AcasăSOCIALComisia Europeană a interzis României să redeschidă cărbunele în caz de criză...

Comisia Europeană a interzis României să redeschidă cărbunele în caz de criză energetică

premierulRomânilor li s-a pregătit un plan de austeritate. Ce măsuri au propus guvernanții

Comisia Europeană a cerut României, sub șantajul banilor din PNRR, să abroge prevederea legislativă prin care capacitățile pe cărbune puteau fi redeschise în caz de criză energetică. Cu alte cuvinte, dacă sistemul energetic național intră în colaps, rămânem în blackout. Și asta în timp ce Germania continuă să redeschidă și să construiască centrale pe cărbune. Guvernul Ciucă s-a conformat, cu obediență, punând în pericol întregul sistem energetic.

Germania își tot deschide capacități de producție pe cărbune, Bulgaria a transmis că nu poate renunța la cărbune și a cerut modificarea PNRR, Polonia produce pe cărbune aproape toată energia în bandă, în timp ce România nu a crâcnit la ordinele Comisiei Europene și a decis să închidă, în iunie, 600 MW pe cărbune, fără a pune nimic în loc. Mai mult, tot la ordinul Comisiei Europene, care a și condiționat a doua tranșă de bani din PNRR de acest lucru, România și-a semnat actul de sinucidere energetică, abrogând din lege posibilitatea redeschiderii producției pe cărbune sau a amânării închiderilor programate prin PNRR în caz de criză energetică. În actul de trădare a intereselor naționale a fost invocată solicitarea din 8 martie 2023 a Comisiei Europene. Ceea ce nimeni nu a făcut pentru România, nici ministrul Energiei și nici altcineva din Guvernul Ciucă, a fost să se facă demersuri și presiuni pentru susținerea intereselor naționale legate de siguranța sistemului energetic. Mai ales că România este departe de primele locuri ale statelor din UE cu emisii de carbon ridicate.

”Comisia Europeană, prin comunicarea din data de 8 Martie 2023, a solicitat abrogarea articolului 19 din OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 334/2022, cu modificările și completările ulterioare, și a exploatărilor miniere aferente acestora, până la data de 1 octombrie 2023 în caz contrar jalonul 114 din cadrul Cererii de plată 2 fiind considerat neîndeplinit cu consecința de a nu acorda României plata a 700 milioane de euro”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern, care a trecut pe șest în ultima ședință a Executivului.

Ne-au pecetluit soarta

Potrivit articolului 19 din Hotărârii Guvernului nr. 1573/2022 privind aprobarea amânării închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe lignit și a exploatărilor miniere aferente acestora, abrogat de Executiv printr-un act normativ, în situaţie de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, putea, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe cărbune şi a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise şi a exploatărilor miniere aferente. Mai mult, potrivit Ordonanței de Urgență nr.12/2023, publicată deja în Monitorul Oficial, se amână scoaterea din exploatare/serviciu a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit și se trec în conservare pe o perioadă de 3 ani sau se scot din exploatare, începând cu luna iunie 2023. Mai pe înțelesul tuturor, amânarea este de fapt închidere și vânzare la fier vechi a celor două grupuri energetice de la Complexul Energetic Oltenia.

Se opresc și exploatările miniere

După ce s-au cheltuit bani pentru exproprieri în zonă, Comisia Europeană a interzis României să pună în exploatare cariera din Gorj, cu o capacitate de 8 milioane de tone pe an de lignit, fapt care va afecta și producția grupurilor pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia rămase încă în funcțiune. ”În urma analizei Comisiei Europene, pentru ca jalonul să fie considerat satisfăcător, s-a solicitat României să oprească defrișările pentru exploatarea cărbunelui/lignitului, aprobate prin HG nr.13/2023 privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia, a terenului în suprafață de 106,3515 ha, în vederea realizării lucrării miniere de interes național și de utilitate public ”Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Timișeni-Pinoasa, județul Gorj, la o capacitate de 8.000.000 tone/an lignit”, se arată în expunerea de motive a Ordonanței de Urgență nr. 12/2023.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
25.047 afisari

81 COMENTARII

  1. GERMANIA FACE IMPORTURI DE CARBUNE CU BARJELE DIN TOATE TARILE POSIBILE..PORTUL HAMBURG E FULL
    ORICINE STIE CA NU POTI AVEA INDUSTRIE METALURGICA OTELURI FARA CARBUNE

  2. Titlul nu se potrivește cu prima frază. CE nu poate interzice dar, se vede, poate șantaja.
    Dacă ar fi bărbați și români la conducerea statului le-ar fi arătat curul. România cotizează la UE și, se pare, primește mai mulți înapoi. Chiar dacă-i așa, deși ne iau mai mult cel puțin indirect, banii ce vin, vin cu obligații: ai voie să faci aia și aia așa cum spunem și dacă nu faci în timp nici aceia nu mai vin.

  3. Duamna ”ziarist” pune aici documentul de la UE. Ce p ula mea scrii daca nu citesti?

  4. RoExit si demantelarea castei euro-politrucilor gaozari autohtoni o sa devina prioritate nationala.

      • Mai intai trebuie sa creasca birul platit cu suferinta si batjocura. A fost o prima transa plandemica, insa lumea a refuzat sa iasa din starea hipnotica. Ba chiar mai mult, se afunda si mai tare autoiluzionandu-se ca sistemul nu le doreste raul si ca in ultima instanta se strecoara prin-un ochi al plasei. Multi cauta pretext pentru nelupta, isi ascund lasitatea, uneori chiar in spatele citatelor biblice ignorand deliberat ca fundamentul Romaniei sintetizat in trei cuvinte: Dumnezeu, Tara si Neam, mu se poate substitui cu „unitate in diversitate”. Pana cand lumea o sa-si regaseasca demnitatea si verticalitatea, valuri de suferinta si batjocura trebuie sa mature tara. Sper sa nu fie prea tarziu, nevrednicia e o pedeapsa prin ea insasi.

        • Pai dupa1989 ne-a condus un grup de securisti care s-au devoalat ulterior ca fiind SATANISTI,PEDOFILI,CURVE…chestia cu „Dumnezeu, Tara si Neam” e valabila intr-un sistem de MONARHIE…iar la noi ceea ce a ramas din monarhia lui Carol al2-lea e o gluma.Deci nu ai ceva de „Doamne Ajuta” cu care sa pornesti la drum..ultima dinastie romaneasca a fost VladTepes..dupa care au condus altii din exterior.Daca ar fi existat azi vreun VladTepes…poate mai aveam vreo sansa//Toti care ne-au jefuit au avut grija sa puna numai slugoi la conducere…..si denumirea „OBEDIENTA”…de unde vine?Si „plandemia”e tot asa de la ei..Poporul e varza..nu are niciun reper sau punct de sprijin,suntem o turma de oi pe care se bat lupii si vulturii.Cainele si ciobanul nu exista

          • Fundamentul transcede dinastia, sau chiar institutia monarhica. Dumnezeu, Neam si Tara sunt coordonatele sacre si identitare pentru natiune si individ. Inclusiv regele, daca e vrednic, intelege si pleaca genunchiul impreuna cu cel mai umil cetatean. Da stiu, Carol 2, Mihai … unde nu e nici Dumnezeu nu cere. Dvs reliefati parte de adevar cand va referiti la obenienta, caine si cioban. Tocmai de asta spuneam ca trebuie sa creasca birul platit cu suferinta si batjocura.

  5. Tara este deja in colaps din punct de vedere al conducerii politice. Vor urma si alte colapsuri: economic, energetic, agricol.

  6. Indiferent de ce a zis sau facut UE, este total inacceptabil pentru guvernul roman sa accepte orice impotriva intereselor nationale fie pe termen imediat ori pe termen lung. CUm poate sa vina un strain si sa spuna: inchideti toate fabricile, inchideti energia, inchideti tot si cumparati tot de la noi? Orice politician raman de acord cu asa ceva trebuie pus in puscarie pentru tradare indiferent de motivele pentru care astfel de hotarari sant acceptate

  7. Și dacă sistemul energetic intră în colaps datorită închiderii voluntare de capacități energetice , noi ce dracu mai facem cu banii din PNRR? Știu!! Piste de biciclete!!!!!! Pe ăștia când preiau vreun portofoliu de ministru sau de Președinte nu-i controlează nimeni, să vadă dacă stau bine cu capul sau măcar dacă și-au luat pastilele la timp?

    • ”noi ce dracu mai facem cu banii din PNRR?” Va fi ceiza inclusiv de hartie igienica. Putem sa ne stergem la c u r cu ei!

  8. Dacă știrea este adevărată este o dovada pentru mulții idioți care nu vad tradarea din Romania!
    Sa mulțumim tuturor politicienilor instituțiilor statului și partenerilor!
    Somnoroase pasarele din clubul tarii pleacă!

  9. „Ne-au pecetluit soarta”…
    Asa zice Kremlinul, apud bucătăreasa care se da „jurnalist”. Ha, ha, ha!

  10. Tradarea se face intotdeauna la nivel inalt. Cand au ajuns la putere prostii si lasii au foarte usor de controlat devenind slugi perfecte. Toti, din toate partidele, in frunte cu Johannis. Asta cu minele este Trecuta si in PNRR. Il durea pe ipochimenul de Ghinea grija minelor.

  11. CAND URCI O MA-CIUCA PESTE NIVELUL DE COMPETENTA DEVINE BATA !!!!!!!!!!!!.
    DUPA OBEDIENTA CA MINISTRU APARARII NATIONALE IN CARE A SEMNAT CA PROSTUL CONTRACTE PENTRU FIARE VECHI DE LA AMERICANI !!, A FOST UNS PRIM MINISTRU DE ALT LINGAU ZIS SI MUTUL DE LA COTROCENI SAU DULAPUL SASESC.
    CU ASA PANARAME VRETI VOI SA AVETI UN CUVANT IN FATA GASTILOR DE DERBEDEI DE LA BRUXELLES ?

  12. @ Nu mai reușesc ăștia să facă fum și praf cu, pușca, tunul, tancul și bombardeaua, de Comisia Europeană, ?

  13. Mizerabilii…..!
    Ne meritam soarta tolerind asemenea coducatori, indiferent de culoarea politica !
    RUȘINE !!! 😡😡😡

  14. & Folosirea cărbunelui contribuie la creșterea inflației, ? Este o energie mai scumpă, ?

  15. Vreau. BLACKAUTTTTTTTT………. MACAR O LUNA, FARA CURENT, SUPERRRRRRRRR DE ABIA ASTEPT ,VA URMA MESAJUL GUVERNULUI CA NE DA LUMANARI GRATIS SAU VAUCHERE LA LUMANARI CA ESTE IFERTA SI ENERGIE ELECTRICA ………LA LUMANARE , LA MULTI ANI CAND O SA VOTATI

  16. O sa si manance singura coliva ue!! E condusa de sabotori si tradatori care au adus o la lumea a treia nu mai conteaza nici cat africa !!

  17. Depinde de cine va împărți coliva. Noi n-o s-o mai apucăm nici pe aia. Cred că vom fi bomboana dintre Tisa și Nistru. Juma’- juma’.

  18. Lasati, bai romanasilor, ca o sa va salveze jeneralul de karton ghipsat de ciukanezul maidanez de nu o sa va vedeti, dar numai la momentul oportun !! Ha ha ha 🙂 Bai maciuca, vezi ca rusnacii aia salbatici au hotarat ca o sa primesti de Paste, acum, in curand, 3 surprize-surprize, in forma unor rachetutze Kinjal, cate una peste gubern, una peste 3coceni, si una peste sparlament, asta ca in semn de inalta recunostiinta si multumire pentru tot ajutorul acordat ca niste sklaveti ordinari si makanitori ce sunteti in favoarea coloniei naziste esuate ukro-na-ziste din Kievul azovist-banderist 🙂 Ha ha ha 🙂 Multumim din Inima Partidului !! Si Kondukatorului !! Si Atot-Stivuitorului, conform unui alt clasic derbedeu ratat in viata din jungla urbana de la Bukale, anume Borcika Fara Frika 🙂

  19. Bă suntem cel mai idiot popor din lume!! Nu se poate asa ceva. Scriem toți pe tiktok sau Facebook ca trebuie sa ne trezim, ca trebuie să facem ceva?? Nu facem absolut nimic, dormim liniștiți și suntem mai nepăsători ca niciodată, o nație de IDIOȚI (SOMN UȘOR ROMANI!!!)

  20. Nu ca mUE ar fi fara prihana si nu are idei dintre cele mai trasnite. Dar, sclavii romani isi ascund incompetenta, nestiinta si prostia sub poalele Bruxellului. Trebuie verificata informatia.

      • Bai sifiliticule ,nu ti-e rusine? E postul mare. Cand te mai duci la impartasit ?Dar cand te spovedesti ce marturisesti ,ca esti schizofren?

  21. Claudia Marcu. Daca si tu mai esti journalista …. cu fata aia de taranca obosita

  22. Cum adica, UE obliga Romania sa nu foloseasca carbunele pentru producere Energie dar Germania are voie???
    In Franta sunt greve si proteste pentru a nu se mari varsta de pensionare de la 62 la 64 (nu de la 65 la 70!), iar la noi mai e un pic si se aproba ?!
    Si asta ca se pierd bani din PNRR ?
    Adica nu mai au ei sa fure, nu?
    Stiti care e partea proasta la noi? Ca nu numai politicienii stau cu capul plecat la altii si executa automat ce li se spune, ci si noi poporul nostru nu are curaj sa ia atitudine in masa, nu condusi de partide.
    Ne meritam soarta!!!

  23. Mai bine ieșim din UE. Tot primim ordine de la UE. Să facă referendum pentru ieșirea din UE și să ne lase în pace. Intrarea în UE a dus la distrugerea tarii

  24. Să o văd și pe asta dacă ne interzice cărbunele sa se ducă dracu cu Uniunea lor gunoie

  25. „Comisia Europeană a interzis României să redeschidă cărbunele în caz de criză energetică”
    DA SA TRAITI !!! Asa facem boerule, saru-mana ! Feeer vechi loammmmm.

  26. In Ucraina este război, trebuie sa fie,solidari și cu nevoile lui Zelensky. Știți cu toții foarte bine că Putin e de vina!?

  27. Credeti ca degeaba a scos legea subminari economiei nationale,niste tradatori de tara solutia e sa iesim in strada nu la vot ca acolo deciziile sunt luate de alti noi ne ducem pentru prezenta..

  28. Iezii dun guvern si parlament stau capră in față UE.
    Și cine e această comisie și cine a ales-o?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger