AcasăSOCIALBOR face primul pas. Prigonirea preoților români ortodocși din Ucraina, pe masa...

BOR face primul pas. Prigonirea preoților români ortodocși din Ucraina, pe masa Sfântului Sinod

Arhiepiscopul Tomisului: ”Nu putem accepta o astfel de agresiune nefirească împotriva Bisericii”

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține că problema gravă preoților români ortodocși din Ucraina terorizați de autorități va fi discutată în cadrul Sfântului Sinod, de pe data de 9 februarie. Acesta a condamnat agresiunea autorităților ucrainene împotriva Bisericii, împotriva credinței și împotriva românismului, exprimându-și speranța ca și Guvernul României să se implice în detensionarea acestei situații absurde.

După declarațiile controversate ale purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, condamnate de opinia publică, BOR a decis, totuși, să facă un pas pentru stoparea atacurilor autorităților ucrainene împotriva preoților români ortodoși din Cernăuți. Astfel, problema va fi dezbătută în cadrul Sfântului Sinod al BOR, unde se vor decide măsurile care vor fi luate. Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a criticat dur prigonirea preoților ortodocși din Ucraina, arătând că nu poate accepta agresiunile împotriva românismului și a credinței.

”Nu se poate ocupa de această problemă fiecare, de capul lui. Ne implicăm emoțional, sentimental, dar nu ne putem ocupa oficial, pentru că preoții ortodocși români din Ucraina aparțin altei țări și altei biserici autocefale. Eu tot timpul îl pomenesc în rugăciuni pe mitropolitul Longhin, că știu că e bolnav. Cu siguranță, pe data de 9 februarie, la Sfântul Sinod, se va dezbate și problema preoților români din Ucraina. Nu putem accepta o astfel de agresiune nefirească împotriva Bisericii, împotriva credinței, împotriva românismului. Este o anarhie acolo. Nu pot fi de acord cu această aberație. Sper ca și Guvernul nostru și autoritățile să se implice, pentru că este vorba despre poporul român. Noi ne rugăm pentru românii de pretutindeni, că rugăciunea face mai mult decât diplomația, și sperăm ca Dumnezeu să dea gândul cel bun și celor de acolo”, ne-a declarat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Dreapta credință

Ortodoxia, dreapta credință, este dominantă în doar 12 țări din întreaga lume: Belarus, Bulgaria, Cipru, Georgia, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Rusia, Serbia și Ucraina. Organizarea internă a bisericilor le desparte, însă legătura indestructibilă prin împărtășirea aceleiași credințe transcede sau ar trebui să transceadă orice granițe. „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci, în mod majoritar, de Biserica Ortodoxă Ucraineană, rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a fost primul mesaj al BOR față de atrocitățile comise de ucraineni împotriva preoților ortodocși români din Ucraina. Declarația controversată a stârnit, pe bună dreptate, furia populației, care a perceput mesajul ca o delimitare a BOR față de frații români ortodocși, cărora li s-a interzis să-și folosească limba maternă până și în rugăciune. Sigur, poate că ar fi necesar și oportun ca cele 114 parohii ordodoxe române din Ucraina să revină în comuniunea directă a Bisericii mame Ortodoxe Române, însă lucrurile nu sunt chiar simple, mai ales în teritoriile istorice predate Ucrainei, unde ostilitatea față de români a atins cote alarmante.

Capul plecat sabia nu-l taie

Ultima ”zicere” a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a pus și mai multe paie pe foc, deși intenția era de a-l stinge cumva. Pe scurt, Patriarhia a transmis românilor și preoților din Ucraina: capul plecat sabia nu-l taie. ”Situația gravisimă în care se află acum Ucraina, invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist”, a afirmat Vasile Bănescu. Ceea ar fi trebuit și încă trebuie să facă Biserica Ortodoxă Română este să condamne, oficial, atacurile ucrainene împotriva preoților ortodocși români și să ceară, răspicat, încetarea acestora. Pentru că războiul dintre Rusia și Ucraina nu poate constitui niciodată un pretext pentru prigonirea românilor ortodocși din Ucraina.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.909 afisari

51 COMENTARII

  1. Cine este banescu si al cui purtator de vorbe este?
    Ca purtator de CUVANT, nu este cu siguranta.
    CUVANTUL s-a facut trup si ADEVARUL s-a intrupat si pentru banescu.
    Sa ne mai scuteasca de vorbele-n vant, acest pseudo-filisof, ban_escu, ok?
    BOR sa lupte trup si suflet si concret pentru fratii nostri romani de aceeasi credință ortodoxă din ucraina!
    Cine se leapada de fratii lui va fi lepadat de Hristos!

    • Banescu un Ong ist, ținut de ordinele comunității europene in funcție. Ca sa aibe control total la ce declara Patriarhia

  2. Doamne ajuta! Cam tarziu, dar mai bine decat niciodata. Taie biserica, taie radacinile si portita de reconciliera intre oameni. Cu alte cuvinte paie pe foc pentru razboi, care nu este numai impotriva rusiei dar si a religiei crestine

    • 1. PODUL . RO , 19 IAN 2023 , ORA 12:21 , ARTICOL DE RAZVAN GHEORGHE : ” EXCLUSIV / OPERATIUNE ………………………..SCHISMATICUL LONGHIN JAR DIN CERNAUTI ……………………………………………………………. „. 2. G 4 MEDIA . RO , 23 IANUARIE 2023 , ARTICOL DE IOANA MILONEAN : ” PATRIARHIA ROMANA , REACTIE DURA DUPA CE UN PREOT ROMAN DIN UCRAINA …………………………………………………………………………. „.

  3. Unul dintre raspunsurile sfidatoare a fost ca Biserica romana din Ucraina nu este membru BOR.
    De parca Dumnezeu ii intreaba daca esti membru sau nu…
    Ce are organizarea cu originea sfanta ?
    BOR sa lase politica strutului si sa ajute biserica persecutata politic.
    BOR ajuta ucrainenii dar nu ajuta biserica sora romana?

  4. Poate se ia legătura și cu Papa, că în alte situații sărise în slujba ucrainenilor. Despre prigonirea preoților ortodoxi chiar nu are nici o poziție? MAE nu a convocat de loc ambasadorul Ucrainei la București să ceară niște explicații, sau Aurescu este anesteziat și, la povața lui Johanni, nu trebuie să se panicheze? Când fostul ministru al apărării, V. Dâncu, și-a dat cu părerea despre aplanarea conflictului, ambasadorul ucrainean a sărit ca ars de cur în sus și a venit imediat cu jalba-n proțap, fapt care a dus și la demisia de onoare a lui Vasilică. Domnilor guvernanți, când aveți de gând să reprezentați cu demnitate interesele ROMÂNIEI???

  5. Pacat !
    Se va ajunge ca refugiatii aflati in Romania sa fie vinati cu ura de oameni, ca urmare a gesturilor criminale ale nazistului zelenski !

    • Care pacat, Tepesule?
      Ti s-a facut mila de ukii cu Mercedesuri si Lexusuri parcate pe trotuare?
      Au inundat piata cu gunoaie si infectii agricole au blocat portul si celelate cai de transpor cu gunoaiele lor: si tot noi sa ne invinovatim de ceea ce facei?

  6. Intr-adevar ”capul plecat…” prostie mai mare vehiculata de romani dealungul secoleleor, ne existand, insa urmarea ??/ ESTI SLUGA NU STAPAN !!!! Nimeni nu se va preocupa de unul cu capul plecat !!! Vezi cat ii doare-n cur pe oricine de ghioceii din Bucale. Vad ca pana si reprezentantii bisericii au adoptat prostia. Ii intreb. Le-a placut ”capul plecat …” in vremea comunismului ??/ Daaa ??? Nuuuu??? Oare care-i raspunsul, ca aceiasi pozitie au adoptat-o si atunci ???

    • Un proverb turcesc spune ca capul plecat, trebuie tăiat. Ca e o sluga ce va vinde la următorul ce va veni

      • Bravo, Etiene le grand. Nu stiam ce spun turcii. Dar daca-i asa, nu-i deloc o prstie, e chiar un adevar.

  7. Bai oameni buni, preotii aceia romani din Ucraina daca se considera romani de ce au stat atatia ani agatati la Biseria Ortodoxa Rusa ? In Republica Moldova o gramada au trecut la MItropolia Basarabiei afiliata la Biserica Ortodoxa Romana si incet incet recupereaza terenul in fata Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove afiliata cu Biseria Ortodoxa Rusa. Primul pas trebuie infiintata Mitrpolia Ucrainei si acesti preoti sa incep sa se afilieze Patriarhiei Romane sau Mitropoliei Basarabiei. Le-a fost bine si cald acestor preoti zeci de ani cu Biserica Ortodoxa Rusa , daca se considera romani sa treaca la Patriarhia Romana , daca erau afiliati Patriarhiei Romane nu se mai intampla circul asta, dar le-a convenit cu Moscova ca plateste mult mai bine. Doamne Fereste, de parte de mine gandul sa nu imi para rau de ei, dar si ei trebuie sa inteleaga ca statul roman si Patriarhia Romana nu poate apere o biserica arondata la Patriarhia Moscovei cu toata umanitatea din noi, mai ales in actuala situatie de razboi.

  8. Ieremia Movila era mitropolit al Moldovei si Kievului cum pot spune astia toti ca daca comunismul a rupt ortodoxia acum e de luat
    de buna cand satanistii s au ridicat impotriva ortodoxiei?? Jelenschi e sluga satanistilor.

  9. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

  10. Teodosie este adevaratul Patriarh al Bisericii Nationale.Restul sunt doar niste slugi jalnice .

    • Mache turnatorul la Securitate, sluga rusilor criminali si violtori de copii, asta e patriarhul poponar teodosie

      • Vaxenat si spálat la creier cu TV!
        Ignorant?
        Forma educata de a numi un prost!
        Teodosie,apara unicul lucru ce ne mai mentine uniti pe o parte dintre noi,adica ortodoxia!

  11. Despre romanii haituiti si loviti miseleste cu arme Interzise Criminale (unde microwave si impulsuri EMP) de catre chiar Politia Romana prin Investigatorii Criminalisti, pe cand ceva materiale?

    Tovarasu Despescu mare chestor cunosti oare ce mecanisme criminale au investigatorii din subordine si ce crime fac pe oameni? Monitorizarea subiectilor umani prin Remote Neural Monitoring este Legala sau este Criminala? Dar folosirea armelor pe oameni, cica pentru preventie?

    Bai Despescule, atat sa tineti minte tot ce fac nemernicii aia este Crima si Terorism pe Oameni. Intreaba si la stapanii vostri de la Sri, nu ca sa va lamuriti ci de ce impartiti?
    Nu mai faceti verificari pe la Casa Presei, voi cu specialistii debla sri?!

    Totul se plateste, absolut totul

  12. Bai,Banescule,in primul rand numele asta al tau aminteste de „ochiul dracului”,ca urmare nu este un nume potrivit pentru un detinator al acestei functii.Cat despre „capul plecat” ai uitat continuarea;”si curul saltat”,caci asta e pozitia slugilor.

  13. Ucraina tara de nazisti si de pagini sluga pedofililor si poponarilor drogati amerloci condusa de un ovreu drogat care vrea sa distruga ortodoxia

  14. NU putem sa fim de acord cu AGRESAREA CREDINTEI CRESTINILOR si INCENDIEREA BISERICILOR tocmai in sânul Europei,care chiar daca NU mai este crestina ci mai mult atee,totusi NU SE POATE COBORÎ la nivelul Nigeriei sau Congo…ESTE INADMISIBIL ASA CEVA !

  15. .Jignesti ca un nesimtit.Poponar era tactu probabil ca ma-ta te-a facut cu securistul fabricii ca prea ai inclinatii.

  16. Din nou diplomatia si guvernantii romani sunt impasibili, iar micul nazist de la Kiev zburda.

  17. Cine e banescu?
    Doar o mizerie umaná care a primit demult ordinul sa distruga ortodoxia!Asta e rolul acestei satane,nimic altceva!

  18. Se vede treaba ca aceste mizerii si scursuri umane inca mai au suporteri printre postaci .Bai,Q7,nu mai tine fasaiala asta cu rusii ,a expirat.Oamenii de rand au inceput sa priceapa si asta va dispera pe voi ,slugile ordinare ale regimuli care ingroapa tara asta.

  19. Faproasto, scrii articolul numai sa te afli in treaba… Le ai tu cu jurnalismul cum le am eu cu neurochirurgia!!! Macar printr-o simpla cautare aflai ca ortodoxa e si Etiopia, vaco…

  20. In nici o zi si in nici o clipa din mizera noastra existenta nu putem sa fim indiferenti la suferintele crestinilor, din orice biserica, din orice cult, din orice tara, de pe orice continent si din orice epoca. Daca sunt ortodocsi ca si noi, durerea trebuie sa fie usturatoare si mistuitoare. Daca suntem vlastare, madulare ale aceluiasi Trup, simtim la fel. Daca nu ne pasa, de mult ne-am rupt de Hristos. Fratilor, treziti-va si lasati tampeniile ca sunt cetateni ucraineni, ca tin de Patriarhia Rusa. Marturisesc ca si noi, au acelasi Crez, aceleasi Sfinte Dogme? Se impartasesc ca si noi cu Insusi Prea Sfant Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos? Da sau nu??? Daca raspunsul este da si noi tacem ca viermii si nu tipam de durere am terminat de mult. Suntem mai de plans decat pleava pe care o imprastie vantul. Suntem morti, putreziti, in gheena focului si nici macar nu ne dam seama. Treziti-va, ca vom da seama in fata Dreptului Judecator pentru complicitate cu prigonitorii Bisericii. Fiindca indiferenta si nesimtirea ne face complici.

  21. Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

    Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

  22. Asta pentru ca preanefericitii joca popice cu popi romani. Daca aleg cu preanefericitu rus te impusca daca alegi cu prenefericitu nostru iar te mierleste la ortu popi iar daca alegi cu preanefericitu ucrain te mierleasc muscalii.
    Mai bine se fac cu totii sihastrii si fug doar cu Domnul la vechiul schit.

  23. Bai fratilo,r odata are o idee buna si Popa Prostu din Constanta, si voi nu-l sustineti

  24. Luati Crucea si chemati toti credinciosii la manifestatie pasnica in fata ambasadei statului LGBT, Ucraina. Cu Crucea intr-o mana si cu cadelnita in cealalta, sa gonim necuratul din ei !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger