le transmit politicienilor ca anul viitor sa le plateasca ucrainenii taxe si impozite, ca eu nu le mai dau nimic!

  4. Poate ni se și spune câți bani am primit de la UE ca despăgubiri pentru acest răsfăț acordat refugiaților ucraineni cu BMW și Merțane? Apunem că avem gaură la buget din cauza pensiilor speciale, dar nu spunem și care este gaura cauzată de aceste alocări, bani alocați care nu se întorc de la UE, UE care ne condiționează permanent acordarea de subvenții de tot felul de motive numai să nu ni se dea banii ce ni se cuvin după ce Câțu ne-a băgat în rahat cu comenzile uriașe de vaccinuri.

  5. Cea mai elocventä caracterizare a unei tari cu un nume ciudat,Romania,formata din diferite etnii ,este numele a 2 (doo) demnitari dă top:Cațu și Câciu.Atit

  6. Vor iesi in strada mucitoarele de la videochat sa faca greva daca se mai acorda ajutoare refugiatelor. Astea din Ukraina stau toata ziua cracanate, avand o elasticitate mult mai buna ca a fetelor noastre. Colac peste pupaza, mai primesc si parale, doar ca stau pe teritoriul nostru. Eu zic sa le dea subventia direct in tokeni, in functie de cat presteaza, iar accesul publicului sa fie gratuit, fiind o chestie subventionata de guvernul Romaniei. Se va face si educatie la varsta a IV-a, comasat cu clasa a IV-a, iar fetele noastre vor putea intra astfel in invatamant, devenind trainerite. Inca un capitol de succes din Romania Educata! Urrraaaaa!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger